
Môj český manžel priam zbožňuje pivo a zo žartu hovorí, že bol v podstate odkojený týmto úžasným mokom! Keď ho ale chce mať doma, obľúbené české značky si prináša z obchodu sám - lebo vláčiť ich už akosi nevládzem... Pravdaže, gumových medvedíkov a iný exotický želé zverinec, ako aj kvalitné orieškové čoko s fialovou kravičkou na obale mu priebežne dopĺňam ja. A prispôsobujem sa i jeho vášni pre šťavnatú roštenku, pravú slepačiu polievočku a všetky možné druhy mäsových soté. V jeho prípade platí, že manželská láska má vydláždenú cestičku cez chuťové poháriky.
Katka mi zasa odmalička kradne z dosky surové mäso - čo ma v dnešnej dobe šialených kráv a vtáčích chrípok ozaj desí! Hoci je to krásna a temperamentná divoška, napodiv neznáša nič extra štipľavé či osolené. Ale kvalitné víno - to jej vonia na milión spôsobov...
Našu prostrednú od útleho veku nazývame Evička koláčiková. Mäsko nikdy príliš nemusela, zato som kvôli nej rada vypekala buchtičky, kokosky, zákusky a bábovky aj niekoľkokrát týždenne. A pritom je štíhla ako prútik! No povedzte, je to vôbec spravodlivé?
Náš synátor je zasa typický mäsožrút, pre ktorého je najchutnejším zákuskom morčací rezeň - a pravdaže mäská s omáčkou tiež. A ku všetkému si dáva tatarku alebo kečup - hrozné! Večerať dokáže odjakživa aj trikrát, naposledy niekedy okolo polnoci. Ako vraví, môže za to jeho spaľovanie typu atómového reaktora. Zato sladké nemusí mať vôbec nič - vraj ho z toho zuby šteklia! J Kde ostala zažívacia spravodlivosť voči nám ženám! Keby som zjedla jeho objemy pokrmov, o rok by ma gúľali dolu kopcom ako snehuliaka!
Moje chute sú naopak po španielskych predkoch riadne ostré a veľmi často frčím i na zázvore. Mám ho rada nakladaný, v omáčke, dobrom čajíku a tzv. zázvorové pivo som sa naučila robiť už dokonca sama. Pomáha mi úplne na všetko. Proti smädu, infekciám, bolestiam hrdla, na prečistenie a zaručenú peristatiku čriev, ale je výborný aj na dýchacie cesty, proti nafukovaniu, kašľu a v mojom prípade i na dobrú náladu. Jednoducho zbožňujem korenistú chuť zázvora, ktorý má v sebe vraj i dosť vitamínov a stavebných látok. U nás ho v niektorých orientálnych obchodoch predávajú ako tzv. nealkoholické pivo, ale je dosť drahé.
Zázvorový nápoj s medom
Recept som si vymyslela sama pred mnohými rokmi. Raz do týždňa kúpim čerstvý koreň zázvoru s hmotnosťou asi 15 - 20 dkg. Ten umyjem, pokrájam na drobné kúsky a rozmixujem. Potom ho dám do dobre umytého antikórového hrnca. Pridám pol kila kryštáľového cukru, pol litra medu a lyžičku kyseliny citrónovej. Zmes zalejem pol litrom vody, nechám prevariť a následne vychladnúť. Potom šťavu cez sitko prepasírujem, nalejem do fľaše a dám do chladničky. Vyskúšala som už pridať aj limetkové korenie alebo mletú škoricu a dokonca aj štipku čili. Mne to chutí, ale kto nemá rád príliš ostré veci, nech je s tým čili opatrný - najmä kvôli deťom.
Z tohto úžasného sirupu si zarábam vynikajúcu limonádu. Na spodok fľaše nalejem deci zázvorového sirupu (množstvo podľa chuti), dolejem litrom bublinkovej alebo tichej minerálky, zavriem a pretrasiem, aby sa sirup poriadne zmiešal s minerálkou.
Zázvorový sirup sa však môže pridávať aj do vody ako netradičná malinovka. V lete proti smädu chutí priam úžasne. M ň a m !