reklama

Nie klíma, ale ľudia majú problém

Keď som v roku 2005 presvedčil kolegov poslancov v Košiciach, aby sme schválili Košický protokol pre vodu[1], tak vtedy Košický Korzár to ironický otituloval „Kravčík radí svetu: Zachytávajte dážď". Prešlo 9 rokov a klimatológovia nám zvestujú: „Spoliehať sa u nás na dážď už je lotéria". To povedal klimatológ Pavel Faško v rozhovore pre Plus 7 dní. Povedal aj to, že keď neprší tak dlho neprší, a keď prší, tak tiež dlho, až sú z toho povodne. Vinu zvalil na globálne otepľovanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Keďže je pán Faško učenlivý, povedal to, čo som povedal napríklad tu: „Prečo sú extrémy počasia v Európe?"[2] a tu: „Zahasme motory rastu extrémov počasia"[3], mohol by byť učenlivý aj v riešeniach. Ja len zopakujem a prosím odborníkov i médiá, že už je čas prinášať riešenia a nie dookola strašiť obyčajných ľudí, že už bude len horšie a horšie.

Ak by média a vedátori mali aspoň kúsok citu pre zodpovednosť, tak by presviedčali nás obyčajných ľudí zadržiavať dažďovú vodu tam kde padá, aby zadržaná voda sa mohla vyparovať, aby na oblohe tvorila mraky, aby z mrakov sa mohla skondenzovať a vypršať do krajiny. Je to tak zložité pochopiť? Tiež je zložité pochopiť, že predlžovanie období súch je preto, lebo sa vyprázdňuje voda z malých vodných cyklov a že začíname byť závislí len na vode z veľkého vodného cyklu? Položil si aspoň jeden odborník na klimatickú zmenu otázku, či môže pršať, keď vodu namiesto do neba kanalizujeme do mora?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak by sa dnes súčasná civilizácia rozhodla pre masové zadržiavanie dažďovej vody vo všetkých kútoch kontinentov, do desiatich rokoch máme nielen zastavenú zmenu klímy, ale aj prinavrátený stav, keď nám pršalo častejšie a menej výdatne. Civilizáciu by tiež oveľa menej ohrozoval nedostatok vody i extrémov v počasí by bolo tiež oveľa menej.

Na tomto koncepte by mohlo pracovať viac ako 100 tisíc ľudí na Slovensku, viac ako 5 mil. v Európe a vo svete viac ako 100 miliónov chudobných ľudí bez práce. Mohli by to byť napríklad ti, ktorí v nedostatku vody a následného hladu nevidia svoju perspektívu vo vyschnutej krajine a v čoraz väčších počtoch sa túžia dostať do „lepšieho" sveta. No a my, ktorí v tomto nateraz relatívne „lepšom" svete žijeme, zas cítime čoraz väčšie ohrozenie, že nám niekto môže siahnuť na našu vodu, na naše zdroje. Je najvyšší čas na prijímanie riešení, ktoré túto situáciu môžu zvrátiť!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

[1] www.kosice.sk/static/kosicky_protokol_pre_vodu.rtf

[2] http://kravcik.blog.sme.sk/c/347987/Preco-su-extremy-pocasia-v-Europe.html

[3] http://kravcik.blog.sme.sk/c/345315/Zahasme-motory-rastu-extremov-pocasia.html

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu