reklama

Naša "úžasná" spoločnosť, prežívanie...

Stopla ma informácia, zastavila mi myšlienkové pochody. Ľudí robia činy, činy vychádzajú aj zo slov. Slová, ktoré majú silnejšie účinky než nejaké údery. Stačí len pár "správnych" slov a razom náš život skončí. Hľadanie všednej krásy je už asi na inej úrovni než v predchádzajúcich článkoch. Krásu možno hľadať aj tam, kde sa nám nezdá,že by mohla byť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Každá akcia vyvoláva reakciu a tá informácia vyvolala reakciu. Stopla ma. Slová, hodnoty, ktoré sa dnes už"nenosia", myslím tým, že ak sa povedalo:"Máš moje slovo!" alebo "Na moju česť!", tak to aj tak platilo. Dnes nám to nestačí, doba sa zmenila, slovo a česť sa nenosí. Ľudia sa rozdelili na: múdrych,šikovných a naivných. Toto delenie nie je stále, len záleží na nás, kam sa zaradíme. Múdri ľudia, začneme zlatou strednou cestou, hŕstka ľudí, konzervatívni spolunažívatelia nepotrebujú koristiť, nemajú potrebu, sú sami schopní vyprodukovať si blaho bez toho, aby porušili jednoduchú rovnováhu ľudí. Často ich zdobia cnostné hodnoty, ktoré si mnohokrát viac vážia ako osobné šťastie, blaho. Nepúšťajú sa do konfliktov bezhlavo, dokážu si krotiť emócie a nad nespravodlivosťou už len kývnu rukou. Už ich nebaví bojovať s veternými mlynmi, na našu škodu stratili záujem bojovať za blaho všetkých. Rokmi sa naučili, že spoločnosť nie je hodná ich námahy a často zložitejších a bolestivejších riešení za cenu budúceho zisku. Zjednodušil sa svet. Stačí sa pozrieť na spoločnosť v akej sme, stačí bojovať za "sociálny"štát a zadlžovať naše budúce generácie za cenu chvílkového šťastia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šikovní ľudia, strop nášho "blaha", vedúce sily, hýbatelia a určovatelia spoločnosti. Nechcem krivdiť nikomu, ale tu existuje križovatka:čisto-šikovní ľudia a špinavo-šikovní ľudia. Systém umožňuje jednu krásnu vec, každý má možnosť ovplyvniť svoje účinkovanie vo filme:"Prítomnosť, budúcnosť". Šikovný je schopný (ospravedlňujem sa zahovorový výraz)"z hovna upliecť bič" a dokonca ho aj predať. Ale máme prečo takýchto ľudí odsudzovať? Myslím si, že nie. Môžeme im akurát tak závidieť už ich spomínanú šikovnosť a na druhej strane ľutovať našu, resp. "oklamaného, nešikovného, nemúdreho" chybu. Ako dobre vieme, za chyby sa platí. Tieto chyby využívajú naši šikovní. V dobe, keď ľudia tak slepo veria správam z televízie, z toho "objektívneho"média, sa im žije ľahko. Teraz sa ale dostávam do protikladu: na jednej strane som povedal, že by som bol rád, keby to bývalo ako kedysi, keď slovo malo svoju váhu a aby sa nezneužívalo. Na druhej strane sú možno ľudia, ktorí chcú veriť slovám a potom sa popália, resp. dajú zarobiť šikovným. Hm, asi musím upraviť aj slovo protiklad na miernejšie, a to bude asi len spor.
Šikovní vycítia svoju šancu a svojim nadšením, zápalom dokážu neskutočné veci. Doplním môj názor ako vnímam skupinu šikovných:Neodsudzujem, práveže mnohokrát to poukáže na chyby, naše nedostatky. Aj vďaka nim sa môžeme približovať k našim cieľom. Môžeme sa od nich naučiť rôzne veci, ktoré nám môžu vniknúť nové a lepšie myšlienky, preto nepovažujem skupinu za negatívnu. Nevýhody plynúce zo skupiny pomáhajú múdrym, ale naopak zo skupiny naivných robí "väčších hlupákov".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Horšie to bude asi s druhou podskupinoušpinavých-šikovných. V čom spočíva ich rozdiel? Čistý-šikovný využíva momentálnu šancu, ktorú objavil, ktorá sa mu vyskytla. Špinavý to má premyslené už dopredu, má nápad, ktorý nikto nemal. Nevycítil to, podnet prišiel od neho samotného. Nie, nechcem nadávať tým, ktorí majú nápady. Je pochopiteľné, že nápad je hnacou silou výskumu a pokroku, ale myslím nápady, ktoré nás posunú dopredu. Konštruktívne nápady, nie deštruktívne! Poslednou a najväčšou skupinou sú naivní. Dav sa ovláda ťažko, a preto šikovní už dávno prišli na to, ako ho ovládať. Pekne po jednotlivcovi je to zložitejšie, náročnejšie, ale v konečnom dôsledku jednoduché a efektívne. Naivní ochotne pracujú a mnohokrát si neuvedomujú, ako sa nechávajú vykorisťovať. Stačí im podhodená určitá vidina zisku a už jednoducho sami tam nabehnú.
Ich hnacou silou jedostať sa z tejto skupiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Svet je krásny svojim spôsobom, svet je ako neustále meniaca sa zmes. Svet nepatrí múdrym, ale šikovným! á propos acta non verba

Erich Kopník

Erich Kopník

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nespokojný s ničím, vždy vyhľadávajúci niečo nové lepšie. Niekedy až nepremyslene premýšľavý. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu