Tradičný írsky celozrný sódový chlieb

Legendy hovoria, že v dávnych dobách mali v Írsku takú múku, ktorá nedobre reagovala s droždím, a tak museli vymyslieť náhradné riešenie na výrobu chleba. Ale ja ich podozrievam, že to bola len ich lenivosť a nechcelo sa im miesiť cesto a čakať, kým vykysne. Lebo tento recept je bez miesenia a kysnutia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Jednoduchšie to už asi nejde.
Potrebujeme:
200g hladkej muky (plain)
250g celozrnej muky (coarse wholemeal)
1 lyžička soli
1 lyžička sódy bicarbóny (bread soda)
450 ml kyslého mlieka (alebo obyčajné mlieko s pár kvapkami citrónovej šťavy)

Obrázok blogu

Obrázok blogu

V mise zmiešame všetky suroviny, nalejeme do chlebíkovej formy zľahka potretej olejom a môžeme posypať semienkami, napr. slnečnicovými alebo sezamovými.

Obrázok blogu


Obrázok blogu

Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C asi 50-60 minúť. Skúšať sa nedá, len zrakom a čuchom.

Obrázok blogu


Obrázok blogu

 Necháme vychladnúť na mriežke a potom si už len pochutnávame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Zuzana a Juraj Knotek

Zuzana a Juraj Knotek

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jistým bodem počínaje není již návratu. Toho bodu je třeba dosáhnout. Zoznam autorových rubrík:  Cestovanie ÍrskoŽivot v ÍrskuCestovanieJedloSúkromnéSlovensko

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,069 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu