reklama

Platíme za odpad spravodlivo ?

Podľa môjho profesora na právnickej fakulte v Košiciach, môže mať spravodlivosť, podobne ako pravda, rôzne kategórie. Môže byť  absolútna, relatívna, dobrá, objektívna, subjektívna. Určite sa všetci  zhodneme v tom, že spravodlivosť, by mala byť pre občana v platení za likvidáciu komunálneho odpadu aj motivujúcou. Systém zberu v Košiciach v 21. storočí je nespravodlivý. Každý, či už býva v rodinnom dome alebo v byte, platíme za odpad rovnako. Aký je rozdiel medzi tými, ktorí poctivo separujú plasty, papier, sklo, nebezpečný odpad, ktorí sa zodpovedne správajú k prírode a k svojmu životnému prostrediu, a medzi tými, ktorým je to jedno? Podľa toho, čo vidím raz za štvrťrok na inkasnom lístku, bohužiaľ asi žiadny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)
Aj takto to môže vyzerať v dnešnom systéme zberu
Aj takto to môže vyzerať v dnešnom systéme zberu (zdroj: Marek Kažimír)

Je smutné a zarážajúce počuť od bývalého námestníka primátora a poslanca zodpovedného aj za činnosti v odpadovom hospodárstve na medzinárodnej konferencii v januári tohto roka, že „ Mesto Košice z pohľadu platnej legislatívy nemá v súčasnosti vypracovaný Program odpadového hospodárstva a ani iný východiskový programový dokument."

Je zvláštne počuť, že plnenie aktivít ako napr. vytvorenie motivačných mechanizmov alebo realizácia informačnej kampane pre obyvateľov, ktoré boli schválené mestským zastupiteľstvom, je z dôvodu radikálneho šetrenia obmedzená. Podľa môjho názoru nie sú žiadne aktivity mesta v tejto oblasti, a to aj napriek tomu, že na poslednom zastupiteľstve sme predložili návrh spravodlivejšieho systému platenia za likvidáciu komunálneho odpadu. A výsledok? Po politických, „rozumných" argumentoch o dopadoch na rozpočet mesta návrh hlasovaním neprešiel. Poslanci, ktorí sa často a radi pred voľbami označujú za služobníkoch svojich voličov, nepodporili návrh, ktorí hovoril o spravodlivejšom platení za odpad.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vráťme sa však od kritiky k riešeniu. Smernica EÚ č. 98/2008/ES o odpadoch a slovenská, v súčasnosti platná legislatíva nám vymedzuje určité mantinely. V prvom rade je to separovanie, recyklácia, energetické zhodnocovanie a až na poslednom mieste je zneškodňovanie, resp. skládkovanie odpadu.

Aj z týchto dôvodov sme v januári k tejto téme uskutočnili prvé pracovné rokovanie za účasti odborníkov na odpadové hospodárstvo, ochranárov a iniciátora myšlienky Ing. Štefana Krajníka. Na tomto rokovaní sme sa zhodli, že pilotný projekt a test nového vrecového systému pre zber všetkých zložiek odpadu, ktorý bude založený na finančnej motivácii obyvateľov, by sa mohol začať realizovať na budúci rok v dvoch vybraných mestských častiach sídliskového a vidieckeho charakteru. Podmienkou zavedenia spravodlivého, motivačného nového systému zberu odpadov v Košiciach s priamym dosahom na naše peňaženky od roka 2011, je začať konečne pracovať na zvyšovaní environmentálneho povedomia občanov formou informačných kampaní a pripraviť nové všeobecne záväzné nariadenie s novou organizáciou zberu všetkých zložiek odpadu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiaľ, nevidím vôľu politikov z „Bieleho domu" v Košiciach. Ale cítim, že prichádza čas, kedy sa nielen v zmene systému zberu a platenia za odpad, vieme posunúť ďalej. Verím, že to vieme robiť inak.

Pozn.: Všeobecné nariadenie, ktoré nám neschválili, nájdete na

http://www.inekosice.sk/clanok/marek-kazimir-platime-za-odpad-spravodlivo

Marek Kažimír

Marek Kažimír

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývalý aktívny politik v samospráve bývajúci v jednej z najkrajších mestských častí Košíc, ktorý sa rozhodol reštartovať svoj život a splniť si sny, o ktorých dávno sníval. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu