reklama

Zrodil sa plagiátor, alebo je v tom niečo viac?

Tešil som sa na premietanie filmu „Klimatická zmena, príčiny a opatrenia" od Štefana Vaľa na EKOTOPFILME v Košiciach. Cítil som, že rady zástancov zadržiavania vody v krajine sa rozrastajú. Z filmu som sa dozvedel, ako lesné cesty, odvodnená krajina i prehriata pôda spôsobuje nárast neobvyklého výskytu extrémnych zrážok v horách, časté povodne i sucho. Presne to, čo hovorí Nová vodná paradigma z roku 2007, tu písané blogy i iné publikované materiály. V diskusii sa Vaľo vyjadril, že problém nedostatku vody v krajine začal vnímať v apríli 2009 a údajne si uvedomil, že dovtedy tento problém na Slovensku nikto nešpecifikoval. Opakovane zdôraznil, že je prvý na Slovensku i vo svete, ktorý to objavil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

To ma prekvapilo, vzhľadom na to, že Vaľo sa objavil v kancelárii Ľudia a voda v januári 2010, kde sme mu predstavili celú Novú vodnú paradigmu (www.vodnaparadigm.sk). Vtedy bol šokovaný, že koncept o nevyhnutnej potrebe plošného zadržiavania dažďovej vody v krajine bol už rozpracovaný v roku 2007. Toto Vaľo nie len vo svojom filme, ale aj diskusii úplne poprel. Neveril som vlastným očiam i ušiam. Je chvályhodné, že to Vaľo robí a prispieva k ochrane vody na Slovensku, či planéte Zem. Ale je smutné, že si prisvojuje autorské právo na to, čo spoznal pri našich stretnutiach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď ma Štefan Vaľo pozval do Perečina na Ukrajinu, kde pri svojej firme na spracovanie dreva urobil jazerá na zadržiavanie dažďovej vody, vysvetľoval som mu, ako celý projekt vylepšiť, aby sa mu nezosúvali svahy. Keď robil projekt v Ťahanovciach v marci 2011 financovaný z rezervy predsedníčky vlády Ivety Radičovej, odporúčal som mu, že okrem vytvorených jazier musí zrevitalizovať nepoužívané lesné cesty, aby po nich dažďová voda nestekala a neohrozovala vytvorené jazerá. Keď som navštívil projekt v Repejove, kde v údolí s vodozberným územím asi 200 ha stačilo vytvoriť cca 20.000 m3 vodozádržných opatrení, Vaľo vytvoril 3 krát viac. Pripravuje si pán Vaľo rybníky pre svoje ďalšie podnikateľské plány, alebo je v tom niečo iné?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pochopil som, že tu nie je niečo v poriadku. Vieme dobre, že súčasná politická garnitúra od marca 2012 pracuje na hľadaní inej cesty riešenia povodní. Človek sa dožíva kadečoho. Ten, kto chce pomôcť ozdravovaniu klím i vode, nebude zneužívať cudzie myšlienky a vydávať ich za vlastné. Obávam sa, že človek, ktorý nehanebne zneužíva cudzie myšlienky na svoju prezentáciu, môže byť použitý na hocičo a hocikým...

Michal Kravčík

Michal Kravčík

Bloger 
  • Počet článkov:  633
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Presadzujem a podporujem agendu „VODA PRE OZDRAVENIE KLÍMY“. Jej cieľom je posilnenie environmentálnej bezpečnosti prostredníctvom zodpovedného prístupu v ochrane prírodného a teda i kultúrneho dedičstva. Napĺňanie agendy, založenej na prijatí novej, vyššej kultúry vo vzťahu k vode, môže na Slovensku vytvoriť viac ako 100 tisíc a v Európe vyše 5 miliónov pracovných príležitostí. Zoznam autorových rubrík:  PovodneHladujúci potrebujú voduKlimatická zmenaVODA zrkadlo kultúryhttp://s07.flagcounter.com/morNová vodná paradigmaKošiceSpoločnosťhttp://moje.hnonline.sk/blog/4

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu