
Recept je pomerne jednoduchý:
- 4 čajové lyžičky zeleného sypaného čaju
- 1 zväzok čerstvej mäty (alebo 6 čajových lyžíc sušenej sypanej marockej mäty)
- 1/2 šálky cukru
- 4 šálky vriacej vody (salka = 2dcl)
Postup:
Zalej ingrediencie horúcou vodou - pozor, nie však vriacou. Podobne ako pri káve, vriaca voda spáli objekt tvojho zalievania, preto treba vodu odstaviť z plameňa vo chvíli, kedy prebieha tzv. biely var. To je vtedy, keď sa vo vode začnú robiť malé biele bublinky a voda je akoby biela. Je to tesne predtým, ako začne voda vrieť a divoko bublať. Toto pravidlo platí pri zalievaní akéhokoľvek čaju.
Takže, čaj si zalial a nechaj ho lúhovať 3-5 minút. Hotový čaj sa podáva v menších pohárikoch (1 dcl) a tradične sa nalieva z výšky. Toto si môžeš nacvičiť a pri najbližšej návšteve trochu zamachrovať. ;-)
Kde kúpiť ingrediencie:
- Sypaný zelený čaj aj sypaná marocká mäta (inak tiež nazývaná nana) sa dajú kúpiť v každej dobrej čajovni, napríklad v Čajovni dobrých ľudí v Nitre oproti synagóge.
- Čerstvá mäta sa dá dnes už zohnať aj v Tescu a podobných supermarketoch.
- Ďalšou alternatívou je vlastný chov, na rýnku sa už predávajú aj bylinky, takže si môžeš kúpiť vlastnú mätu. Ak ju vysadíš do záhrady, dokáže sa pekne rozrásť a je pomerne nenáročná na údržbu...
Prajem príjemné osvieženie.