Presíčka a kapučínka

V našich končinách sa trochu mýlia názvy káv a často aj ich príprava. Ako to teda v skutočnosti je s presíčkom či kapučínom?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)
café latte po taliansky
café latte po taliansky (zdroj: foto: vk)

Začnime pressom . Na Slovensku sa predáva malé, stredné, veľké, s mliekom alebo bez... Osobne však nepoznám nič také, ako veľké presso. Existuje len espresso. Všetky ostatné formy kávy už nemožno nazvať pressom. Povedané inak, espresso je presný recept:
7 gramov kávy
4O ml vody
teplota pod bodov varu
tlak minimálne 10 barov
čas extrahovania 20 až 25 sekúnd.
Jednoduché a jasné. Ak v tomto recepte zmeníš množstvá a pomery, darmo, už to nie je espresso. Možno to vyzerá ako ťahanie sa o slovíčka, ale to potom môžeme vyhlásiť o hociakej hovädzej polievke, že ide o pravý maďarský guláš.
V našej kaviarni si môžeš tiež objednať pikolo alebo inak povedané malé presso . Aby však bolo jasno, picollo je akákoľvek malá káva, hoci aj latte. A malé presso nie je nič iné ako klasické espresso ako má byť.

Od espressa nie je ďaleko k macchiatu . Minule som si v podniku v Nitre objednal macchiato dúfajúc, že dostanem klasické espresso s malou čapičkou mliečnej peny, aká sa používa na capuccino. Namiesto toho som však dostal sklenenú šálku so slovenským pressom a na ňom prepálené mliečnu penu. Macchiato je malá a silná káva, nie brečka vo veľkej šálke.

Ďalšie v poradí, cappuccino . V mnohých kaviarniach sa podáva posypané škoricou. Chyba. Škorica totiž mení chuť kávy, a preto by sa malo cappuccino posypávať kakaom. Ďalšou a oveľa väčšou chybou je prepálené mlieko. Ako zistíš, že mlieko v cappuccine je prepálené? Už len pohľadom, ak vidíš že pena je príliš tuhá a v šálke máš biely kopec, ktorý sa ani nehne a má veľké bubliny. Zistiť to však môžeš ešte predtým, ako ti capuccino naservírujú. Stačí sledovať čašníka v momente, keď zohrieva mlieko. Ak začne zohrievajúce sa mlieko vydávať piskľavý až nepríjemný zvuk, potom je zle... Baristi tomu hovoria, že mlieko "zavýja". Mlieko by nemalo v žiadnom prípade zovrieť. V nádobe, kde sa zhrieva mlieko zvykne bývať teplomer, podľa ktorého sa môže barista orientovať. Mlieko by malo byť zohriate na teplotu medzi 60 až 70 stupňov. Dobrý barista to však má v ruke a dotykom nádoby vie odhadnúť, či je teplota mlieka správna. Spenenie mlieka je poviem vám hotová veda a mne osobne trvalo hodne dlho, kým som sa to správne naučil. Dobre pripravená pena má byť ako šlahačka, bez bubliniek a hustá.

V dnešných časoch sa stalo populárnym café latte. Udivuje ma však spôsob prípravy. Latte sa u nás servíruje do veľkého pohára a zrejme je brané ako ozdobná káva, káva na efekt. Videl som, že v niektorých podnikoch sa s touto kávou vyslovene hrajú, ich latte sa potom skladá z farebných pruhov rôznych odtieňov hnedej. Recept správny, ale prístup zlý. Správne latte má nasledovné pomery: tretina kávy, tretina tekutého zohriateho mlieka a tretina speneného mlieka. Taliani však latte pripravujú inak. Do skleneného pohára, u nás zvaného "horčičák", sa pripraví klasické espresso. Spení sa mlieko a teraz nastáva ten ťažký okamih: správne vliať mlieko do kávy. Treba začať rýchlejšie, aby najskôr z nádoby vytieklo tekuté mlieko a až nakoniec postupne vtiekla pena. Tento postup je pomerne tažký a veľmi pripomína čapovanie piva. Princíp je ten istý, pena sa vytvorí, až keď je pohár plný. Ak to preženieš, potom sa vytvorí buď príliš veľa peny alebo žiadna. To isté s latte. Taliani zvyknú robievať aj takzvané picollo latte , čo je v podstate polovicné café latte.

Toľko nadnes o rôznych kávičkách a receptíkoch, najbližšie napíšem, ako sa dajú na kávu kresliť srdiečka, jabĺčka, čerešničky, stromčeky a rôzne ornamenty... volá sa to coffee art a dokonca sa v tejto disciplíne aj súťaží.

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INESS

INESS

108 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu