reklama

A zasa som sa potešil

Nie je to tak dávno, čo som sa povinne zamyslel nad aktivitami politikov v strane SDKÚ DS, ktorá si s ohľadom na históriu svojho vzniku i narastajúcu popularitu, ktorá sa transformovala do podoby lídra vo vládnych kabinetoch pravice zaslúži celkom iste aj lepšiu prítomnosť, než teraz prežíva. Páčilo sa mi, ako jednoducho, premyslene a celkom transparentne odštartovali aktivity v širokom zábere nových povinností a neuveriteľne ma potešilo, keď sa o tej problematike začína hovoriť v reálnej  podobe aktivít, ba veru aj adresne a najviac sa mi páči finálna verzia odkazu Pavla Freša všetkým priaznivcom. Znie na prvé počutie jednoducho, je v ňom však veľa očakávania a ak sa budete chcieť dať presvedčiť, potom je výzva - stredopravá politická scéna Slovenska sa musí spamätať výzvou s neuveriteľným potenciálom. To viete, vysvetlím, lebo iba slovo, čo ako presvedčivé či nástojčivé, je stále iba slovo, ale tentoraz mi agentúra FOCUS v svojej ankete ponúkla presvedčivú štatistiku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Nebudem predstierať, že otázka v podobe – kto by sa stal víťazom parlamentných volieb, keby sa konali akurát teraz je voľačo exkluzívne, alebo nebodaj dôležitejšie než očakávanie na základe politickej reality tejto chvíle, ale s odpustením, práve takáto špecifikácia je v súčasnom vládnom režime Slovenska predsa len oveľa viac, ako iba anketa! Pochopte, zjednotená ľavica, ako svoje meno a miesto na čele Slovenska, s právomocami a výnimočnými možnosťami správy vecí verejných špecifikuje vládna strana Smer, ktorá privykla o svojich privilégiách nepochybovať. Najčastejšie verejnosti pripomínala svoju parlamentnú väčšinu a neschopnosť pravicového zvyšku politickej scény zjednotiť svoje snahy aspoň formálne, lebo takmer všetky výsledky agentúr prieskumov verejnej mienky potvrdzovali takéto očakávania, ale teraz je všetko - už opakovane celkom ináč!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kdeže sú tie časy, keď sa výsledky agentúrnej aktivity určené strane Smer spoľahlivo šplhali nad 40%, ba jeho fanúšikovia prisahali, že je to vari polovička hlasov všetkých respondentov, ale už to tak veru nie je, voľačo sa stalo, niečo zaškrípalo a hoci nechcem byť prorokom, ale s odpustením - ak sa nechcem blamovať tak radšej ním budem! Je to spoľahlivá realita, predpovedané očakávanie, dobre viditeľný fakt – Smer stráca dych! Neviem a radšej ani nebudem hádať, či poznajú dôvody a príčiny úpadku svojich preferencií, viete, toľko sebakritiky a sebaanalýzy táto strana v svojom arzenáli spravodlivosti a zodpovednosti naozaj nemá, ale vy sa nad tým skúste zamyslieť!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viditeľne sa Slovensko nestáva krajinou s vynikajúcimi výsledkami v ekonomike, výška dlhu začína byť galibou už pre druhý polrok roka 2014, predseda strany Róbert Fico sa nestal prezidentom, porazil ho celkom neznámy občan, naviac, podľa jeho názoru, verejne prezentovaného, osoba republike nebezpečná, nedôveryhodná a bez výbavy stať sa štátnikom a hľa, Slovensko to z ničoho nič akceptovalo po svojom! A ešte niečo, ako členský štát EÚ a NATO sa naša vrchnosť správa celkom nevypočítateľne, ako keby sme nemali záväzky, ako keby sme nemali voči svojim partnerom žiadne povinnosti – ekonomické, vojenské, spoločensko – politické a to ešte ani nevieme, ako svet strávi tú nepochopiteľnú eskapádu ministra zahraničných vecí Lajčáka v Moskve, keď si skvele porozumel nielen s kolegom z Kremľa, ale veru aj s jastrabom Rogozinom, ktorého všetci ostatní demokrati a čestní občania celého sveta považujú za personu non grata! Pochvala za to celkom iste nebude a predpokladám, že ak sa teraz stal Smer víťazom ankety s 34,6 %, čo je o štyri percentá menej ako chvíľku predtým , o mesiac to bude zasa menej a potom ešte menej..., lebo nič sa nedá robiť, kto robí republike a jej ľudu zle, kto zavádza a neplní si svoje povinnosti, stráca dôveru a podporu!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To viete, je to už teraz ešte lepšie než v roku 2010, keď voľby vyhral Smer, ale vládnuť nemohol, bol v tomto ohľade impotentný, ten zavrhovaný a podceňovaný zvyšok politickej scény Slovenska to vyriešil obyčajnou frázou – je nás viac a stávame sa koalíciou! Môžete mi veriť, že k dispozícii „šťastnému osudu“ Smeru už tu nebude SaS a ak aj áno, tak poučený a koniec koncov, tá opozičná koalícia by dnes dosiahla silu 44, 9 % a v zložení politikov so skúsenosťami akurát so Smerom! V konečnom dôsledku by to malo parlamentnú podobu nebývalej štruktúry – spojené sily pravice, alebo ako to pomenoval Frešo, stredopravá politická sféra Slovenska by mala k dispozícii 84 mandátov a Smer pochopiteľne ten nedôstojný zvyšok v podobe 66 kresiel a nedá mi nespýtať sa – viete si to dnes vôbec predstaviť??!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tieto moje interné radosti sa tak trošku prepletali s polčasom vládnutia tak, ako ho už v predstihu avizoval premiér Fico. Pozeral som sa a pozorne počúval naozaj všetko, čo uviedol a veru aj to, čo bolo obsahom jeho odpovedí na otázky z pléna a poviem to takto – takmer nič ma neprekvapilo! Tri ciele svojho vládnutia vraj splnili a plnia, to nehovorí iba on či jeho ministri – mal so sebou Kažimíra a Richtera, ale aj rôzne organizácie zaujímajúce sa predovšetkým o ekonomické výsledky a nezamestnanosť a všetko je podľa jeho presvedčenia – dovoľte trošku nadľahčenia – pohoda, klídek tabáček! Ba veru až tak presvedčivo, že jednoznačne vylúčil všetko spojené s možnou rekonštrukciou vlády, ktorú v podaní svojich kritikov minimalizoval a odmietal, no predsa len pripúšťal, že práve pri „polčasovej inventúre“ sa voľačo predsa len objaví –ale ako vidieť, opozícia si iba vymýšľala – žiadne chyby či resty sa neobjavili a vláda pokračuje v rovnakom zložení ako začala a za rovnakých podmienok! Lebo všetkým pripomína, že vo voľbách v roku 2012 dosiahol Smer taký výsledok, že im to umožňuje vládnuť iba vo vlastnej réžii, na nikoho sa netreba obzerať a verí, že to bude mať pokračovanie aj v roku 2016!

