Čo sa môže pokaziť pri káve...

Keď som po prvý krát hlbšie zabrdol do prípravy kávy, nestačil som sa čudovať, koľko rôznych faktorov ovplyvňuje dobrú kávu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)
Obrázok blogu

Zoberme to teda pekne po poriadku:
KÁVA
tu nie je o čom debatovať, musí byť dobre upražená. Z času na čas sa mi stane, že v podniku, kam chodím pravidelne, majú prepraženú kávu... v tom prípade mi neostáva nič iné, len sa modliť, aby sa skoro minula a dať si moku.

V poriadku, máme kávu, čo ďalej?
MLETIE
Dobrý mlynček na kávu sa svojou cenou približuje k cene samotného presso stroja a už len tento fakt sám o sebe napovedá, že dobre pomletá káva je veľmi dôležitá. Káva, beťárka jedna, má celkom rada vlhkosť. A tu vzniká problém. Spomínam si, ako som robil v Sydney v jednom talianskom café. Bolo priamo pri mori a to bol problém. Každé ráno som musel nastavovať hrúbku mletia, pretože káva tiekla buď pomaly, alebo príliš rýchlo. Naprotitomu v podniku v meste sme menili hrúbku mletia tak raz za štvrť roka. V zásade platí, že ak je káva pomletá nahrubo, tečie rýchlo a nevyextrahujú sa z nej všetky tie dobré oleje a arómy. Výsledný efekt je brečka... Ak je zasa príliš jemná, potom tečie veľmi pomaly a je horká. Ani jedno nie je v poriadku.

Máme kávu, správne sme ju pomleli, ide sa na vec:
PRÍPRAVA
Naplnil si filter, spustil stroj, kávička už čurká... Moment! Tá šálka, do ktorej tečie káva, je dúfam predohriata... Ak nie, potom môže byť naservírovaná káva studená a nič nenávidím viac, ako studenú kávu... Niektorí exoti ti tiež budú tvrdiť, že káva chutí inak v skle ako v porceláne... toto nechám na tvoje posúdenie...

Fajn, káva je hotová a ty chceš do nej
MLIEKO
V kaviarňach na Slovensku sa hojne používa Maresi. Dávam radšej prednosť klasickému mlieku, Maresi podľa mňa v káve príliš preráža chuť kávy. Povedzme teda, že ideme napeniť klasické plnotučné mlieko. Neviem nájsť spôsob, akým opísať správnu techniku napenenia mlieka. Keď som sa učil robiť penu ja, mal som rôznych učiteľov a každý robil penu inak. I keď výsledok bol rovnaký a všetci robili nádherne krémovú penu bez bubliniek, musel som si sám nájsť spôsob, ktorý mi vyhovoval. Tu platí iba jediné: trénovať a trénovať. Chlapíci, ktorí v Bar Coluzzi robili 1000 káv denne to už mali v ruke, jednou držali kanvicu a druhou sa jej dotýkali zospodu, aby vedeli presne odhadnúť teplotu... Ja som sa musel zopárkrát popáliť, aby som si správne "nakalibroval" svoju ruku.
Lenže aj keď to máš v ruke, s tebou niekedy vybabre praobyčajná krava. Vysvetlím. Občas sa stalo, že aj ten barista-borec skrátka penu nespravil. Vylial celú kanvicu, nalial čerstvé mlieko, skúsil ešte raz a zasa nič, mlieko nie a nie napeniť. Ako je to možné? Stáva sa to najmä v zime, keď majú kravy iný stravu a tým pádom je aj zloženie ich mlieka iné a preto sa dá ťažko napeniť. Našťastie mliekárenské firmy myslia aj na toto a začali vyrábať mlieko upravené špeciálne pre speňovanie do kávy.
Mimo klasického mlieka sa v Austrálii používa aj odtučnené a dokonca aj sójové. To posledne menované sa na počudovanie dá napeniť pomerne ľahko, i keď rovnako ľahko sa zgrcne, ak to človek preženie.

Takže toto všetko môže ovplyvniť kávu. Avšak starí kávičkári by vám našli ešte mnoho ďalších drobností, ktoré podľa ich názoru dokážu urobiť rozdiel. Podaktorí napríklad žiadajú, aby bol cukor v šálke ešte predtým, ako do nej začne tiecť káva... vraj to chutí inak. Hm, ja necukrím, tak neviem... ale pokojne to môžete vyskúšať, napokon, celá tá veda okolo kávy je vlastne len skúšaním, šmakovaním a experimentovaním...

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu