reklama

Prečo Košice často navštevujú veterné smršte

Prílev teplého tropického vzduchu sa včera v Košiciach prejavil silnou búrkou, ktorá lámala stromy. Toľko oficiálna správa. Ozaj je to tak, že za to môže iba prílev tropického vzduchu? Ta sa poďme na to pozrieť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (94)

Košice sa rozprestierajú v Košickej kotline na úpätí Slovenského Rudohoria, ktoré z troch strán obopína prstenec lesov. Košice začali historický rásť na západnom brehu rieky Hornád a ich expanzia od 60-tych rokoch po súčasnosť zavŕšila vysušenie aglomerácie. Ročne sa totiž odkanalizuje cca 15 mil. m3 dažďových vôd. Kanalizovanie dažďovej vody natoľko vysušilo prostredie, že terajšie Košice dokážu vyprodukovať do atmosféry cca 20 tisíc GWh tepla viac ako pred 50-timi rokmi. Koľko je to energie? Sedem mesačná produkcia všetkých elektrárni na Slovensku! Pri vpáde tropických teplôt práve toto produkujúce teplo prispieva k väčším rozdielom tlakov v atmosfére na rozhraní Košickej kotliny a okolitých hôr a to zvyšuje intenzitu veterných smrští.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keďže tejto problematike sa venujem dlhodobo, preto som v roku 2005 ako poslanec a predseda Komisie výstavby a životného prostredia mesta Košice spracoval materiál pod názvom „Košický protokol pre vodu“ na využívanie dažďových vôd na ozdravovanie i ochladzovanie klímy mesta a Košický parlament ho schválil. Práve toto rozhodnutie bolo kľúčovým bodom na miskách váh, prečo sa Medzinárodná komisia rozhodla prideliť titul Európskeho hlavného mesta kultúry v roku 2013 Košiciam.

Zainteresovaní vedia veľmi dobre, ako sa to ďalej vyvíjalo. Namiesto zbierania dažďovej vody do parkov, aby sme v Košiciach mali zdravšiu klímu a využívali dažďovú vodu na ochladzovanie mesta, my to robíme naopak. Nielen zahusťujeme zástavbu, ale aj barbarský betónujeme parky. Tí experti, ktorí sa točia okolo možno budúceho primátora i terajšieho, dobabrali všetko čo mohli. Košice mohli mať inováciu, s ktorou mohli riešiť svoje problémy územného rozvoja so zdravšou a príjemnejšou klímou a zároveň Košice mohli ponúkať iným mestám Európy i sveta, ako to robiť. Nebudeme to mať, lebo nám sú bližší plejbojáci a barbari, ktoré dokážu zabetónovať aj naše hlavy, aby sme nerozumeli tomu, ako zohyzďujú naše mesto. Takže milí plejbojáci betónujte, čo ostalo ešte nezabetónované až do šľak trafenia. Možno na konci vášho snaženia prídete na to, aké sú vaše ambície primitívne, plytké a nekultúrne.

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu