reklama

Neschopnosť vzdoru, alebo sebazničujúca pokora

Len tak si premýšľam kým zhasnem svetlo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Možno tak pod vplyvom nedávno prečítaného príbehu (týraného dievčaťa),možno preto, že posledné dni prší a je zimomrivo, premýšľam dosť intenzívnenad neschopnosťou brániť sa pred činmi, slovami ale i nechcenou prítomnosťouiných.

Je to desivé, ale čím ďalej tým jasnejšie si uvedomujem opakujúcusa neschopnosť (nie len svoju) otvorene a účinne sa postaviť tým,ktorí vedome, či nevedome ubližujú. Čím viac o tom premýšľam, tým viac sami vidí, že často ubližujú len preto, lebo sa nedokážeme/nechceme/neviemevzoprieť. V horšom prípade si ani neuvedomujeme, že nám niekto svojimsprávaním ubližuje, že krok po kroku takému správaniu ustupujeme. Dokonca sanaše pokorné prijímanie vôle iných stáva čímsi celkom prirodzeným, súčasťounášho každodenného života. Drobnými ústupkami počnúc až po zásadné rozhodnutia,ktoré prijímame proti svojej vôli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslím na všetko tolerované konanie iných, ktoré nás oberáo nás samých, o našu prirodzenosť, spontánnosť, o radosť a smiech,o našu bezstarostnosť a bezprostrednosť.

Keď nám ktosi po kúsku kradne z času, z duše a z pokoja.A my mu z nich dobrovoľne odkrajujeme. Dobrovoľne sa vzdávame svojichtúžob, predstáv, meníme rozhodnutia. A to všetko preto, lebo nechcemesklamať, zraniť, nahnevať, pretože sa čosi nepatrí, pretože nám čosineprináleží...

Kde je hranica, za ktorou sa naša pokora, poddajnosť aústupčivosť stáva pre nás sebezničujúcou?

Myslím, že neschopnosť bojovať proti tlaku druhých je častoúmerná pokore, ktorá je v nás prítomná. To ona nás oberá o nás samých. Ak je náhodou súčasťou nášho konania aj strach, väčšinou je to strach spojenýs obavami, že to budeme my, kto ublíži, ak budeme konať inak ako sa od násočakáva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem si teraz odpovedať, prečo sme často takí submisívni a prestávame myslieť sa seba. Na sovj život, na svoje dobre, na svoju radosť.

Zuzana Konopásková

Zuzana Konopásková

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Som človek, ktorý miluje, vychutnáva a ctí život. A pretože je mi blízka hravosť, začala som písať pre deti. Cez slová sa vraciam na miesta, ktoré som mala rada a spolu s detskými hrdinami zažívam tie najneuveriteľnejšie dobrodružstvá. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaKultúraHaikuSpoločnosťSpomienkyOprášené knihyMoje radostiMoje otázkyMoje impresieSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu