reklama

V politike – vo veľkom!

Ináč sa tá televízna produkcia na TA3 ani nedala nazvať, debata desiatich lídrov politických strán usilujúcich sa o čo najlepší volebný výsledok v eurovoľbách, v priestoroch Ekonomickej univerzity v Bratislave, realizovaná pod kuratelou až troch moderátorov, aby to malo vraj ten správny spád, šmrnc a napätie. To avizoval už v upútavke Peter Bielik, moderátorská jednotka tejto spravodajskej televíznej spoločnosti a aby to nebolo iba reklamou blízkou všedným ľuďom a voličom, vlastne po prvý raz som na vlastné oči videl voľačo na tento spôsob propagácie riešiť výkonného riaditeľa Igora Čekirdu! Vizuálne to bolo vymyslené múdro, jedna úroveň, čelom k masám, ako to hodnotili dávno a vlastne aj teraz politici súťažiaci o podporu širokej verejnosti a jediné, čo som naozaj iba hádal, bola tá špecifikácia – vraj desať najúspešnejších strán! Kto o tom rozhodol naozaj neviem, ale bolo to trúfalé, lebo parlamentných strán je vlastne iba šesť a odkedy dostal favorit Fico v prezidentských voľbách na frak od neznámeho Kisku, jeden nikdy nevie, čo všetko sa môže stať!?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Jasné, to už je vypočítané na efekt, ale nič sa nedá robiť, od strany NOVA až po Stranu maďarskej komunity je ich v ponuke až 29 a ako som už naznačil, bolo nielen trúfalosťou určiť tých desať vyvolených do televíznej debaty na TA3, ale s ohľadom na slovenské špecifiká v súvislosti s právom aj nebezpečné, lebo ak už nič iné, môže sa stať, že TA3 bude čeliť prinajmenej žalobám za diskrimináciu, veď uznajte, v čom je strana č.6 Magnificat Slovakia, či č. 23, Komunistická strana Slovenska horšia pre našu súčasnosť ako najsilnejší a najpreferovanejší SMER!?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj to je samozrejme účelové konštatovanie, ale predsa len, tento národ už naozaj vie svoje, len si prehľad tých „špecialít a perličiek hodných interesu“ preberte individuálne a bude vám jasné, že to nikdy nehovor nikdy je akurát v politike a vo veciach s ňou súvisiacich platná axióma, ktorú neradno obchádzať.

Na pódium si oproti auditóriu sadlo teda týchto desať politických reprezentantov usilujúcich sa o post poslancov v europarlamente – najskôr ich charakterizujem podľa farby dresu, ktorý je ich najlepším poznávacím znamením. Smer SD, SDKÚ DS, KDH, SaS, MOST – HÍD, OĽaNO a potom som už iba hádal – bude tam SNS, SMK, ale ten zvyšok sa mi zdal byť priveľmi vyrovnanými súpermi a nechal som to na usporiadateľov Veľkej diskusie, ako tú prezentáciu politikov a ich sľubov i vízii scenár tejto talkshow pomenovali! Napokon sa tej cti dostalo NOVE a strane Národ a spravodlivosť a zvyšok z volebnej listiny mohol začať premýšľať, čo sa s tým nespravodlivým vylúčením z prvej volebnej ligy bude ešte dať robiť!? Ako keby vis major sa práve vtedy na obrazovkách tejto televízie objavil Radoslav Procházka, čo svoju Sieť do tohto boja ešte nenašiel odvahu poslať, ale reportáž o tom, ako v Terchovej exceloval na majstrovstvách sveta vo varení bryndzových halušiek mu možno urobilo lepšiu reklamu, než na tej megadebate v televízii získala strana SaS, ktorej sľúbil podporu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale potom už sa to rozbehlo a moje očakávanie, ako sa to tvorcom scenára tohto V politike vydarí, začalo strácať ilúzie. Auditórium bolo zdanlivo anonymné, nepochyboval som a nepochybujem, že jeho zloženie nebola náhoda či dobrovoľnosť účasti, skôr správne motivovaná pozvánka, ale aj tak, počtom „riedke“ a zostava tých europoslaneckých kandidátov sedela na pódiu v takomto zložení. Tak povediac zľava doprava, samozrejme nie politickou orientáciou – Jozef Viskupič, OĽaNO, Jozef Kollár, NOVA, Ján Oravec, SaS, Anna Záborská, KDH, Maroš Šefčovič, Smer SD, Ivan Štefanec, SDKÚ DS, Pál Csáky, SMK, Andrej Danko, SNS, Zsolt Simon, MOST – HÍD a Sergej Chelemendik, Národ a spravodlivosť, čo bolo pre mňa najväčším prekvapením. Kritériá usporiadateľov rozhodli, tento spisovateľ, exposlanec, editor rôznej písomnej ponuky a ako som už v minulom blogu naznačil, naozaj usilovný uchádzač o priazeň voliča cez široko koncipovanú reklamu, ale nič sa nedá robiť, je to skôr „nežiaduci kupec v chráme“, než ozajstný „veriaci politik“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem moderátorky Natálie Fonód Babincovej, čo sa ujala povinností usporiadajúceho hostiteľa a Barbary Túrosovej, ktorá si svoj „hlavný stan“ povinností moderátora vytvorila v auditóriu a plnila povinnosti vytvoriť kontakt medzi politikmi a občanmi, no a všetku tú prácu zodpovednej réžie diskusie spoľahlivo riadil Ivan Bielik. Jeho prvá otázka, vraj čo Slovensko a EÚ tak naozaj, alebo ako vnímame fakt, že dianie v Bruseli je nám akosi priveľmi vzdialené, našla ako prvého respondenta v osobe pána Šefčoviča a presne na takúto istotu by som bol stavil vabank všetko, čo by sa staviť dalo!

Erilexový úsmev, natrénované frázy osobnosti naozaj dôležitej, lebo som tam nielen doma, ale aj vážený boli štartom očakávaným a potom to už nadobudlo aj trošku originality, lebo tí menej dôležití a menej uznávaní uchádzači o poslanecký mandát v EÚ sa usilovali byť zaujímavejší a občanom bližší. Páčilo sa mi, ako to z vlastnej praxe vysvetľovala Anna Záborská, žiadne veľké slová, ale aj laici v tomto ohľade, Ivan Štefanec a Zsolt Simon, v súvislosti so svojou odbornosťou, ktorou sa prezentujú ako poslanci v našom parlamente a ktorých prácu republika naozaj dobre pozná i akceptuje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naozaj výrazne sa v prezentácii svojich názorov a postojov od všetkých ostatných odlišovali dvaja páni - Jozef Viskupič a Sergej Chelemendik. Ten prvý je z rodu rétorov, čo bez pomoci pripravených textov nehovorí radšej nič a ak sa mu dobre číta, potom sa rozbehne ako naolejovaná mašinka a moderátor ho musel verbálne „brzdiť“, ale neskôr, keď už bolo v ponuke aj všeličo iné, než iba my a EÚ, sa pohol aj smerom kritiky dovnútra, keď tým v tej zostave, čo majú na triku nástenkový tender, presne tieto ohavnosti vyhodil na oči a prejavil spokojnosť aj napriek skutočnosti, že ho moderátor musel zasa usmerňovať. Nuž a prítomnosť „politika“ Chelemendika ma v tej kandidátskej zostave výhradne mýlila – vôbec tam nepristal, je cudzím elementom svojim pôvodom, zaradením sa do našej občianskej komunity a neuveriteľne mi prekážal aj jeho ruský prízvuk v slovenčine, lebo nič sa nedá robiť, nie som ako Čarnogurský, alebo aj Fico, že čo je ruské, to je dobré a hoci je mi jasné, že to celkom neobstojí ako poučka akceptovateľná pre všetkých, nič sa nedá robiť, v súvislosti s tým, čo nám ZSSR a Rusko ako danajský dar v histórii dali, neviem si pomôcť, je to syndróm viac ako nepríjemný aj v týchto súvislostiach!

Svojsky potom zareagoval aj Marek Šefčovič, zrejme si prisvojil výčitku Viskupiča o nástenkovom tendri a všetkým dal školenie, čo pre nás za to desaťročie už EÚ urobila tak naozaj, koho, sme dobehli a predbehli, koho dobiehame a nesklamal, je to politik profitu v každom ohľade a prednostne i presne - to nech sa zrejme stane našou filozofiou aj do budúcnosti – nech nám to výhradne prospieva! Nerobme zo Slovákov otrokov, veď sme hviezdy vo výrobe automobilov, nechystáme sa harmonizovať dane – to aby dodržal filozofiu nášho profitu – a nechápem potom „kabaret“ mnohých, napríklad SaS, keď hovoria o inovácii EÚ v podobe voľajakej spoločnej štátnosti až ad absurdum!

Nezostal však ušetrený troške satiry ani on, lebo Anna Záborská mu vysvetlila, ako je to s prípravou daňových reforiem, to všetko je iba na spoločnom základe tejto problematiky, viac nič a vôbec nie prekvapujúco sa nezmohol na viac ako na mlčanie, lebo Záborská je dáma v europarlamente dobre rozhľadená, vážená a akceptovaná, takže naozaj bolo múdrejšie mlčať, než sa dať zosmiešniť!

Šok pre mňa bolo aj poúčania Chelemendika o vplyve USA a Ruska na EÚ a Slovensko, predovšetkým fakt surovinového bohatstva Ruska, diktovanie cien a spoľahlivosť dodávok a všetko napokon vyznelo ako štatistika očakávaní, ktoré nám skôr ublížia a spravia nás závislými, než nám pomôžu a problematika politiky EÚ je v súčasnej podobe skôr strachom než istotami!

A potom už prišli na rad otázky z pléna, takmer adresné a po odpovediach Šefčoviča, Viskupiča, ale aj spochybňujúcich pripomienok moderátora som nadobudol dojem, že táto časť veľkej diskusie už nesie stopy pripravenej akcie. V presne zvolenom čase relácie dostali priestor vkročiť do diskusie zodpovedných prekvapujúco zainteresovaní a dobre pripravení experti – politológ Martin Klus, Michal Horský a Zuzana Gábrižová, z portálu Euro city a nech sa na mňa v TA3 nehnevajú, to už nebola diskusia, to už bola paródia voľajakého svojského zápočtu kandidátov na europoslancov! Zvrchovanosť hodnotenia toho, čoho sme boli svedkami, v rétorike a bohorovnosti, predovšetkým Michala Horského, prerástli s prepáčením až do nedôstojnej frašky a tento typ, vraj politológa, čo si osobuje hlásať pravdu v podobe istoty vládnutia Smeru, vo mne vyvolávajú nesúhlas a koprivku, ak mi budete chcieť rozumieť.

Druhé kolo debaty malo byť venované ekonomike a zamestnanosti, teda predovšetkým problémom s týmito aktivitami a zodpovednosťami štátu. Výroba, dane, odvody, nezamestnanosť, životná úroveň a znalosť jednotlivých poslaneckých eurokandidátov bola naozaj na rozdielnej úrovni a dalo sa ľahko rozlíšiť, kto je aký znalec a veru aj na čo! Najviac sa mi pozdávala Anna Záborská, prezentovala sa ako jediná znalá problematiky práce v parlamente EÚ, veď koniec koncov si v tejto odbornosti vyslúžila naozaj kredit profesionála a páčilo sa mi veru aj to, ako sa realizátorom debaty zamiešala do réžie! Časový limit je v jej hodnotení voľačo dôležité v takejto verejnej debate a nepáčilo sa jej predovšetkým mlátenie prázdnej slamy tých, čo nehovorili naozaj k problému! Tak trošku múdrejšie sa o budúcnosti parlamentu zamysleli viacerí, videli budúcnosť predovšetkým v starostlivosti o rodinu, jej blahobyt a zamestnanecké istoty v akejsi preferencii pred tým, čo dominuje dnes – bezpečnosti! A kto zasa nič konkrétne nevedel, ten hovoril o cudzom svete – Chelemendik napríklad o USA a o tom, ako sú tam občania bez zdravotného poistenia, čo je u nás v Európe samozrejmosť. Objavoval Ameriku a s ruským prízvukom – symptomatické!

Oživenie zasa priniesli otázky z pléna, jedna nahrávala Šefčovičovi a jeho sneniu o rozvoji výroby v sfére elektroniky, lebo je to investičný holding, digitálna produkcia 4% HDP, rozvoj zamestnanosti v sfére tvorivej práce, čo je vraj naša skvelá budúcnosť a do zubov dostal Kollár otázkou, nech sa trošku vráti k pádu Radičovej vlády! Snažil sa „rečniť a čarovať“, ale potom rezignoval a vyznal sa! Áno, bola to strašná chyba, veď dnes tu vládne Smer a ešte tu možno bude aj ďalšie roky, takže - a celkom rezignoval!

Oživenie zasa priniesol politológ Horský, vyslovil pochvalu kandidátom, že udržali líniu reči, vraj všetci vyzerajú seriózne, ale aj tak je treba voličom dobre zvážiť, komu dajú svoj hlas!? A zasa zaperlil – šancu treba dať mladým, vraj takým tridsiatnikom plným sily a ambícií a byť tam, tak sa ho v tej chvíli spýtam, na čo sa tu hrá akurát on!?? Veď je hotovou encyklopédiou praktickej skúsenosti a opakovaných udalostí dlhých desaťročí aj s poučením a nech sa na mňa nehnevá, v politike celkom iste viac škôd narobí platnosť a zvyklosť onoho, mladosť pochabosť! Za chodu života spoločnosti je každá škola a múdrenie skôr dobrodružstvo a náhoda, než prirodzené vzdelávanie a som si istý, že s odstupom času to neoslavuje ako prejav svojej skvelosti! Gábrižová a Klus boli menej „exkluzívny“, za nič extra sa nepasovali a svoje hodnotenie V politike ponúkli iba seriózne, bez veľkých rečí. Čomu sme rozumeli, predovšetkým v sfére múdrej jednoty ekonomiky v EÚ a v našej vlasti a čo je pozitívum, to akceptujeme – nech je tu konečne jednota spoločných a našich aktivít!

Iba tak na hranici akceptácie naplnená aula VŠE ma v jednej chvíli neuveriteľne potešila, viackrát v priebehu diskusie moderátori pripomínali, že v auditóriu sedia aj priaznivci jednotlivých politikov a predstavte si, jediní, čo sa v takomto slova zmysle prezentovali viac ako viditeľne boli tí, čo fandia SDKÚ DS, lebo dva vzorné transparenty boli určené akurát pre Ivana Štefanca, kandidáta za túto parlamentnú stranu, viac tam nebolo nič! To viete, takáto akurátnosť prejavenej priazne poteší a nech je to dobrá predzvesť volieb v realite, vzájomnosť ľudí si to zaslúži!

A potom už prišli na rad záverečné odkazy – adresné a menovité a boli naozaj rôzne. Viskupičovi a Kollárovi sa žiaden extra odkaz nevydaril, priveľmi špekulovali nad extra bonmotom, Záborská jednoducho pripomenula, že človek nemôže svet meniť sám, ale všetkým v EÚ sa to spoločne podarí, Štefanec verí, že našu spoločnú loď budeme kormidlovať správnym smerom a múdro, Simon bol za spoločnú a múdru Európu, Csáky nám radšej odkázal, že ho voľakto ohovára v stotisícovom náklade letákov s urážlivým textom a pýta sa Bugára, či o tom on a MOST – HÍD voľačo nevie a extra zaujímavým Európanom sa pre mňa stal aj Danko! Najprv Slovensko a až potom Brusel, čo samozrejme nepotrebuje žiadne slovíčko naviac!!!

A bol koniec, hodinky ukazovali 13 hodín 34 minút a ten megaprojekt bol v konečnom dôsledku naozaj trošku „prerastený“ a ak by sa TA3 ešte v budúcnosti odhodlávala na voľačo podobné, nech jej príde na um pripomienka Anny Záborskej, že menej býva predovšetkým v čase nedeľného obeda viac !

Stanislav Krištofík

Stanislav Krištofík

Bloger 
  • Počet článkov:  2 342
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyskusal som si v zivote tolko dobreho i zleho, ze mi moze zavidiet aj Hrabal. Vzdy som zostal optimistom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu