reklama

Básnik Šulek (nar. 1822) Koléniovej: Tvoríš mi úžasný svet a vnášaš pokoj

Šulek, prastrýko Štefánika, zomrel r. 1849 vo veku 27 rokov v komárňanskom žalári po viac ako ročnom väznení bez súdu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dom na Myjave, v ktorom žila Anna Koléniová, sa zachoval dodnes. Je v ňom Múzeum Slovenských národných rád.
Dom na Myjave, v ktorom žila Anna Koléniová, sa zachoval dodnes. Je v ňom Múzeum Slovenských národných rád. 

ŠULEK A KOLÉNIOVÁ:

Ľudovít Šulek a Anna Koléniová sa bližšie spoznali r. 1842 pri nacvičovaní divadelnej hry o Móricovi Beňovskom, v ktorej obidvaja hrali. Hru predstavili na Myjave, kde Koléniová bývala so svojou matkou, vdovou po evanjelickom farárovi Samuelovi Kolénim, staršou sestrou a bratom. Divadelný súbor bol ochotnícky, jeho zakladateľom bol učiteľ zo Sobotišťa Samuel Jurkovič. Ľudovít Šulek bol synom sobotištského evanjelického farára. V čase účinkovania s ochotníkmi študoval na evanjelickom lýceu v Bratislave. Jeho učiteľom bol Ľudovít Štúr. V r. 1842 mal Ľudovít Šulek 20 rokov, Anna Koléniová 15.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"ANIČKA MOJA MILÁ":

Mladučká Anna Koléniová inšpirovala Ľudovíta Šuleka k sérii veršov, ktoré zostali po jeho predčasnej smrti v rukopise. Úryvok:

(...) Anička, duša má milá,

ty si mi hviezda na púšti nesklamná,

tys´ moja ochranná víla -

pokým obraz tvoj nosím v srdci mojom,

dotiaľ žiť budem s najväčším pokojom

v hocakej koľaji lósov;

(...) a svet mi tvoríš úžasov.

(...)

ŠULEKOVA PREDČASNÁ SMRŤ:

Ľudovít Šulek sa stal kaplánom v Hlbokom, kde bol evanjelickým farárom Jozef Hurban. V apríli 1848, po prijatí série zákonov uhorským snemom, ktoré umožnili slobodu zhromažďovania, či slova, na ľudovom zhromaždení v neďalekej Brezovej pod Bradlom prijali pod vodcovstvom Hurbana ako ľudového tribúna sériu požiadaviek, s ktorými išiel Ľudovít Šulek ako vyslanec do Nitry ako sídla župy. Brezovské zhromaždenie žiadalo aj zavedenie slovenčiny ako úradného jazyka vo vymedzených oblastiach. V Nitre sa však týmito požiadavkami nezaoberali, naopak, Šuleka zatkli, umiestnili do väzenia v Komárne, kde v júni 1849 zomrel bez súdu, údajne na chorobu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ŠULEK BOL PRASTRÝKO ŠTEFÁNIKA:

Ľudovít Šulek pochádzal z viacerých súrodencov. Jeho sestra Ľudovíta bola starou matkou Milana Štefánika, spoluzakladateľa Československa. Druhým známym Štefánikovým prastrýkom bol Ľudovítov mladší brat Viliam Šulek, popravený štatariálnym súdom v októbri 1848 ako účastník slovenského povstania vedeného Jozefom Hurbanom. Pokiaľ ide o Mórica Beňovského, jeho manželku Zuzanu pochovával beckovský evanjelický farár Pavol Hurban, otec Jozefa M. Hurbana. Ochotnícka herečka Anna Koléniová bola dcérou slávnejšej matky s rovnakým menom, ktorá poskytla svoj dom na Myjave v septembri 1848 vodcom slovenského povstania Jozefovi Hurbanovi, Ľudovítovi Štúrovi a ďalším ako ich sídlo. Dnes sa v dome nachádza Múzeum Slovenských národných rád.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

LITERATÚRA:

Keby si počul všetky tie víchrice, 1966; M. Dohnány: História povstania slovenského, 1850; Múzeum SNR

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu