reklama

Recovery mojím uchom

The biggest rapper in history (Najväčší rapper v histórii) – takýto titul použil americký časopis Rolling Stone pre človeka s menom Marshall Bruce Mathers III., ktorého celý svet pozná pod umeleckými menami Eminem a Slim Shady.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

 Tento Eminemov album, Recovery, z roku 2010 je podľa mňa najlepší zo všetkých, ktoré vydal. Veľmi sa mi páči hlavná myšlienka albumu. Eminem chce povedať, že aj keď sa nám zdá, že už sme padli na úplné dno hlbokej priepasti a sme dobití a vyčerpaní, treba sa vzoprieť naším démonom, ktorými sú pre neho napr. sláva, ktorá ho pripravila o slobodu (preto sa odmlčal v roku 2006, v čase, keď bol na vrchole popularity), môžu to byť rôzne závislosti, každodenné starosti, choroba, nešťastie, zlé sny, zranenia z lásky... . Všetky tieto veci spomína v piesňach na tomto albume. Sám je príkladom toho, že zo všetkých ťažkostí sa dá dostať, len treba k tomu veľa odvahy, silu a vytrvalosť. A to aj za pomoci Boha: “Thank God that I didn´t do it.“ (Ďakujem Bohu, že som to neurobil.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V albume ďalej hovorí o svojich pocitoch, o tom ako bol závislý na liekoch na spanie, o sklamaní z lásky, opäť sa vracia v spomienkach k svojmu najlepšiemu kamarátovi Proofovi, ktorý bol zastrelený v roku 2006. Po tejto udalosti sa Eminem utiahol do samoty na viac ako dva roky. Hovorí aj o domácom týraní, ktoré sám zažil doma, v piesni Love the way you lie, ktorá je plná lásky, hádok, napätia a nakoniec uzmierenia s nešťastným koncom.

Čo sa týka textov, hudby a všetkého toho, čo robí tento album takým dobrým, tak nájdeme tu rôzne hudobné nástroje, od klávesov, cez gitaru, hraciu skrinku, zvuk dažďa, ktorý mám veľmi rád, až ku trombónu. Samozrejme, že nechýbajú kvalitné basy, beaty a skvelý mix. Eminemov skvelý flow z toho všetkého vytvára výborný výsledok. Piesne so speváčkami ako Rihanna a P!nk sú o to viac zaujímavejšie a dojemnejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujímavý je aj buklet albumu, kde Eminem kráča po ceste a nad ním je nápis Recovery. Myšlienka albumu je teda zachytená hneď na CD obale. Po otvorení CD je na konci bukletu obraz hore hlavou, pretože buklet je spravený tak, že v polovici bukletu ho musíte prevrátiť. Na poslednej strane v sklenenej vitríne je Eminem zobrazený sediaci na gauči s knihou v ruke, je ako keby izolovaný od tohto sveta, má tam plazmu, stôl s viacerými knihami. V pozadí sa týčia mrakodrapy jednej automobilovej spoločnosti sídliacej v Detroite. Obloha je taká vyjasňujúca sa, s mrakmi po daždi, ktoré odchádzajú a svetlo sa pomaly prediera a osvetľuje rapperov čierny svet. Na zadnej strane CD obalu je Eminem s jeho typickým suverénnym a odmeraným pohľadom. V pozadí možno vidieť nápis Eminem welcomes you to Detroit (Eminem Vás víta v Detroite).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na povrchu samotného CD je zobrazený biely kríž s červeným pozadím, pripomína vlajku Švajčiarska. Vo vnútri bukletu je venovanie, kde stojí, že tento album je venovaný tým, ktorí sa skúšajú dostať z tmavých miest života.

Tému celého albumu napovedá samotný názov – Recovery (Uzdravenie).

 Po vložení CD sa ozve v prvej piesni typický Eminemov spev, ktorý sa začína slovami: „´Cause some things just don´t change...“ (Pretože, niektoré veci sa nedajú zmeniť...). Spomína tu, že by nemalo byť zložité vysvetľovať prečo prišiel späť, nenávidíš slávu, miluješ hru, studený ako ľad... 

 V druhej pesničke spomína na to, že takmer napísal diss na Kanye Westa, alebo Weezyho. Opisuje aj to ako driemajúci na parkovisku McDonnald´s vo svojom aute písal rýmy, a kritizuje svoje posledné dva albumy, pretože sa mu nepáčia. Sám vraví: „...last two albums didn´t count Encore I was on drugs, Relapse I was flushin´ ´em out...“ (Posledné dva albumy sa nerátajú, Encore, bol som na drogách, Relapse, iba som to zvŕzal...). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skladba On fire je pomalšia a pochmúrnejšia. V úvode piesne hovorí o kritikoch, že nedokážu nikdy povedať niečo milé a že jednu vec, ktorú sa ho kritik ešte neopýtal je, že ako vyzerá jeho deň. Potom nasleduje pesnička.

V piesni Going through changes, o ktorej budem neskôr viac rozprávať, opisuje celý svoj život od momentu, kedy mu zomrel priateľ Proof a on sa utiahol do svojho sídla v Detroite.

Skladba Not afraid získala najväčší úspech a nesie myšlienku celého albumu. V refréne pesničky Eminem hovorí, aby mu každý podal ruku, kto sa cíti byť dole a on ho odtiaľ dostane. Hovorí, nemám strach sa postaviť, budeme spolu kráčať túto cestu spoločne, cez akékoľvek počasie, zimu, teplo. Zakričte, ak cítite, že ste spadli do tej istej situácie. V úvode prvej strofy hovorí najprv opäť o svojom poslednom albume, že sa mu nepodaril a aj o jeho znechutení zo spoločnosti. Druhá strofa hovorí o tom, že chcel túto pieseň urobiť tak, aby to nevyznelo ako rap, hovorí k fanúšikom, že im sľubuje že sa už nikdy nedostane do takého stavu ako bol predtým. Nasleduje tzv.bridge (niečo ako dodatok k refrénu), v ktorom stojí, že zanecháva cestu, ktorou šiel a vraví: ... „I´m standing up I´ma face my demons“ ( Budem čeliť mojím démonom...), začínam dneškom, nemôžem už takto žiť, stávam sa opäť mužom, je najvyšší čas dať môj život do poriadku. V piesni Cinderella Man, čo v preklade znamená niečo ako popoluška, ibaže v mužskom rode. Nájdeme tu aj niečo z príbehu popolušky: ... „lost his Nike shoe...“(...stratí svoju Nike topánku...). Pieseň začína úvodom, kde Eminem hovorí o tom, že sa cíti skvele, je šťastný a o tom, že nie každý dostane druhú šancu. V texte sa ďalej hovorí o tom, že ak by mal stroj času bol by „popoluškou“ a pokračuje slovami: hudba je môj stroj času, tak ma volaj „popoluškou.“ 

25 to life je piesňou dá sa povedať o vzťahu Eminema a jeho ex-manželky Kim. V piesni sa vyrovnáva s tým, že bol podceňovaný, necítil sa byť veľmi výnimočný, keď bol s ňou. Napríklad „I´ma be a boss“ (Ja budem šéf...) Alebo preberá kontrolu nad ich vzťahom, „I´ma take control of this relationship...“ Avšak ako z textu nakoniec vyplynie Eminem v tejto piesni hovorí o jeho vzťahu k hudbe, nie o svojej ex manželke. 

 Prechádzame k piesni s Rihannou, ktorá má názov Love the way you lie. Ako som už v úvode spomínal, hovorí sa v nej o domácom násilí, aj o násilí konanom na ženách. Eminem sám toto násilie zažil v detstve, a tiež aj Rihanna, ktorú zbil jej priateľ. Pieseň je plná lásky, nenávisti, hádok, dialógov medzi mužom a ženou, o tom ako sa navzájom zraňujú, ale napriek tomu sa milujú. Neprešiel dlhý čas a táto dvojica sa rozhodla pokračovať v tejto piesni a v súčasnosti je už nová pieseň na svete. 

Skladba You´re never over, ktorá ma najprv veľmi nezaujala, ale keď som si prešiel text zistil som, že táto pesnička je venovaná jeho kamošovi, tiež rapperovi Proofovi, bol to pre neho kamarát od detstva a Eminem v nej vylieva svoje pocity, hovorí o tom, ako veľmi mu chýba. A to, čo teraz dokázal, dokázal sa postaviť a vykročiť, dokázal to iba vďaka nemu a iba kvôli nemu. Pieseň sa začína riadkami, kde stojí: „The days are cold livin' without you, the nights are long I´m growin´ older.I miss the days of old, thinkin´about you, you maybe gone but you´re never over.“ (Dni sú chladné žijúc bez Teba, noci sú dlhé, som stále starší, chýbajú mi staré časy, keď na Teba myslím, možno si odišiel ale nikdy nie úplne.) Táto pieseň je naozaj o jeho pocitoch a vzťahoch Eminema k Proofovi a aj o tom ako bol na neho naviazaný. Spomína tu ďalej, že sa mu konečne podarilo napísať rýmy pre neho, pretože na jeho predchádzajúcom albume v závere na buklete Proofovi napísal, že sa pokúšal mu niečo napísať, ale nič nebolo príliš dobré. Ale nakoniec nový Eminem to dokázal a to svedčí aj to že hovorí, že pre neho napísal tento najšialenejší rým jeho života, a bude potrebovať dva mikrofóny k rappu, pretože má takú túžbu rappovať pre neho. Radšej ako plakať nad tvojou smrťou, hovorí, budem oslavovať tvoj život. Vidieť, že Eminem prišiel na to ako rappovať a aj pre koho. Ďakuje Bohu, že môže mať takého anjela ako nikto. Jeho strážnym anjelom je Proof.

V piesni rozpráva aj o sne, ktorý sa mu prisnil. V ňom mu Proof povedal: „vzchop sa a rozprestri krídla!“ Hovorí aj o tom keď už bol (Eminem) takmer mŕtvy, pretože skolaboval v dome a stačili dve hodiny a bol by mŕtvy....Hovorí tu o tom, že bol na ceste k tomu, aby sa stretli, ale Proof mu povedal, keď ležal na stole, aby myslel na dcéru Hailie, nemohol som ich tu tak nechať, ďalej hovorí, dostávam novú silu do môjho života. Pesnička končí slovami, že túto pesničku venuje iba jemu a že ho miluje. Na piesni sa mi páči aj to, že v nej spieva, a nie rappuje.

Posledná bonusová pesnička sa nazýva Unitled. Táto ma príliš nezaujala a preto nemám k nej čo dodať. Samozrejme, že bonus potešil... 

Going through changes

Osobitne sa chcem vyjadriť k piesni číslo šesť Going through changes. Pravdupovediac, táto pesnička sa mi zapáčila ako prvá z tohto albumu, hneď po piesni Not afrraid. Prečo?

Prvé, čo sa mi zapáčilo, bola hudba k tejto piesni s kvalitnými basmi a beatmi, klávesami, akustickou gitarou a vokálom. Nájdeme tu potom zvuk hracej skrinky, v časti keď hovorí k dcére Hailie a k svojím ostatným deťom, zvuk sirény záchranky, tlkot srdca, či detský hlas vraviaci: „Daddy, daddy“ (Otecko,otecko), zvuk dažďa, ktorý, ako som už povedal, mám veľmi rád a Eminem ho častokrát vo svojich piesňach používa, či to bolo už v začiatkoch kariéry, alebo teraz. Napríklad v piesni Hailie´s song pre svoju dcéru na inom albume pri opise ako o nej premýšľa a sedí pri otvorenom okne a v pozadí počuť dážď...Vrátim sa však späť k piesni na albume Recovery. Pieseň má názov Going through changes, čo v preklade znamená prechádzam zmenami. V prvej strofe, ktorá začína slovami: „Lately I really, feel like I´m rollin for delf like Philly“( V poslednej dobe sa naozaj cítim, akoby som to robil iba sám pre seba) sa dá povedať, že Eminem pomaly prichádza na to, že sám si asi s problémami neporadí, skôr chce povedať, že so závislosťou na liekoch na spanie, slovami „Feel like I´m losin´control of myself“( Cítim sa akoby som nad sebou strácal kontrolu) Pri počúvaní textu ďalej som zistil, že Eminem rozpráva ako keby sa chystal spáchať samovraždu, (...and I´m debatin´ on leavin´this world this evenin´...(...a uvažujem, že dnes večer opustím tento svet) opisuje, ako bojuje so sebareflexiou, nepáči sa mu ako vyzerá, hovorí, že je tlstý, ale že na to kašle, chodí po dome a bojuje so svojím životom, jedno na čom mu záleží je Hailie a to, čoho sa bojí je to, že keď zatvorí oči uvidí ju Hailie. 

Druhá strofa hovorí o problémoch závislosti na Vicodine, Methadone, Percosete a problémoch, ktoré mu spôsobovali v rodine, že kričal na jeho dievčatá: „...he´s always snappin´at you...“ (ocko je v zlej nálade, stále na vás kričí.) Hneď v úvode hovorí ako sa zamyká v spálni, zaspáva na obed v kúpeľni. Sú tu dialógy, kladené otázky, Marshall, nemôžeš prestať s tými pilulkami? Buď muž, skutočný muž by si poradil s tým hnusom... Hovorí o díleroch, o tom, že sú schopní urobiť hocičo pre svoje peniaze. A hneď sa vracia k Proofovi, a hovorí, práve som stratil svojho najlepšieho kamoša. Vracia sa opäť k tomu, že Proof by nikoho nezastrelil, to nebol jeho štýl, hovorí, najprv by sa pobil, lebo ako tvrdí, hovoria, že Proof sa v to skoré ráno naštval a vybehol von a vystrelil. V ďalšej časti je text o tom, ako jeho priatelia nedokážu prijať to jeho nove ja. Prirovnáva človeka k zvieraťu, ktoré je chytené v klietke svojou vlastnou slávou v ZOO, hovorí, každý sa na teba pozerá, čo chcete, aby som spravil? („You'd be an animal too, if you were trapped in this fame and caged in it like a ZOO, and everybody's lookin' at you, what you want me to do“)? Pokračuje o tom, ako sa z neho stáva samotár, pozerá DVD vo svojom divadle doma, celkom sám, video o jeho prvom a poslednom turné, kde ako vraví, bol som ešte nažive. Hovorí, že je už takmer v kóme, ale zoberie ešte ďalšie prášky. Keď v noci nemohol spať a budil sa vždy o polnoci, zobral pár ďalších, a takto to šlo... Strofa sa končí tým, že počuje nejaký hlas, ktorý sa mu prihovára, aby nezomieral a on sám hovorí, že nevie rozoznať ten hlas, ale je mu povedomý. Tento hlas je Hailie: „Daddy don´t you die on me, hold your ground“ (Ocko, nezomieraj mi tu, bráň sa.) On jej odpovedá aby mu pomohla na lôžko. 

Záver pesničky sa začína zvukom sirény, sprevádzaný refrénom, ktorý je samotný názov pesničky, so zvolaniami Ocko, otecko a tlkotom srdca. Záverečná strofa sa začína slovami: „Wake up in the hospital, full of tubes...“(Zobúdzam sa v nemocnici, plný hadičiek...) Avšak hovorí, že nejako sa dá dokopy a sľubuje, že keď príde späť bude nepriestrelný a urobí to pre Proofa. Rozmýšľa, prečo asi dostal novú šancu a dostal sa z toho. Hovorí, že prežil to, aby urobil veci, ktoré by vtedy nenapravil. Tu prichádza časť, keď hovorí k svojím dcéram, ako k prvej k Hailie a dopĺňa, že toto je tiež pre Whitney a Alainu, kde počuť v pozadí hraciu skrinku, hovorí im, že stále miluje ich mamu, a nikdy to nezmení, myslí na ňu každý deň, ale dodáva, že im dvom by to nikdy nevyšlo. Dodáva, že je mu to ľúto, že to tak hovorí, ale ináč sa mu to nedá. Ďalej je reč o tom, že urobí pre ich mamu čokoľvek a kedykoľvek. Musia si však ešte vyjasniť veľa vecí, keď prší, v pozadí zvuk dažďa, dodáva, že priam leje, a že ho to bolí, nikoho neobviňuje, veď ako vraví, nebo vie, že som nebol svätý: „... heaven knows I´ve never been a sain...t“. Vraví, že dnes keď sa pozeral na jej fotku takmer povedal, že mu chýba. Nevie prečo, ale musel odísť, hoci nevie prečo a končí to slovami: „Neviem, čo ešte povedať, hádam som.. (“I don´t know what else to say I guess I´m...“)

Táto pesnička, ale aj mnohé ďalšie sú dosť emotívne, a nútia k zamysleniu sa. Túto pesničku si stále rád vypočujem, hoci aj dookola. Dúfam, že sa Eminemovi bude len dariť vytvárať takéto skvelé albumy a ako aj sám povedal v jednom rozhovore, prišiel na to, že hudbou môže druhým pomáhať, čo si myslím, že už aj začal...

Texty, ktoré vytvára sú naozaj výborné a rýmy vytvára aj pomocou ohýbania slov, rozdelením slov, takže vidno, že robí prácu, ktorá ho baví a ľudia ho samozrejme radi odmenia kúpením si jeho CD. Čo sa týka vulgarizmov, ktoré sa sem-tam v piesňach nájdu, tak povedal, že toto je jeho umenie, jeho hudba, ale samozrejme, že doma tieto slová nepozná.   

Jozef Kovalík

Jozef Kovalík

Bloger 
  • Počet článkov:  72
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som neobyčajný chalan z neobyčajného mesta :). Milujem hudbu a čítanie zaujímavých kníh, prechádzky v lese, na biku. Rád leňoším a pozorujem Mesiac a hviezdy. Zoznam autorových rubrík:  PrírodaKnihyPoviedky/ZamysleniaBásneKrimiZážitkyFilmyHudba

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu