SUROVINY
(ide o klasický "hrnčekový recept", pričom jeden hrnček má asi 2 dcl)
1 hrnček cukru
4 vajíčka (rozdelené na žĺtky a bielky)
1 vanilkový cukor
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnčeka oleja
1/2 hrnčeka vlažnej vody
1 1/2 hrnčeka hrubej špaldovej múky
mletá škorica
kardamónové semiačka
štipka soli
sezónne ovocie (hodí sa aj zavárané)
olej a polohrubá pšeničná múka na vymastenie plechu
POSTUP
Cukor, vanilkový cukor a 4 žĺtka vymiešaj do hladkej masy. Pridaj olej a vodu. Do mažiara pridaj škoricu a zhruba 8 kardamónových semiačok, poriadne rozomel. Do cesta pridaj menšiu čajovú lyžicku tejto zmesy. Ďalej vmiešaj do masy štipku soli, následne múku a prášok do pečiva. Zo 4 bielkov vymiešaj tuhý sneh (pri príprave pridaj štipku soli, bude tuhší). Tento sneh zľahka vmiešaj do cesta.
Plech potri olejom, pomúč najlepšie polohrubou múkou a vylej na neho rovnomerne cesto. Do cesta poukladaj sezónne ovocie, ja v tomto čase používam jahody alebo zavárané marhule. Aby ti neklesli v ceste, možeš ich pomúčit v špaldovej múke.
Nechaj piecť v predohriatej rúre, kým pekne nevybehne a nechytí farbu. Pozor, koláč je ale tmavší ako klasická bublanina, jednak kvôli špaldovej múke a tiež kvôli zmesy korení.
Tento koláč sa výborne hodí aj na zimné mesiace, práve svojou výživnou hodnotou, ktorej vdačí špaldovej múke a je to tiež zmes škorice a kardamónu, ktorá zahreje.
Bublanina na arabský spôsob
Recept je v podstate jednoduchá letná bublanina, zmenil som však niekoľko prísad a pridal korenia. Celý výsledok som premenoval na arabskú bublaninu, chuť je prekvapujúca...