Marcipánové kocky Začneme cestom:
200g hladkej múky
75g krupicového cukru
100g masla
2 žĺtka
Vymiesime, vytvarujeme guľu, zabalíme do mikroténového sáčku a odložíme na 30 minút do chladničky.
Na papieri na pečenie (kvôli jednoduchšej manipulácii) vyvaľkáme cesto približne na veľkosť plechu, celé preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C, kým nezružovie.

Potrieme malinovým alebo čerešňovým džemom a na to položíme vyvaľkaný marcipánový plát (aspoň tak 250g marcipánovej hmoty). Marcipán vyvaľkáme trochu podsypaný práškovým cukrom, aby sa nelepil. Zľahka potrieme bielkom a dáme znovu piecť na pár minút.


Trochu vychladnuté nakrájame na štvorčeky.

Pripravíme si polevu vymiešaním šťavy z pol citróna a primeraného množstva práškového cukru. Ponatierame ňou koláčiky a ozdobíme perličkami.

Oplatky plnené kakaovou plnkou - od Milice :) Logicky potrebujeme prázdne oplatky a suroviny na plnku:
250g masla
250g cukru
3 lyžice kakaa
balíček ovocných želé cukríkov - nakrájané na drobno
hrsť hrozienok namočených cez noc v rume
hrsť nasekaných orechov
ďalšie sušené ovocie môže byť podľa chuti, ja som použila pár nakrájaných čerešní v sirupe

Dáme zovrieť vodu v dostatočne veľkom hrnci a naň položíme vhodnú misu. Celý čas budeme pracovať nad parou. Najskôr necháme rozpustiť maslo a doňho zamiešame cukor, kakao a rozšľahané vajíčka (snažíme sa vajíčka až na ostatne prísady, nie na teplé maslo, aby nám nevznikla praženica).


Trpezlivo hmotu šľaháme nad parou aspoň 20 minút, kým nezhustne (hmota nesteká z obrátenej strany lyžičky).

Odstavíme a primiešame ostatné sypké prísady.

Necháme vychladnúť, naplníme oplatky a zaťažíme na noc. Krájame až na nasledujúci deň.


Oplatky plnené karamelom s orechami - od Lidky :) Ešte menej prísad na plnku:
250g kryštálového cukru
200g nasekaných vlašských orechov
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka (typ Salko)
250g masla

Najprv si z cukru pripravíme karamel. Je dobré robiť túto plnku v hrnci (alebo panvici) s dvojitým dnom alebo použiť podložku, aby bola zaručená rovnomerná distribúcia tepla. Cukor necháme rozpáliť na karamel, ale dávame pozor, aby celkom nesčernel. V takom prípade je lepšie začať od začiatku.

Do karamelu nasypeme orechy a premiešame.

Potom vlejeme rozpustené maslo a Salko. Teraz to bude chvíľu vyzerať, že celý experiment treba vyhodiť aj s hrncom.

((oplatky1))
Trpezlivo miešame a uvidíme, že celá masa sa varom začne meniť na celistvú a hustnúť (asi 5 minút).

((oplatky2))
Necháme vychladnúť, naplníme oplatky a zaťažíme na noc. Krájame až na nasledujúci deň.

((oplatky3))
Môžeme ozdobiť rozpustenou čokoládou.

A túto vzorku som dnes doniesla do práce kolegom, lebo už dva týždne žobronili a nevedeli vydržať do posledného pracovného dňa.

