Na medovníky si pripravíme cesto deň vopred a necháme ho uležať v chladničke.
400g hladkej múky
140g práškového cukru
60g masla
2 celé vajcia
100g medu
1 lyžička sódy bikarbony
1 lyžička medovníkového korenia (ja dávam klinčeky, kúsok badianu a kardamon, ktoré si roztlčiem v mažiari a preosejem a doplním mletou škoricou a zázvorom)
Vymiesime, vytvarujeme guľu (príp. 2), zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme na 24 hodín do chladničky.

Na druhy deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche asi na hrúbku 4mm a vykrajujeme (ve Gbelech vydarujú) rôzne tvary. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie (najpraktickejšie riešenie) alebo vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ozdobíme orechami.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C par minút, kým mierne nezhnednú. Presný čas je ťažké určiť, lebo keď je rúra rozohriata dlhšiu dobu, ide to naozaj rýchlo a par minút nepozornosti môže spôsobiť pripálenie.



Medovníky sa môžu ozdobiť cukrovou polevou, nie je na fotkách, až nabudúce. Ale recept je jednoduchý - 1 bielok poriadne vymiešame s 140g práškového cukru. Naplníme do mikroténového sáčku s odstrihnutým rožkom a zdobíme. Vanilkové rožky
150g hladkej múky
100g masla
50g mletých mandli
20g práškového cukru
1 žĺtok
Vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Na pomúčenej pracovnej ploche cesto rozdelíme na niekoľko valčekov, z ktorých vytvarujeme (podľa možnosti) rovnako veľké rožteky. Ukladáme ich na plech, ktorý nemusí byt vymastený, cesto obsahuje dosť tuku. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.

Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.

A do tretice moje obľúbené orieškové zlepované kolieska:
375g hladkej múky
200g práškového cukru
1 vanilkový cukor
250g masla
1 bielok
125g mletých lieskových orieškov
Znovu vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočívať v chladničke.
Vyberieme časť cesta a na pomúčenej pracovnej ploche ho vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska plne a kolieska s otvorom (príp. iné vhodné tvary). Zvyšok cesta, s ktorým nepracujeme, udržiavame v chladničke. Ukladáme ich na nevymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.


Po vychladnutí spájame kolieska džemom, najvhodnejšie je jemné ríbezľové želé - bez čiastočiek ovocia a trochu kyselkavejšej chuti. Vrchne koliesko s otvorom môžeme pred zlepením „namočiť" do práškového alebo vanilkového cukru.



Všetko vianočné pečivo uchovávame v uzavretých nádobách, podľa možnosti oddelene po jednotlivých druhoch, aby sa vône nemiešali.
Pokračovanie nabudúce :-)