reklama

Štát sa k obetiam úplatkárov správa ako vyhadzovač

Minulý týždeň pracovník SBS štátnej nemocnice v Ružinove odohnal pani, ktorá rozdávala informačné letáky k projektu Stop úplatkom v zdravotníctve. Nie zvnútra nemocnice, ani z jej pozemku, ale z verejného priestranstva pred nemocnicou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Namiesto toho, aby nemocnica podporila aktivitu proti korupcii, našu milú pani odohnala. Nikde ste sa o tom nedočítali, nevysielali to v žiadnych správach. Povedal som si, že v piatok pôjdem pred ružinovskú nemocnicu letáky rozdávať sám. Na projekte mi záleží, podporil som ho a konanie ochranky nemocnice považujem za nehorázne.

Štát ako esbéeskár

Ale prekvapený nie som. Podľa prieskumu agentúry Focus si lekári za posledné tri roky vyžiadali úplatky od stotisíc ľudí ako podmienku vyšetrenia, alebo operácie. No výsledky "boja proti korupcii" sú žalostné. Prečo? Lebo ľuďom je to jedno a nad korupciou sa pohoršujú iba preto, že sa to patrí?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie. Je to preto, lebo štát sa k obetiam úplatkárov často správa rovnako, ako vyhadzovač pred ružinovskou nemocnicou. Odhaliť korupčníka znamená postaviť sa proti človeku s mocou. Toto je chvíľa, keď potrebujete pomoc - nemocnice, úradov, polície. Ale úrady nie sú pripravené takéto prípady riešiť. Nie sú schopné poskytnúť zázemie. Nie sú schopné spolupracovať.

Nepotrebujeme tresty za korupciu na papieri. Príbehy o úplatných lekároch, sudcoch a úradníkoch sú o tom, že ich obete často čelia ignorantstvu, či dokonca nepriateľstvu. Nefungujúci štát ich oberá o dôstojnosť. A aj keď chcú urobiť správnu vec, nedostanú žiadnu podporu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani pokladač vencov, ani legislatívec

A čo s tým robia kariérni politici? Niektorí sami ledva odrážajú podozrenia, že sú skorumpovaní. Keď sa aj venujú úradom, tak každých pár rokov zmenia ich počty a organizáciu, ako teraz minister Kaliňák. A pri korupčných aférach sa schovajú za inšpekcie a formulky o potrebe "sprísniť legislatívu".

Tradičná politika je prelezená týmto formalizmom. Cítim ho aj v otázkach, ktoré dostávam. Hovorím, že chcem byť aktívny prezident, a všetci sa ma automaticky pýtajú, ako budem bez kompetencií meniť zákony.

Ale tak ako nikto nepotrebuje prezidenta-pokladača vencov, nepotrebuje ani prezidenta-legislatívca, ktorý bude mudrovať do tvorby každého zákona. V týchto prezidentských voľbách ide o niečo iné. Slovensko potrebuje aktívneho prezidenta s autoritou. Potrebujeme zmenu zhora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viem, že to pre mňa ako nestraníckeho nezávislého kandidáta nebude ľahké. Od začiatku poznám výhody aj nevýhody. Keď za vami nestojí strana, alebo oligarcha, alebo médium, keď nemáte väzby ako tradiční politici - je to ťažšia pozícia. Ale je to aj výhoda. Nemusím odpovedať na otázky, komu by som ako prezident mal byť zaviazaný.

Moja skúsenosť z Dobrého Anjela je, že ľudia dokážu veľké veci, keď cítia podporu. Aj obete korupcie potrebujú podporu. A všetci slušní ľudia na Slovensku potrebujú prezidenta, ktorý sa ich zastane. Takého prezidenta nezískame rotáciou kádrov, z ktorých niektorí chcú v prezidentskom paláci politickú kariéru ukončiť a ďalší si ju kandidatúrou na prezidenta zachraňujú.

Andrej Kiska

Andrej Kiska

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Kandidujem na prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý, nestranícky kandidát. Blogy píšem preto, aby ľudia spoznali moje názory. Roky som podnikal. Založil som spoločnosti Triangel a Quatro, vytvoril pracovné miesta pre tisíce ľudí a stretával sa denne so zlyhávaním štátu. Ale až práca v Dobrom Anjelovi mi naplno ukázala, koľko je nespravodlivosti a krívd. Charita však má svoje limity. Ak ma v mojej snahe podporia dobrí ľudia našej krajiny, verím, že dokážeme spolu zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu