Na cesto potrebujeme:
1kg hladkej muky (strong flour - najvhodnejšia na chlebové cestá)
6 lyžíc olivového oleja
50g čerstvého droždia alebo 1 balíček sušeného
cca 0.5 l mlieka
soľ
Na povrch:
čierne olivy bez kôstky - nakrájané na plátky
rozmarín (ideálne čerstvý)
soľ (ideálne hrubozrnná)
olivový olej na placky a plechy Ak používame čerstvé droždie, rozdrobíme ho do mlieka a necháme postáť, aby vzišlo.
Na pracovnú plochu alebo do misy mixéra nasypeme muku, soľ, sušené droždie (ak také používame) a pridáme mlieko (príp. aj s čerstvým droždím) a olej.

Cesto dôkladne prepracujeme, aby bolo hladké a pružné.

Poumývame ho vlažnou vodou a necháme na teplom a nevetranom mieste kysnúť.

Malo by zdvojnásobiť svoj objem a „bublinkovať".

Vykysnuté cesto premiestnime znovu na pracovnú plochu a ešte raz prepracujeme. Rozdelíme na niekoľko častí a vytvarujeme placky. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.

Prstami vytlačíme do placiek priehlbinky a do nich zatlačíme olivy. Pozapichujeme aj rozmarín.

Rúru predhrejeme na 200 °C. Plechy vylejeme olejom a posypeme soľou. Placky položíme na plech a ešte popolievame olejom. Počas pečenia sa do placiek vsiakne.

Pečieme asi 20-30 minút do zlatista a voňava. Najlepšia je hneď za čerstva.

Na doplnenie: úplne jednoduchá baklažánová nátierka.
Baklažán trochu popicháme nožom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, kým nezmäkne.

Upečený baklažán pozdĺžne rozrežeme, dužinu vyberieme a roztlačíme vidličkou.

Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, panenský olivový olej, čerstvé mleté korenie, soľ a petržlenovú vňať podľa chuti.

