
POPIS:
skvelý banánový koláč, recept mám zo Sydney, ale neviem akého je pôvodu. Jednoduchý "hrnčekový recept" a voňavý výsledok...
INGREDIENCIE:
4 banány
1/2 hrnček masla (1 hrnček = 2 dl)
3/4 hrnček curku (pri kryštálovom samozrejme treba dlhšie miesiť)
1/2 hrnček mletých mandlí (môžu byť aj vlašské orechy)
3 poliev. lyžičky mlieka
1 čajová lyžička sódy bikarbony
1/2 sáčku vanilkového curku
2 hrnčeky múky
2 celé vajíčka
štipka soli
POSTUP:
zmiešaj mäkké (nie tekuté!) maslo s curkom až do penista. Potom pridaj sódu bikarbónu, mlieko a vajíčka.
Rozmačkaj vidlickou banany a zamiešaj ich do cesta. Pridaj postupne všetky ostatné ingredinecie, pričom múku pridaj ako poslednú!
Na pečenie použi hranatú podlhovastú nadobu (býva väčšinou plechová), nezabudni ju vymastiť a pomúčiť. Vlej do nej cesto a daj do predohriatej rúry na 180 stupňov. Nechaj piecť cca 35 minút. Ak by začal vrch prihárať, prikry vrch alobalom, ale nie skôr ako po polhodine pečenia.
Hotový koláč nechaj vychladnúť, nakrájaj a pred podávaním ho daj do toastera mierne opiecť. Koláč sa môže potom natrieť maslom alebo medom, presne ako chleba...
TIP:
Existuje variácia, kedy sa do rovnakého receptu namiesto banánov pridá hruška s rebarborou, tiež zaujímavá kombinácia...
Ak si chceš dať záležať aj na dekorácii a servírovaní, vezmi jeden banán a nakrájaj ho na podlhovasté kolieska aj so šupou a vydekoruj ním tanier a banánový chlieb...
Viac receptov zo sveta nájdeš v tomto blogu alebo na mojej stránke www.jasmine.klimo.net