Predpoveď počasia na október avizovala teploty bezpečne nad 25 stupňov a bolo rozhodnuté. Nepotrebujem vyhľadávať tridsiatky v lete, keď sú aj u nás. Nízkonákladovkou cez Belgicko s nocľahom v Bruseli sme predpoludním pristáli vo Fare, srdci Algarve s medzinárodným letiskom. Z Viedne nejde nijaká priama mimosezónna linka. Z Bratislavy je to po zemi aj vo vzduchu s prestupom asi tritisíc kilometrov.
Letoviská v oblasti sú hojne rozosiate po celom pobreží, stačí si len vybrať. Z letiska sme brali taxík, pre dve osoby vyšiel spiatočný lístok s vopred udaným dátumom návratu na 40 eur. Bolo to necelých 30 kilometrov.

Bez vážnejšieho rozmyslu sme si stan rozložili v Albufeire, ale aj ostatné strediská na západ od Fara - Quarteira, Vilamoura, Portimao, Lagos - sú jedno zaujímavejšie než druhé. Tam je skvelá pláž, tam neviem aký kostol, tam pokoj, tam nočný život. Stačí si vybrať.
Teplota nám v prvý októbrový týždeň ani raz neklesla pod 27 stupňov. Aj keď je v južnom Portugalsku sezóna takmer celoročne, taký pokoj pri mori s pieskovou plážou som nikde nezažil. Bezoblačno, s nezaplatiteľným vetríkom, keď to teplo absorbujete bez spoteného chrbta a zadku. A to aj podvečer a oblečení.
Nad úchvatnou prírodnou scenériou plnou útesov vyrastajúcich z Atlantiku sa rozplýva každý turistický sprievodca. Vkročíte sa do vĺn, pred vami už len Afrika a napravo Amerika. Z hlavnej magistrály sa schádza k plážam, ktoré sme mali v októbri takmer prázdne. Letoviská sú poprepájané a vhodné na pešie spoznávanie. Drvivú väčšinu klientely tvoria turisti z Britských ostrovov, takže angličtine, futbalu a pivu sa "vyhnete" len v málo podnikoch.



Ceny potravín porovnateľné s našimi, kupovali sme najmä mliečne výrobky, cestoviny, kečup, olivy, kávu, pečivo, vodu - všetko v normálnych cenách. A žĺtka vajíčok aj praženica boli až neuveriteľne žlté. Kompletné večerné menu s predjedlom, rybami, zákuskom a karafou vína koštovalo rovných desať eur na osobu. A na dobré dve hodiny máte postarané o gastronomický zážitok pri pitvaní a vychutnávaní štyroch mäsitých makrel ako dlaň. Ako sa aj v portugalčine hovorí: Bon appetit.
