reklama

Protipovodňová ochrana Košíc? Len likvidácia obľúbenej krčmy

Kto by povedal, že protipovodňová ochrana mesta Košice bude raz visieť na šnúrke od obľúbenej krčmy Košičanov, známou pod názvom „Súdky“. A to len preto, lebo vodohospodári pri zvyšovaní protipovodňovej bezpečnosti mesta rozširujú a prehlbujú koryto Hornádu namiesto odstraňovania podstaty rastúceho povodňového rizika. Jeho príčina tkvie v poškodenej krajine Spiša, z ktorej stekajú dažďové vody do nádrže Ružín nad Košicami rýchlejšie ako v minulosti. Ak poškodenú krajinu na Spiši nebudeme revitalizovať, Košiciam nepomôže ani rozširovanie, ani prehlbovanie koryta Hornádu s údajne nevyhnutným odstránením údajne na čierno postavenej obľúbenej krčmy (http://kosice.dnes24.sk/pohostinstvu-sudky-odzvonilo-musi-ustupit-protipovodnovej-ochrane-mesta-175853).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

40 miliónov eur vyčlenených na rozšírenie a prehĺbenie koryta Hornádu tak vyjde nazmar, pretože bez obnovy poškodenej krajiny na Spiši bude riziko povodní pre Košice nielenže pretrvávať, ale aj rásť. Za tieto peniaze by sa pritom mohlo na Spiši zrealizovať asi 10 miliónov m3 vodozádržných opatrení, ktoré by mohli povodňový prietok v Košiciach i pod Košicami znížiť aj o viac ako 100 m3/s. 

Na Spiši by sa vytvorilo viac ako 2000 pracovných príležitostí. Vodnej nádrži Ružín by sa prinavrátila zašlá sláva. V Košiciach by sa nemuselo bagrovať koryto Hornádu a ľudia pri návšteve obľúbenej krčmy by mohli sedávať bližšie pri vode. Obce pod Košicami by sa nemuseli báť z narastajúcich z povodní, lebo mestské koryto im nebude na hlavy posielať ešte rýchlejšie a ničivejšie povodňové vlny, než doteraz. No a Súdky? Ostali by príjemnou a obľúbenou košickou krčmou naďalej s blízkym dotykom ľudí s vodou v rieke Hornád. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale, jednoducho, sa to nedá, lebo z toho nie je kšeft.

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu