reklama

Z nulovej tolerancie Nórov ku korupcii ich fondov na Slovensku ostali predražené projekty

Veľa sa už popísalo o tom, ako sa na Slovensku neefektívne nakladá s eurofondami. Týmto smerom sa však orientujú aj nórske finančné mechanizmy. Tu je dôkaz: V projekte „Prosperujúci Zemplín“, z programu „Prispôsobenie sa zmene klímy“ v rámci Nórskeho finančného mechanizmu, schválil Úrad vlády SR okrem nehorázneho projektu na rekonštrukciu čerpacích staníc na odčerpávanie vôd z Východoslovenskej nížiny (teda jej ďalšie vysušovanie), aj projekt „Ondava pre život“ a finančne podporil 85% z investičného nároku - ide o takmer jeden milión 700 tisíc eur. Ficov Úrad vlády vylúčil projekt z povodia Ondavky i projekt spod Vihorlatu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Jedným z kľúčových indikátorov programu bol objem i počet vodozádržných opatrení. Predkladateľ projektu obec Nižná Polianka má bez partnerov zrealizovať 62 500 m3 vodozádržných opatrení, čo znamená 26,90 eur na jeden kubický meter zrealizovaného vodozádržného objemu. Toto predraženie projektu presahuje 573% nákladov v porovnaní s toľko kritizovaným Programom revitalizácie krajiny, realizovanom počas vlády Ivety Radičovej.

Kuriózne na celom príbehu je, že správca Nórskeho finančného mechanizmu vylúčil projekt „Ozdravenie klímy v povodí Ondavky pomocou hydroklimatickej obnovy“, ktorý predkladalo partnerstvo ôsmych obcí z povodia Ondavky. Jeho cieľom bolo zrealizovať 218 172 m3 vodozádržných opatrení v katastroch ôsmych obcí s nákladom 10,44 eur na zrealizovaný jeden kubický meter vodozádržného opatrenia. Ďalší projekt, ktoré predkladalo partnerstvo piatich obcí na ukrajinských hraniciach v Sobraneckom okrese pod Vihorlatom, ponúkal zrealizovať 150 tisíc kubických metrov vodozádržných opatrení v katastroch piatich obcí s nákladom 9 eur na zrealizovaný jeden kubický meter vodozádržného opatrenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže suma sumárum - Úrad vlády pod vedením premiéra Roberta Fica podporil o 158%, resp. o 199% predražený projekt. Zrejme je to štandard, tak ako pri eurofondoch. Žiaľ, je to za vedomej účasti Nórov, Združenia miest a obcí, ako aj mimovládnych organizácií, ktoré štátne úrady považujú za transparentné. Priatelia, tento štát riadia úžerníci so svojím národným frontom! Je čas na zmenu!

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu