Zoznam surovín je naozaj krátky:
150 ml vody
50 g nakrájaneho masla
štipka soli
65 g hladkej múky
2 zľahka rozšľahané vajcia

Maslo s vodou dáme do hrnca a na miernom plameni necháme rozpustiť.

Potom privedieme do varu a vsypeme múku. Varechou poriadne vymiešame, aby sme dostali jednoliatu masu.

Necháme vychladnúť (aby sme nemali praženicu!) a postupne vmiešame vajíčka. Mali by sme dostať pomerne hustú, lesklú hmotu.

Naplníme cukrárske vrecko a na zľahka naolejovaný plech vytlačíme guličky, prípadne ich môžeme vytvarovať lyžičkou.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na zhruba 25 minút, kým nie sú zlatohnedé. Po upečení do každej spravíme malú dierku, aby mohla unikať para a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Medzitým vyšľaháme šlahačku spolu s dreňou z 1 vanilkového struku a guličky po úplnom vychladnutí naplníme (cukrárskym vreckom) a naaranžujeme na misu.

Pripravíme si čokoládovú polevu: V hrnci rozpustíme 30g cukru v 70 ml vody. Potom pridáme čokoládu (70-85 % kakaa, podľa chuti) a vymiešame na hladkú polevu.


Guličky polejeme čokoládovou polevou a podávame.