Pochopiteľne, zadné dvierka si premiér nielen spoľahlivo vymyslel, ale už ich veru pre istotu aj nechal dokorán a dal tomu takúto podobu. To viete, v druhej polovici nášho vládnutia sa naozaj môže všeličo stať, ľudia sú iba ľudia a je celkom dobre možné, že voľačo budeme musieť riešiť aj radikálne a jednoznačne. Ale ináč sme v pohode, darí sa nám, sme na čele tých naozaj úspešných! Smola, vôbec nevedel, že zodpovedné inštitúcie medzinárodného biznisu a ekonomiky v svojich výsledkoch a hodnoteniach, priamo vo Švajčiarsku, uverejnia svoje zistenia v podobe rebríčkov a z tých krajín, čo by nám mali závidieť sú všetky a vo všetkom na tom lepšie ako my, môžeme sa vyvyšovať iba nad južných susedov – Maďarsko je o jediné miesto za nami!!! Ale pozor, reč je až o piatej desiatke v rebríčku, zistite si to najradšej osobne, aby som nebol v podozrení, že si tú 44 či 45 priečku v poradí iba vymýšľam!

Nemám povinnosť akurát teraz pripomínať, že je s takouto rétorikou skôr smiešny než iba účelový či priamo klamár, lebo prisahám, čo minister to omyly a chyby a vôbec nie jednoduché, mnohé až fatálne a veru aj jemu autoritu a dôveryhodnosť podkopávajúce, ale to je jeho svedomie a jeho účet verejnej dôveryhodnosti. Zatiaľ si to neuvedomuje, či nechce na to myslieť, ale nič sa nedá robiť, už to bude veru aj rok, čo to s ním a tými číslami úspešnosti ide výhradne dolu kopcom!

No čo už, tá inventúra bola teda skôr povrchná než dôsledná, podpora strany Smer vo verejnosti má klesajúci trend a niekoľko dôležitých medzníkov, čo to podmieňujú, ako keby ani neboli, nepadlo o nich ani slovo – predovšetkým katastrofické výsledky prezidentských volieb osobne sa dotýkajúce premiéra a nedá mi nepripomenúť, že v tejto súvislosti je pripravená správa polčasu vládnutia Róberta Fica nekorektná! Verbálne a vulgárne sa to označuje termínom farby, laky, natierači – akože je to plagát a plagiát skutočných výsledkov strany Smer a jej šéfa! To je svedectvo a dokument, že výsledky vládnutia a správa štátu má ďaleko od pravdy. A fakt, že dnes by vládu už nevytvoril tak samozrejme, aby nikoho k vládnutia nepotreboval, naopak, že by celkom iste nevládol, lebo súčasná diktatúra naozaj nikomu nevonia a koalícia s ním, zasa ako predtým, nebude nikoho z pravice lákať a HZDS a SNS už sú po „bratstve so Smerom“ v závoze a v zabudnutí!

A hoci je to akurát v takejto podobe zvláštne a možno aj trošku rozprávkové, ten Frešov odkaz, ba prepáčte, v kontexte s tými úvahami skôr výzva – stredopravá politická scéna Slovenska sa musí spamätať - dostal podobu rozkazu! Uložilo sa to k sebe presne tak, ako skladačka pekného lega a hoci to nemusí byť pravdou už zajtra, už je to veru celkom jasné - dobro napokon zvíťazí. 


 

Stanislav Krištofík

Stanislav Krištofík

Bloger 
  • Počet článkov:  2 342
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyskusal som si v zivote tolko dobreho i zleho, ze mi moze zavidiet aj Hrabal. Vzdy som zostal optimistom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu