Vianočné pečivo – 1. časť

V každej rodine sa na Vianoce pripravujú koláčiky podľa „rodinných receptúr, a tých je neúrekom. Ja ponúkam tie naše, rokmi osvedčené. Začíname tými tradičnými, ktorým len prospeje trochu uležania: medovníky, vanilkové rožky a zlepovane orieškové kolieska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Na medovníky si pripravíme cesto deň vopred a necháme ho uležať v chladničke.
400g hladkej múky
140g práškového cukru
60g masla
2 celé vajcia
100g medu
1 lyžička sódy bikarbony
1 lyžička medovníkového korenia (ja dávam klinčeky, kúsok badianu a kardamon, ktoré si roztlčiem v mažiari a preosejem a doplním mletou škoricou a zázvorom)
Vymiesime, vytvarujeme guľu (príp. 2), zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme na 24 hodín do chladničky.

Obrázok blogu


Na druhy deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche asi na hrúbku 4mm a vykrajujeme (ve Gbelech vydarujú) rôzne tvary. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie (najpraktickejšie riešenie) alebo vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ozdobíme orechami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C par minút, kým mierne nezhnednú. Presný čas je ťažké určiť, lebo keď je rúra rozohriata dlhšiu dobu, ide to naozaj rýchlo a par minút nepozornosti môže spôsobiť pripálenie.

Obrázok blogu


Obrázok blogu


Obrázok blogu


Medovníky sa môžu ozdobiť cukrovou polevou, nie je na fotkách, až nabudúce. Ale recept je jednoduchý - 1 bielok poriadne vymiešame s 140g práškového cukru. Naplníme do mikroténového sáčku s odstrihnutým rožkom a zdobíme. Vanilkové rožky
150g hladkej múky
100g masla
50g mletých mandli
20g práškového cukru
1 žĺtok
Vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Na pomúčenej pracovnej ploche cesto rozdelíme na niekoľko valčekov, z ktorých vytvarujeme (podľa možnosti) rovnako veľké rožteky. Ukladáme ich na plech, ktorý nemusí byt vymastený, cesto obsahuje dosť tuku. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.

Obrázok blogu

A do tretice moje obľúbené orieškové zlepované kolieska:
375g hladkej múky
200g práškového cukru
1 vanilkový cukor
250g masla
1 bielok
125g mletých lieskových orieškov
Znovu vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Vyberieme časť cesta a na pomúčenej pracovnej ploche ho vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska plne a kolieska s otvorom (príp. iné vhodné tvary). Zvyšok cesta, s ktorým nepracujeme, udržiavame v chladničke. Ukladáme ich na nevymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Po vychladnutí spájame kolieska džemom, najvhodnejšie je jemné ríbezľové želé - bez čiastočiek ovocia a trochu kyselkavejšej chuti. Vrchne koliesko s otvorom môžeme pred zlepením „namočiť" do práškového alebo vanilkového cukru.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


Obrázok blogu

Obrázok blogu

Všetko vianočné pečivo uchovávame v uzavretých nádobách, podľa možnosti oddelene po jednotlivých druhoch, aby sa vône nemiešali.

Pokračovanie nabudúce :-)

Zuzana a Juraj Knotek

Zuzana a Juraj Knotek

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jistým bodem počínaje není již návratu. Toho bodu je třeba dosáhnout. Zoznam autorových rubrík:  Cestovanie ÍrskoŽivot v ÍrskuCestovanieJedloSúkromnéSlovensko

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
INESS

INESS

110 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu