reklama

Tip na víkend

Tipov na jednodňové výlety môžete nájsť na internete fúru, no ak sa tá fúra rozkáľa a naštiepe, zrazu zistíte, že pre rodiny s malými deťmi tých cenovo primeraných tipov vo vašom blízkom okolí zase až tak veľa nie je...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Cestovať vlakom môže byť pre dieťa už samo osebe úžasným cestovným zážitkom (napriek určitým negatívam, o ktorých som už písal prednedávnom, tak ich nebudem opakovať), o to viac, ak sa rozhodnete pre cestovanie detskou železnicou. Detskú železnicu síce obsluhujú dospeláci, no deti si pri nej určite prídu na svoje (a to aj v prípade, že parný rušeň Katka nebude pojazdný a namiesto neho vozne potiahne dieselelektrická lokomotíva Danka ako to bolo v túto sobotu).

Obrázok blogu

Detskú železnicu hľadajte pri ceste z Košíc smerom na Spišskú Novú Ves. Dostať sa k nej môžete buď mestskou hromadnou dopravou alebo autom (pre motoristov bude určite zaujímavou správa, že parkovisko je bezplatné).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sotva prídete k železničnej staničke s poeticky šťavnatým názvom Čermeľ, deti zaujmú pristavené rušne. Jeden zelený, parný (volá sa Katka) a jeden modrý, dieselelektrický (Danka). V staničnej búdke si môžete zakúpiť okrem pohľadníc, či rôznych drobností typických pre železničnú dopravu, aj originálne CD s rozprávkami o vláčikoch nahovorené košickým hercom J. Úradníkom, deťom (či ich rodičom?) známym aj zo seriálu Výmysly uja Elektróna. Jazda parnými rušňami sa riadi cestovným poriadkom, ktorý je vhodné si naštudovať vopred, jeho trasa vedie z Čermeľa na Alpinku a späť (za každú jazdu sa platí osobitne, 1 euro dospelí, 50 centov deti od 6 rokov). Na Alpinke máte program pre deti zaručený na celé hodiny. Okrem kovbojského mestečka (do ktorého je vstup zdarma, platí sa len za atrakcie ako napr. jazda na koni, strieľanie zo vzduchovky či ryžovanie zlata), bezplatného minizoo (koza, ovca a prasiatko), ktoré poteší obzvlášť najmenších, sa na Alpinke nachádza aj detské ihrisko s pieskoviskom, šmykľavkami, hojdačkami a rôznymi drevenými „sedačkami" (ako lietadlo, rušeň, had) a nájdete tu ďaľšie (už platené) atrakcie ako gumený hrad na skákanie, kolotoč, či jazda na motokáre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Mimochodom, ani dospeláci a väčšie „deti" neprídu skrátka - čaká tu na nich Tarzaniáda - atrakcia, ktorá však stojí ešte viac ako napríklad taký vstup do jaskyne Domica aj s plavbou, takže si zrejme rozmyslíte, či si skákanie na spôsob Tarzana vyskúšate (mne to za tie peniaze nestálo).

Obrázok blogu

Výletníci sa tu majú aj kde najesť či napiť - od klasickej reštaurácie až po rýchloobčerstvenie či zmrzlinu - alebo si zahrať rôzne športové hry.

Ak chcete svojim deťom urobiť radosť a po prázdninách uvažujete o financiách viac než predtým (po všetkých tých poplatkoch k slovenským prírodným či kultúrnym pamiatkam:o), vezmite ich v niektorý víkend k detskej železnici pri Košiciach (kým má sezónu). Okrem samotnej cesty vás to nemusí stáť viac ako tie 2-3 eurá (podľa počtu členov rodiny) za lístok na vláčik bez okien, v ktorom si aj vy sami vychutnáte jazdu voľným priestranstvom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PS: Či je tam všetko také dokonalé? Nie, nie je. Asi vás šokuje to množstvo bezdomovcov, ktorí majú rozložené svoje stany a rozvešané šaty pozdĺž trate (a ktorí asi nezdieľali radosť detí kývajúcich im na pozdrav). Možno vás rozladí namosúrenosť a neochota človeka, ktorý vedie kone, na ktorých sa deti môžu previezť (správanie typu - ak zaplatíš, prevez sa a zmizni od koní preč). A počas jedenia vás zrejme vyrušia osy. Ale inak... :O)

Štefan Kohári

Štefan Kohári

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek, ktorý na blogu nemieni odhaľovať svoju dušu, ale poukazovať na to, čo by sme možno vidieť mali, no nie vždy vidíme... Zoznam autorových rubrík:  PostrehyRecenzieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu