Ako si vybrať správne "kotyogó"

Moka kávovarov je niekoľko druhov a predávajú sa v rôznych veľkostiach. Existujú klasické, tiež s brikka systémom, ktorý dokáže spraviť niečo ako cremu. Posledným vynálezom je mukka express, týmto systémom sa pripravuje capuccino.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)
Príprava kávy v moka prístroji
Príprava kávy v moka prístroji (zdroj: vk)

Keď som sa rozhodoval, aký kávovar si kúpiť, nakoniec som skončil pri moka. Pákový kávovar, ktorý sa mi totiž páčil najviac, stál majland, takže aj to bol jeden z dôvodov, prečo nakoniec vyhrala moka. Ďalšou výhodou bola skladnosť, moka sa dá jednoducho zbaliť a zobrať na lyžovačku, kde je jasné, že naokolo zrejme bude núdza o kvalitne pripravenú kávu. Keď už človek pričuchne k dobrej káve, nemá záujem robiť kompromisy a radšej si nosí so sebou vlastné kotyogó (známy si už na túto "úchylku" zvykli...). Moka-stroj je pomerne jednoducho skonštruovaný, a tak sa na ňom v podstate nemá čo pokaziť, nie je v ňom žiadna elektronika, jediná háklivá súčiastka je v len poistný ventil, ale pokial stroj nezabudneš na plameni alebo ho nenaplníš nadmierou vody, tak sa v podstata pri jeho prevádzke nemá čo stať. V neposlednom rade rozhodla aj tradícia a imidž, moka expres sa vyrába už od roku 1933 v takmer nezmenenej podobe a je považovaný za typický symbol talianskej kávičkovej kultúry. Traduje sa, že v každej pravej talianskej rodine by mal byť aspoň jeden takýto stroj.

Po dôkladnom zvažovaní sme si teda so ženou kúpili Moku Express od Bialetti vo velkosti na 3 kávy. Prvou zásadou pri používaní kotyoga bolo, že príprave kávy v tomto stroji bolo treba venovať pozornosť. Časom som vychytal, aký silný má byť plameň a kedy treba stroj odstaviť z platne. Ostatné zásady sú dané výrobcom: pri každom použití treba dať vodu po rysku a filter naplniť doplna kávou. Aj ked si chcem dať len jednu kávu, vždy treba moku naplniť množstvami, na aké je skonštruovaná. Preto majú mnohé talianske rodiny hneď niekoľko takýchto prístrojov, samozrejme v rôznych veľkostiach. U nás doma pijeme silnejšie kávy, a tak sa nám osvedčili dva moka-stroje, jeden na tri kávy, druhý na šesť káv. Ten menší používame ráno, väčší keď príde návšteva a je nás viac. Ak mám porovnať používané množstvá s pákovým espresso strojom, potom v kotyogó pripravuje jednu dávku kávy z piatich gramov kávy, na espresso sa používa sedem gramov. Káva z moka je však menšia a koncentrovanejšia, preto sa považuje za silnejšiu a pije sa najmä doobeda.

Neskôr sa mi podarilo pričuchnúť aj k brikka systému. Tento systém vyvinul tiež Bialetti a je to v podstate klasická moka, iba má špeciálny ventil, pomocou ktorého dokáže pripraviť niečo ako cremu, čiže penu na káve. Pre fanúšikov nádhernej tigrovitej cremy na espresse mám však zlú správu, táto pena síce poteší oko a so speneným mliekom sa s ňou dá na capuccine robiť aj coffee-art (čiže kresba na káve), ale crema to skrátka nikdy nebude. Medzi klasickou mokou a tou s brikka systémom je však niekoľko podstatných rozdielov. Príprava kávy s brikkou je rýchlejšia ako s klasickou, a tiež jednoduchšia. Kávovar totiž stačí odstaviť z plameňa vo chvíli, kedy sa otvorí ventil a káva prudko natečie do hornej časti stroja. Tento zvuk je neprehliadnuteľný a tak je menšie riziko, že zabudnete moku na variči. Naproti tomu si klasický systém vyžaduje viac pozornosti, ale na druhej strane človek hravý dokáže touto mokou kúzliť a prispôsobiť si kávu vlastnej chuti.

Ak si robíš jednu-dve kávy denne, potom stačí moku čistiť a vyprázdňovať pred použitím. Stroj sa tak lepšie zabehá, pretože platí, že čím staršie kotyogó, tým lepšiu kávu robí. V žiadnom prípade neumývaj moku saponátom alebo drsnou hubkou, nebodaj drátenkou. Použi vždy len čistú tečúcu vodu, poriadne prepláchni hlavne tesnenie a plochu, na ktorú toto dosadá pri uťahovaní. Čas od času je dobré tesnenie otočiť na druhú stranu, pritom umyť jemné sitko, ktoré toto tesnenie drží na mieste. Vymeniť tesnenie je dobré, ak je už úplne hnedé, resp. ešte predtým, ako sa začne droliť alebo nebodaj rozpadať. Pri príprave dvoch káv denne mám vyskúšané, že som ho musel meniť asi raz za jeden, jeden a pol roka.

Niektorí tvrdia, že káva z moky nie je taká kvalitná ako espresso. Porovnávať tieto kávy je však ťažké. Samotný princíp ich prípravy je podobný, ale pri espresso mašine je voda pretláčaná cez kávu tlakom aspoň 9 barov, pri moka-stroji je sú to 2 bary. Niektorí tiež tvrdia, že v moka stroji sa káva páli. Títo ľudia podľa mňa buď dávajú kotyogó na príliš silný plameň, alebo jednoducho ho neodstavia včas. Ak budeš naozaj venovať trochu pozornosti príprave tejto kávy, budeš si v moka stroji vychutnať aj dobré odrodové zrná.

Kotyogó si na začiatku vyžaduje možno trochu viac pozornosti, ale všetko je len o zvyku a cviku. Ak je však káva pre teba vášňou, potom tento hliníkový prístroj túto len podporí...

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu