reklama

Káva - taká známa a predsa nie

Svoj prvý článok začnem rovnako ako svoj deň, kávou. Poviete si káva, čo sa o nej dá ešte napísať. Nuž, budete sa čudovať, keď prirovnám tento povzbudivý nápoj k vínu. Prečo práve k vínu? Len si to zoberte, pred 15 rokmi sme na Slovensku delili víno maximálne na červené a biele, poprípade na kláštornú sviečku a müller thurgau. Odvtedy sa toho stalo veľa a zrazu tu máme špecializované vinotéky, ľudia začali víno vychutnávať, ba dokonca v obyčajnom hypermarkete kúpite flašu vína hoci aj z Chile či Portugalska. V rovnakej situácii je káva. Pijeme ju denne, dokonca častejšie ako spomínané víno a pritom sa o nej na Slovensku tak málo vie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Dostal som sa ku káve ešte v Sydney, keď som začal pracovať v jednom nenápadnom malom podniku nazvanom Bar Coluzzi. Táto malá diera v stene funguje už skoro 50 rokov a založil ju jeden talian, bývali profesionálny boxer. Keď som tam nastúpil ako čašník, nemal som ani potuchy o tom, čo je káva. Zvykol som popíjať horúcu čokoládu a veľmi som sa čudoval, prečo niektorí stáli zákazníci tvrdohlavo preferujú svoju kávu do skla, iní zasa s kolieskom citróna a podobne. Čudoval som sa: Preboha, veď je to len káva!

A figu, nie je to len káva. Ako som neskôr zistil, v Austrálii existujú dokonca školy, špecializované na kávu. Ako má víno svojich odborníkov someliérov, tak aj káva má svojich - baristov. V spomínanej škole sa naučíš základy prípravy kávy a jej rôzne druhy. Ako nastaviť mlynček podľa toho, aká je práve vlhkosť vzduchu. Dozvieš sa, že mlieko sa ťažšie napení v zime, keďže kravy majú vtedy iné zloženie potravy. A ak náhodou pracuješ u Talianov, zistíš, že v podsate existuje len jediná káva - espresso... ostatné nie je ani hodné nazývať kávou...

Takže pekne po poriadku. O čom je káva. V prvom rade o kávových zrnách. Vo svete sú najrozšírenejšie odrody robusta a arabica. Robusta má vyšší obsah kofeínu, avšak jej chuť nie je taká plná a výrazná. Arabica naproti tomu má menší obsah kofeínu, ale jej chuť sa vyznačuje výbornou arómou a plnosťou. Tieto dve odrody sa tiež líšia ako rastliny. Robusta, ako už sám názov napovedá, je odolnejšia voči chorobám, preto sa ľahšie pestuje a teda je lacnejšia. Arabica je naproti tomu háklivejšia a drahšia na pestovanie. Odrody sa tiež líšia svojou kyslosťou a horkosťou. Káva, ktorá sa nám dostane do šálky je však takmer vždy zmesou týchto odrôd. Existujú však špecializované obchody, v ktorých si môžete kúpiť odrody aj zmesy z rôznych kútov sveta. Kilo kávy v takomto butiku vás môže výjsť od 500 do 7000 korún! Takýto butik nájdete už aj na Slovensku, konkrétne v Bratislave.

Kávové zrná sa dajú aj ochutnávať. Skúste si vziať do úst jedno zrnko kávy a pomaly ho rozžuť. Hovorím o kvalitnej odrodovej káve, nie štandartke v papierovom sáčku... inak asi zanevriete na kávu a už ju do úst nikdy nedáte... Tak ako sa vám víno pomaly rozloží v ústach, tak aj káva môže mať korenistú, vínovú, horkastú či ovocnú chuť. Tieto chute sa však naplno prejavia, až keď kávu správne pripravíme. V tomto zmysle nebude zrejme najvhodnejší spôsob "na turka". Tento spôsob prípravy mi osobne pripadá priam barbarský, keďže voda cez kávu neprejde pod tlakom a tým pádom sa z nej nedostanú von tie chute a arómy, ktoré sú na káve najlepšie. Navyše káva nemá rada vriacu vodu, jednoducho sa spáli a je horká. Preto Taliani vymysleli geniálne jednoduchý spôsob prípravy kávy - espresso. V podsate ide o jednoduchý recept:
Cez 7 gramov pomletej kávy musí prejsť 40 ml vody pri teplote pod bodom varu za tlaku asi 10 barov, pričom čas extrahovania kávy by sa mal pohybovať v rozmedzí 20 až 25 sekúnd. Ak sa nedodrží tento postup, je z kávy brečka. Buď horká, spálená, kyslá alebo vodová.Samozrejme nesmieme zabudnúť na kopec ďalších faktorov: káva musí byť správne upražená, skladovaná, automat musí byť čistý, šálka teplá, káva správne pomletá. Ak sa do kávy pridáva ešte aj mlieko, je týchto faktorov ešte viac. Veď vám vravím, hotová veda...

Viac o káve sa dozviete v ďalšom diely tohoto článku.

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu