reklama

10 rokov po víchrici v Tatrách stále v zákopoch

Aj po desiatich rokoch Tatranskej víchrice, kedy padlo viac ako 12 tisíc hektárov monokultúrného vysadeného lesa ostali lesníci i ochranári v zákopovej vojne. Keď v Bavorsku po veternej smršti v roku 1988 padlo v monokultúrnych lesoch viac ako 70 mil. m3 dreva, tak ochranári s lesníkmi sa nehádali, ale sa spojili v partnerskú spoluprácu pre ekologizácii lesov v celom Nemecku. Výsledok? Predišli ďalším kalamitám, lebo robili také kroky, ktoré dovolili aj stojace monokultúrne lesy vyrezať a ich výsadbou pretvárať na zmiešaný prírode blízke lesy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Pred rokom som bol v jednom z nich, kde som ja osobne v 90-tych rokoch vysadil viac ako 100 tisíc stromčekov rôznych druhov od listnáčov až po ihličnany pri Mníchove, kde som sa presvedčil, že ak človek spolupracuje s prírodou, tak sa dá aj nemožné.

A čo my? Od extrému, po extrém. Buď totálne niečo chránime, alebo devastujeme. Aj Tatranský príbeh je presne o tom. Preto si dovoľujem už po niekoľkokrát poukázať aj na takú ekosystémovú ochranu lesa, ktorá sa zrodila vo Vodnom lese Slovenskej sporiteľne, kde človek spolupracoval s prírodou na jej obnove. Nech sa páči tu je link na článok, ktorý je stále aktuálny: http://kravcik.blog.sme.sk/c/333528/Ako-obnovovat-poziarom-vetrom-ci-lykozrutom-poskodene-lesy.html. Keď sa lesníci i ochranári navzájom kritizujú v akom zúboženom stave je tatranská príroda, tak by sa v prvom rade mali pozrieť do zrkadlá.

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu