Štrúdľa

Kedy ste jedli naposledy dobrú,nefalšovanú ťahanú štrúdľu?Ja asi pred tridsiatimi rokmi,keď ju napiekla ešte moja babka.Celý proces prípravy tohoto múčnika ma nesmierne fascinoval.Ako dieťa som visela očami na jej rukách,ani nie tak kvôli tomu výslednému, nadýchanému,lístkujúcemu produktu,ktorý nakoniec posypala vanilkovým cukrom a všetci sa išli pobiť o to,aby sa im ušlo čo najviac .Ja som zbožňovala vznik tejto lahôdky,bolo to pre mňa natoľko zaujímavé,že už ako desaťročná som teoreticky ,do detailu ovládala technologický postup výroby.Samozrejme,že k praktickej stránke ma babka nikdy nepustila,no asistovať som mohla.Teoreticky to ovládam dodnes a tak na blahú pamäť našej babiny som sa uplynulú nedeľu pustila aj do praktickej prípravy.Výsledok bol od pamätného skvostu vzdialený na hony,rodina aspoň ocenila snahu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Babička v nedeľu išla do kostola skoro ráno,aby sa potom mohlavenovať kuchyni.Po návrate domov postavila variť slepačiupolievku,ktorá sa musela variť dlho a pomaličky a pustila sa doprípravy štrúdle.Hoci bola skoro každú nedeľu,nikdy sa nám neprejedla.

Presnézloženie cesta som si už nepamätala,ale našla som ho v kuchárskejknihe.Okrem iného tam ide ocot,čo bol v detstve pre mňa obrovskýotáznik.Celý úspech spočíval v tom majstrovskom vypracovaní.Babkazačala miesením cesta na doske. A potom prišla tá chvíľa ,ktorú somzbožňovala.Zakryla som si uši dlaňami,prikrčila chrbát a s prižmurenýmiočami som pozorovala ako z výšky hádzala cesto o dosku,takousilou,až sa zadýchala.Cesto sformovala a znova plesk o dosku.Urobila totak 20-30 krát,kým nemalo krásny lesk a súdržnú konzistenciu,vhodnú naťahanie.Hromžila pri tom na kvalitu múky a spomínala,aká múka bolakedysi.Medzitým nahriala hrniec na sporáku a prikryla ním cesto anechala ho odpočívať. Čas kým cesto oddychovalo,asi polhodina,využila na čistenie a strúhanie jabľk.Na kolieska ,ako sasrúha uhorka.Dobre ocukrovala kryštáľovým cukrom a odložila./Keďbolo v lete veľa padaných jabĺk,ktoré rýchlo podliehaliskaze,tzv."Jakubky",lebo dozrievali okolo Jakuba,strúhané sme ichplnili do zaváracích pohárov ,presýpali cukrom a sterilizovali.Bol topolotovar pripravený na zimu./Na rad prišlo mletie maku.Muselo ho byťveľa a musel byť riadne osladený.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkýstôl prikryla bielym obrusom,poprášila ho múkou a začala s úpravoucesta.Najskôr ho rozgúľala valčekom asi na rozmer 50x50 cm.Potom prišlina rad prsty.Nechty museli byť nakratučko ostrihané,aby jemnučké cestonepoškodili.Hladkaním,bruškami prstov,odpodu podoberala a vyťahovalacestíčko od stredu ku krajom.Vyžadovalo to obrovskú trpezlivosť ašikovnosť aby sa nepotrhalo.Musela som byť tichúčko ako muška,aby samohla sústrediť a aby sa dielo vydarilo.Výsledok tohoto úžasnéhosnaženia mával rozmery 120 x 80 cm, často bez jedinejdierky ,podľa toho,aká priaznivá bola konštelácia hviezd.Hrubšie okrajecesta obrezala a vtedy prichádzala moja chvíľa.Utekala som kusliepočkám a kŕmila som ich vzniknutým odpadom.Cítila som sa veľmidôležito,ako pomáham.A zasa rýchlo naspäť,aby som nič nezmeškala.Babkauž kropila roztopeným maslom cestíčko,tenké ako "fluspapier",ako shrdosťou hovorievala a posýpala ho strúhankou,ktorá mala za úlohu vypiťzostávajúcu vlhkosť z jabĺk.Tie pred tým ako ich rozložila nacesto,ešte dobre vyžmýkala v dlaniach.A opäť moja chvíľa!Smela somvypiť tú hnedastú sladkú šťavu ,ktorá tak prenáramne chutila.Mňam.Pojablkách nasledoval mak,v hrubej vrstve vyplnil medzery.Ešte razkropenie masielkom a pomocou obrusu obratne zatočila.Vzniknutý valecprekrojila,uložila na mokrý plech,pofŕkala vodou a ešte do riadnevyhriatej rúry vložila hrnček s vodou,aby sa tam odparovala.

SkryťVypnúť reklamu

A pod trestom smrti zakázala rúru otvárať!

Inoualternatívou bola čerešňovo-orechová.Keď si spomeniem na jej chuť,tečúmi slinky .V reze mávala štrúdľa výšku 6-8 cm,bolakrehučká,rozpadávala sa na jazyku ...no skrátka nemala konkurenciu.

Môjzázrak,ktorý som stvorila, sa trhal/hold babka mala asi lepšiu múku akoje dnes!/,rozmery vytiahnutého cesta od babky by som nedosiahla anikeby som si ruky vykĺbila/asi nie som dosť trpezlivá!/

Alechutila!!!Rodina ma utešovala,že je hlavné,že to ovládam teoreticky apraktickým opakovaním to možno na stoprvý krát dosiahne úroveň mojejstarej mamy.

Iveta Kožiaková

Iveta Kožiaková

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som naivná romantička krížená s racionálnou pragmatičkouhľadajúca aj v tom najväčšom darebákovi niečo dobré.Rada používam iróniu a sarkazmus,preto neberte všetko čo napíšem tak úplne vážne. Zoznam autorových rubrík:  ...ja som vám to hovorilapostrehypríbehúvahaúsmevy zo životato smutnejšie zo životakrutá realitafikciafejtónSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu