reklama

Čo mám doma v špajzi a čo sa z toho dá uvariť...

Rád varím rôzne špecialitky, ale aby ste si nemysleli, že každé jedlo u mňa vyzerá ako zo štvorhviezdičkovej reštaurácie, ukážem vám ako to vyzerá v mojej špajzi, aké potraviny nakupujem a čo z nich varím.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Vopred vás upozorňujem na mierne zníženú kvalitu obrázkov, mám k dispozícii iba foták v mobile, takže viacej nevydalo...

Raz do mesiaca spravíme spolu so ženou veľký nákup v Metre. Všetky uvedené potraviny by som bol určite schopný kúpiť aj v bežnom supermarkete ako napr. Tesco, Billa atď. Na našom nákupnom zozname sa nachádzajú nasledovné položky, uvediem tiež spôsob, akým ich používam v mojej kuchyni:

- cestoviny
najlepšie talianske, nerozvaria sa tak rýchlo ako Cessi alebo Maggi a sú skrátka lepšie

- červená fazuľa v konzerve (red kidney beans)
výborný zdroj bielkovín, zvyknem z nich robiť takzvaný indiánsky šalát - zlej šťavu z fazule, pridaj nadrobno nakrájanú cibulu, utretý cesnak, oregáno, olivový olej, horčicu, soľ a korenie.


- štvrtené a šúpané rajčiny vo vlastnej šťave v konzerve
hlavne v zime, keď sú rajčiny drahé, používam túto prísadu, navyše sa nemusím babrať s ich šúpaním. Keď však mám čas a chuť, je to jednoduché: urob zárez na rajčine v tvare kríža, ponor na lyžičke do vriacej vody na cca 20 sekúnd, hneď potom ponor do studenej vody a šupka by mala zliezť úplne ľahko...


- celé kúsky tuniaka vo vlastnej šťave
rybu mám rád a keď nie je poruke iná a čerstvejšia, potom siahnem po tejto. Dôležité je, aby nebola naložená v oleji, koniec koncov, do olivového oleja si ju môžem naložiť aj sám, keď budem chcieť, tak prečo ju kupovať už utopenú a mastnú.


- thajská sladko-štiplavá zmes
túto priam zázračnú omáčku som objavil v Sydney. Stačí, ak máš doma napríklad kuracie stehná, jednoducho ich potrieš touto omáčkou a necháš ugrilovať, nič viac tomu netreba a bude to chutiť dostatočne exoticky...Navyše je bežne dostupná aj v supermarketoch typu Tesco.


- čistý biely jogurt
bez neho sa skrátka nezaobídem. Či už si ho zarábam s ovocím a zeleninou na raňajky spolu s ovšákmi, dávam do tzazziki alebo ho použijem na dresing do šalátu, jogurt potrebujem stále.

- rajčinová šťava v tetrapackových kartónikoch
používam ju podobne ako štvrtené rajčiny, slúži na dochucovanie jedál alebo namiesto kečupu, v ktorom je veľa zbytočných prísad, dochutiť si ju môžem aj sám...

- šampióny a ovocie v konzerve
rovnako ako pri predošlých potravinách, dajú sa tieto použiť ako prísada do jedla. Napríklad zavárané mandarinky alebo ananás sa výborne hodia na ázijsku kuchyňu, rovnako tak šampióny.

- ryža
kupujem jednak dlhozrnnú, ktorá sa nelepí, a jednak takzvanú arborio, teda taliansku lepivú, aká sa používa na rizotto. V prípade dlhozrnnej, zvyknem ju pripravovať rovnako ako cestoviny, skrátka sa pridá do vriacej vody a keď je hotová, len sa zleje. U ryže arborio sa voda pridáva postupne, tak ako si ju ryža absorbuje a stáva sa postupne lepkavou.

Bylinky a iné prísady
Mimo týchto potravín si doma na okne ešte pestujem bazalku a cibuľovú vňaťku. Teraz na jar sa mladá cibuľka dá zohnať pomerne ľahko, ale v zime padne vhod nasledovná finta: vezmi špajdlu, orež jeden koniec došpicata, prebodni celú neošúpanú cibuľu mierne vedľa stredu pri vrchnej časti a daj do zaváraninového pohára. Do neho napusti vody toľko, aby mala cibuľa ponorené akurát korienky. Nie viac, inak by mohla začať hniť. Postav to celé na okno alebo iné slnečné miesto, nezabudni prilievať vodu a o týždeň by mali z cibule trčať cíbiky... použi podľa ľubovôle, či už na dochutenie šalátu, do bylinkového masla, alebo na prípravu iného jedla.


V mojej kuchyni nesmie chýbať samozrejme mlynček na čierne korenie, tiež oregáno, tymián, mäta, majoránka, čerstvý zázvor, škorica, vanilka, čerstvé citróny, mrkva či bobkový list. Olej používam výlučne olivový, nevysmážam a niektoré potraviny pripravujem na masle, takže nutnosť kupovať rastlinný olej odpadá. Navyše olivový olej používam aj na šaláty a zálievky, takže má mnohoraké použitie.

Toto je teda zoznam základných potravín, ktoré mám doma v zásobe, hodia sa jednak do jedál, ktoré varím denne a jednak sa z nich dá vymyslieť narýchlo niečo, ak nemám veľa času alebo žiaden nápad, čo variť.

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu