Focaccia s baklažánovou nátierkou

Ľahké jedlo pozostávajúce len z mála surovín - to je tento taliansky „chlieb. Na prilepšenie - skvelá nátierka z pečeného baklažánu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Na cesto potrebujeme:
1kg hladkej muky (strong flour - najvhodnejšia na chlebové cestá)
6 lyžíc olivového oleja
50g čerstvého droždia alebo 1 balíček sušeného
cca 0.5 l mlieka
soľ
Na povrch:
čierne olivy bez kôstky - nakrájané na plátky
rozmarín (ideálne čerstvý)
soľ (ideálne hrubozrnná)
olivový olej na placky a plechy Ak používame čerstvé droždie, rozdrobíme ho do mlieka a necháme postáť, aby vzišlo.
Na pracovnú plochu alebo do misy mixéra nasypeme muku, soľ, sušené droždie (ak také používame) a pridáme mlieko (príp. aj s čerstvým droždím) a olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Cesto dôkladne prepracujeme, aby bolo hladké a pružné.

Obrázok blogu

Poumývame ho vlažnou vodou a necháme na teplom a nevetranom mieste kysnúť.

Obrázok blogu


Malo by zdvojnásobiť svoj objem a „bublinkovať".

Obrázok blogu


Vykysnuté cesto premiestnime znovu na pracovnú plochu a ešte raz prepracujeme. Rozdelíme na niekoľko častí a vytvarujeme placky. Necháme ešte 10 minút podkysnúť.

Obrázok blogu


Prstami vytlačíme do placiek priehlbinky a do nich zatlačíme olivy. Pozapichujeme aj rozmarín.

Obrázok blogu

Rúru predhrejeme na 200 °C. Plechy vylejeme olejom a posypeme soľou. Placky položíme na plech a ešte popolievame olejom. Počas pečenia sa do placiek vsiakne.

Obrázok blogu


Pečieme asi 20-30 minút do zlatista a voňava. Najlepšia je hneď za čerstva.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na doplnenie: úplne jednoduchá baklažánová nátierka.
Baklažán trochu popicháme nožom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, kým nezmäkne.

Obrázok blogu


Upečený baklažán pozdĺžne rozrežeme, dužinu vyberieme a roztlačíme vidličkou.

Obrázok blogu


Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, panenský olivový olej, čerstvé mleté korenie, soľ a petržlenovú vňať podľa chuti.

Obrázok blogu


Obrázok blogu


Zuzana a Juraj Knotek

Zuzana a Juraj Knotek

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jistým bodem počínaje není již návratu. Toho bodu je třeba dosáhnout. Zoznam autorových rubrík:  Cestovanie ÍrskoŽivot v ÍrskuCestovanieJedloSúkromnéSlovensko

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

229 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu