Nedávno sme doma varili arabské kura a zostal nám čistý cous-cous, a keď som rozmýšľal čo s ním, som si spomenul na jedno sladké raňajkové jedlo, ktoré som varieval vo Fez Café. Nebojte sa, nemám na vás prichystané žiadne záludnosti, všetky ingrediencie sa dajú pomerne ľahko zohnať aj u nás doma.
Čo potrebujeme na sladký cous-cous:
- cous-cous (predáva sa obyčajne v polkilovom balení)
- olivový olej
- maslo
- soľ
- hnedý trstinový cukor (zoženieš napríklad v Tesco)
- mlieko (najlepšie plnotučné)
- celú škoricu
- kardamon (predáva sa ako semienka, je to veľmi voňavé korenie, ktoré dodáva sladkastú chuť, používa sa napríklad aj do sýrskej kávy)
- sušené ovocie (najlepšie slivky, marhule a jablká)

...potrebné suroviny
Základ je pripraviť si cous-cous. Ak sa ti nechce robiť ho len kvôli tomuto pokusu, možeš ho pripraviť ku kuraťu namiesto ryže a zbytok venovať na tieto laboratórne účely. Budem vychádzať jedného balenia cous-cous, čiže pol kila.
Pri varení cous-cous použijeme rovnaké množstvo vody ako cous-cousu. Najlepšie je dať na širokú panvicu variť vodu, do ktorej pridáš polievkovú lyžicu olivového oleja a soľ. Keď zovrie, nasyp do nej cous-cous, vypni oheň a zakry na 2-3 minúty pokrievkou. Potom pridaj dve polievkové lyžice masla, opäť daj na plameň a vidličkou poriadne miešaj celú masu, pokým sa jednotlivé zrnká cous-cousu nepooddeľujú od seba. Keď sa tak stane, cous-cous je hotový.

...vmiešaj trstinový cukor Takto pripravený cous-cous (už ti to slovo asi lezie na nervy, čo?) môžeš podávať k mäsu, ale v našom prípade ho ideme zhumplovať na sladkú verziu raňajkového jedla. Takže, do cous-cousu primiešaj hnedý trstinový cukor, tak aby mal farbu ako na fotkách. Základ je, aby cukru tam bolo dostatok. Pri príprave cous-cous sme sa snažili, aby sa jednotlivé zrnká do seba oddeľovali, teraz budeme naopak potrebovať, aby držali pokope - zlepí ich práve trstinový cukor... výsledkom bude hnedý cous-cous.
Do teplej vody namoč sušené ovocie a nechaj odstáť. Najlepšie, ak si toto ovocie namočíš ešte deň vopred.

...poriadne utlač Vezmi si malú guľatú misku, naplň ju hnedým cous-cousom a veľkou lyžicou alebo rukami celú masu poriadne vtlač dovnútra. Toto je dôležité, aby sa celá masa poriadne spojila a držala pokope. Medzičasom daj variť mlieko, do ktorého pridaj celú škoricu a kardamonové semienka - s nimi opatrne, na dva deci mlieka tak maximálne 8 semiačok. Mlieko nechaj variť, tesne predtým ako začne vrieť, ho odstav. Cous-cous, ktorý si natlačil do mištičky, daj do mikrovlnky a nechaj zohriať. Teplom sa trstinový cukor bude topiť a takto zlepí cous-cous.

...opatrne vyklop do taniera Teraz budeš potrebovať istú ruku a trpezlivosť. Misku s hnedým a horúcim cous-cousom vyklop opatrne do hlbokého taniera. Ak si použil dostatok cukru a masu poriadne utlačil, mal by sa ti na tanier vyklopiť pekný bochník, presne ako voľakedy na pieskovisku z formičky.

...a opatrne prilej mlieko Teraz vezmi mlieko a začni ho veľmi pomaly a opatrne liať na okraj taniera, ale pozor, smerom od bochníka preč. Ak by si mlieko začal liať pod bochník, tak si ho jednoducho podmyješ a tento sa ti zrúti. Ak sa tvoj bochník ešte stále nerozpadol, tak si môžeš gratulovať. Pamätám si, ako som v zhone kuchyne vždy tŕpol, či sa to jedlo vôbec udrží pokope, kým ho čašníčka vynesie na rajón. Ale to ešte nie je všetko. Ako keby si nemal dosť nervov, že sa ti to celé rozkydne do mlieka, tak na bochník ešte poukladaj sušené ovocie, ktoré si predtým namočil (ja som na fotkách použil čučoriedkový kompót). Tak, a je to hotovo.

...hotový cous-cous Výsledkom by malo byť sladučké a voňavé jedlo s miernou príchuťou exotiky. Tipujem, že sa bude páčiť najmä detom, preto si myslím, že by bolo možno dobré, dať spraviť tie bochníky práve deckám, predsa len, oni s takýmito vecami majú viac skúseností... Na raňajky im potom môžete servírovať sladký ostrov v mliečku... no ktoré decko by odolalo?