reklama

Mac s Intelom a problémy s tým spojené

Že nové mašiny od Applu majú nové Intelové čipy už novinka nie je. Mám však zopár rád a upozornení pred kúpou tohoto počítača.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Mac je hojne rošírený najmä v dizajnérskej branži, v tej ho používam aj ja. Nové procesorové sady sú už vonku, ale mnohí výrobcovia softwaru ešte nestihli prepísať kódy svojich aplikácii, aby boli kompatibilné s novou architektúrou. Zatiaľčo sa Apple dušuje, že vďaka emulátoru Rosetta na nových Mac-koch budú bežať všetky aplikácie, je to len polovičná pravda.

Keď som spomínal dizajnérsku branžu, tak je to práve Adobe CS2, ktorá bude mať problémy s novými čipmi. Napokon samotné Adobe aj Apple priznali, že tento softwarový balík nebeží na maximálny výkon (a teda nepodáva maximálne výsledky...), Adobe dokonca odmietol vydať patch pre CS2 a odkázal, že až novší CS3 bude plne kompatibilný s procesormi Intel na Mac-koch a teda sa z nich bude dať vyždímať maximum výkonu. Mnohí užívatelia sa však sťažovali, že im aplikácie balíka CS2 často padajú, problémy robia aj fonty a ďalšie veci. Mnohí sa tiež tešia, že zatiaľ počkali a na starých procesoroch dokážu pracovať bez problémov ako doteraz.

Výsledok je, že až niekedy na jar by mal vydať Adobe svoj nový balík CS3, ktorý bude plne kompatibilný s novými Mac-mi. Púšťať sa do debát, prečo sa to stalo je podľa mňa zbytočné. Dovtedy vám však môžem poradiť aspoň zopár tipov, ako sa minimálne vyhnúť problémom:

- nepoužívajte aplikáciu Linotype FontExplorer a najma nie CS pluginy pre automatickú aktiváciu fontov.
- všetky systémové fonty, tak ako ste ich mali naištalované pri kúpe stroja nechajte napokoji, ani ich nedeaktivujte. Pohrajte sa namiesto toho s internou aplikaciou FontBook, v nej si aktivujte dodatkové fonty, ktoré budete potrebovať k práci.
- v systémových nastaveniach v zložke International, zvoľte záložku Input Menu, kde úplne dole zaškrtnite možnosť Používať jeden jazyk pre všetky aplikácie (Use one input source in all documents). Práve aplikácie balíka Adobe CS mali problém a prepínali si klávesnicu kedy sa im zachcelo.

Tiež máte možnosť kúpiť si starší Mac so starou čipovou sadou, na nej bude všetko šlapať tak ako má, alebo môžete počkať, kým všetky softwarové balíky vrátane Adobe CS a Microsoft Office for Mac budú plne Universal. Ak ste to nevydržali, a kúpili si Mac-ka už teraz, tak neostáva holt nič iné, ako čakať. Alebo používať tieto balíky ďalej na novom Mac-ku, len pod iným operačným systémom, teda Windows XP... no čo... aj to je predsa možnosť... nie?

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu