reklama

Deň Zeme „Voda si a na vodu sa obrátiš"

Grécky filozof Táles z Milétu tvrdil, že prvotný princíp všetkého je voda, ktorá má prirodzenú schopnosť stávať sa pevnou zemou (ľad) i plynným vzduchom (pary). Hlavným dôvodom, prečo pokladal Táles za pralátku práve vodu, bolo jeho poznanie, že voda je základná podmienka života človeka, všetkého tvorstva, rastlín, pohybu ovzdušia, života - pohybu prírody. Tálesov žiak Anaximandros túto teóriu odmietol. Podľa Anaximandra voda nemohla byť pralátkou, pretože z nej nemôže vzniknúť jej protiklad - oheň.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Ak sa hlbšie zamyslíme nad prírodným reťazením energií na planéte Zem pochopíme, že Tálesov žiak sa mýlil. Bez vody nemôže vyrásť biomasa a bez biomasy nemôže byť oheň. Takže spojenie vody a jej protikladu - ohňa je v dreve. Voda štartuje proces fotosyntézy, cez ktorú sa viaže energia Slnka a uhlík CO2 a vyrastie nový život, napríklad strom. Vyschnutý strom je zdrojom ohňa. Tiež v spojení vody, energie Slnka a uhlíka vzniká všetko živé na planéte Zem. Celý rastlinný a živočíšny svet, na vrchole ktorého údajne stojí človek, je reťazením života cez vodu na princípe: „voda si a vo vodu sa obrátiš".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aký je to však paradox, keď existencia súčasnej civilizácie, úpenlivo a tvrdohlavo vyháňa sladkú vodu z kontinentov do mora a mení ju na slanú. Robíme to podobným štýlom, ako pyšné a hrdé kultúry ba i civilizácie, na konci ktorých bola vyschnutá krajina bez života. Stihneme si my ešte pred tragickým koncom uvedomiť, že iba na nás záleží, či zastaneme a zmeníme hodnotovú orientáciu z vyháňania dažďovej vody do mora na jej zadržiavanie v prostredí, kde žijeme? Dnes je deň Zeme, tak skúsme aspoň na chvíľu porozmýšľať nad zmyslom života, kde sme boli, kde sme a kde smerujeme.

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu