reklama

4. časť knižného seriálu: Milo Urban - Za Vyšným mlynom

Pokračovanie seriálu o knihách, ktoré sú pre mňa dôležité, ovplyvnili moje formovanie, či jednoducho patria medzi moje obľúbené.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Všetky ostatné časti nájdete na tomto odkaze:

https://kery.blog.sme.sk/t/314218/knizny-serial-na-pokracovanie

Časť štvrtá

Milo Urban – Za Vyšným mlynom

Realisticko-psychologická novela Za Vyšným mlynom, ktorá sa stala predlohou pre operu Eugena Suchoňa Krútňava, je majstrovským dielom slovenskej literatúry. Dramatický príbeh sa odohráva v prostredí slovenskej dediny. Lyrické opisy drsnej oravskej prírody tvoria neodmysliteľnú súčasť Urbanovho diela a vyjadrujú jej bezprostredný vzťah s obyvateľmi, ktorí v nej žijú. Ak je v slovenskej literatúre niekto, kto dokáže verne zobraziť medziľudské vzťahy a vnútornú psychiku postáv, tak je to práve Urban. Nadväzuje tým na F. M. Dostojevského – filozofa a zakladateľa psychologického románu. Osudové konflikty a duša dedinského človeka sú prvkami prítomnými v celej novele. V Urbanovom diele nechýba ani symbolika – objavuje sa tu napríklad motív cesty evokujúci viacero významov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Ilustrácia v novele Za Vyšným mlynom
Ilustrácia v novele Za Vyšným mlynom (zdroj: Orest Dubay)

K Urbanovi som sa dostal na gymnáziu, prečítal som si jeho Živý bič. Boli to práve lyrické opisy prírody a prostredia slovenskej dediny, ktoré ma vtedy oslovili. Neskôr som zistil, že je tam však oveľa viac. Urbanovo dielo je hlboké, vážne, spisovateľsky vycibrené a právom sa zaraďuje medzi povinné čítanie.

Čítali ste aj vy novelu Za Vyšným mlynom, prípadne iné Urbanovo dielo? Podeľte sa o svoje dojmy či odporúčania v komentároch.

Daniel Kéry

Daniel Kéry

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rodák zo Zvolena žijúci v Brne, kde vyštudoval hru na gitare. Pracuje ako učiteľ a aktívne sa venuje hraniu v rôznych zoskupeniach či sólovo. Neodmysliteľnou súčasťou jeho života sú okrem hudby ďalšie druhy umenia, knihy, cestovanie a príroda. Zoznam autorových rubrík:  Knižný seriál na pokračovaniePoéziaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu