reklama

Rok 2013 má byť jeden z najteplejších. Treba to urgentne riešiť!

Podľa Svetovej metrologickej organizácie (WMO) ma by byť tento rok jeden z desiatich najteplejších od začiatku novodobého sledovania  (1850). WMO zverejnila správu pri príležitosti varšavskej konferencie OSN o klimatickej zmene. Správa informuje o extrémnych prejavoch počasia i o tom, že úroveň hladiny oceánov dosahuje nový rekord. Nárast v priemere o 3,2 mm za rok, čo je dvojnásobok priemerného rastu v 20. storočí.  Generálny riaditeľ WMO Jarraud tvrdí, že celosvetový obsah CO2 dosiahne nový rekord tento rok a údajne to znamená, že sme odsúdení na teplejšiu budúcnosť. Správa si tiež všíma tohtoročné extrémne teplé počasie v rôznych regiónoch sveta, sucha na západe USA, záplavy v Coloráde, suchá v Angole i Namíbii, povodne v Indii, Pakistáne, Číne, Rusku i extrémne zrážky v Nemecku, Poľsku, Českej republike i v Rakúsku, ktoré spôsobili začiatkom júla najrozsiahlejšie záplavy v povodí Dunaja a Labe od roku 1950.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Či je príčina týchto zmien spôsobená zvyšovaním koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, ako uvádza správa WMO, alebo vysušovaním krajiny jej poškodzovaním, ako si myslím napríklad ja, je nepodstatné. Podstatné je, že treba problém riešiť a urgentne. Aj na Slovensku. Ako to riešiť? Sú dve možné riešenia, ako predísť ekonomickým, sociálnym, environmentálnym i klimatickým rizikám.

Prvé riešenie vychádza z diagnózy, že príčinou klimatickej zmeny je zvyšovanie koncentrácie CO2 v atmosfére a že treba krajinu prispôsobiť na klimatickú zmenu napríklad vytváraním veľkokapacitných zásob vodných zdrojov. Správa slovenskej ekonomickej špičky hovorí, že riešenia dopadov klimatickej zmeny si vyžadujú 36 mld. eur do roku 2050.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhé riešenie vychádza z diagnózy, že príčinou klimatickej zmeny je prehrievanie vysušenej krajiny a že riešením je vybudovať diverzifikovaný integrovaný systém vodozádržných opatrení v poškodenej krajine o objeme 250 mil. m3, ktorý dokáže cyklický pumpovať pozbieranú dažďovú vodu do malých vodných cyklov. Tým sa dosiahne zníženie povodňových rizík na celom Slovensku, vytvorenie plošného dostatku vodných zdrojov pre ľudí, prírodu i potraviny. Dostatok vody v krajine zníži produkciu citeľného tepla do atmosféry a zmierni výkyvy počasia. Realizáciou Toto by sa dosiahlo realizovaním Programu revitalizácie krajiny a integrovanej ochrany povodí a krajiny, ktorý Vláda SR schválila v októbri 2010. Odhadované investície na tento program boli 1 mld. eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vláda, ktorá nastúpila v marci 2012, žiaľ financovanie Programu zastavila bez toho, aby sa reálne oboznámila o čom Program bol. Kritici Programu revitalizácie doteraz hltajú prázdny teplý vzduch, že investícia do programu bola 1 mld. eur. Zrejme preto zmanipulovali politikov, aby nedajbože Slovensko sa nestalo minimálne Európskym, ak nie celosvetovým lídrom novej efektívnejšej a komplexnejšej nie len ochrany, ale aj ozdravenia klímy. Ktovie, kto je za škandalóznym zastavením 36 násobne lacnejším riešením. Nech je hocikto, byť premiérom, hanbil by som sa ako pes a ak by som nedokál odhaliť vinníka škandalózneho zastavenia pre Slvoensko lacnejšieho a efektívnejšieho riešenia, podal by som demisiu za to, že ma lobistické skupiny zneužili na podporu 36 násobne drahšieho riešenia.

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu