reklama

Je mladý, ale..., príbeh na pokračovanie

Mám v úmysle hovoriť o prvých krokoch Radoslava Procházku vo veľkej politike, ktorý už ako predseda politickej strany Sieť oslovil nevídaný počet občanov a  v ankete prieskumu verejnej mienky, usporiadanej agentúrou Focus, sa umiestnil ako najúspešnejšia strana v opozičnej sfére politiky a musím byť preto spravodlivý! Prívlastok mladý, s naznačenými výhradami signalizuje, že mám širší pohľad na vec, sú v tom viaceré pochybnosti, lebo nič sa nedá robiť, už na svojej ceste k osamostatneniu sa bol nielen opatrný, ale veru aj váhavý až nedôsledný, lebo raz darmo, skutky a slová v jeho živote neboli v súlade! To naozaj nie je v tom, že kým Daniel Lipšic presne charakterizoval, prečo z KDH odišiel a prečo je NOVA takou stranou ako ju poznáme a on to tak jednoznačne o Sieti nepovedal ešte ani dnes, ale prekážal mi jeho vzťah k budúcemu prezidentovi Kiskovi, ktorého vraj vo voľbách podporoval

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Nuž mali by ste to mať v pamäti vlastne všetci, prezidentskí kandidáti z opozičného politického spektra, teda súperi Róberta Fica, celkom jednoznačne verejnosti priznávali, že v druhom kole, ak to nebudú oni ktorí doň postúpia, podporia toho úspešnejšieho spomedzi seba! A stalo sa, jasným víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal Andrej Kiska a vôbec nie prekvapujúco sa na tieto sľuby dovolával. Rozhodujúce to bolo predovšetkým v súvislosti s osobami Procházka a Kňažko, čo hlasmi, ktoré v prvom kole dostali predstavovali značný rezervoár pravicových voličských hlasov a pri svojej prezentácii pred druhým kolom volieb, v televíznej relácii, mal pripravené osobné vystúpenie oboch svojich konkurentov akurát s takýmto obsahom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokojne to oznámil verejnosti, bolo jasné, že to považuje za voľačo naozaj dôležité, lebo jeho potenciál úspešnosti to samozrejme podporovalo rozhodujúcim spôsobom, no nasledovali rozpaky. K mikrofónu, kde Kiska stál, nikto neprichádzal, nuž sa kamera tak akosi bezradne rozhliadla a bolo vidieť, ako z jedných dverí vychádza Procházka a má namierené celkom inam, než za budúcim prezidentom. Ten však nezaváhal, upozornil na seba, nástojčivo Procházku k sebe privolal a ten nemohol robiť nič iné, iba svoj sľub dodržať, alebo naopak, odvolať ho! No Procházka vynašiel ešte tretiu cestu, danú opatrným a vypočítavým občanom, čo si nezaslúžia byť priradený k tým spravodlivým a čestným a slovo dodržiavajúcim, lebo keďže hovoriť musel, utekať sa nedalo, bol v priamom prenose, zachoval sa tak, ako oná lady z rozprávky, čo mala prísť nahá aj oblečená, peši aj na koni a bosá aj obutá a hoci sa to niekomu nebude chcieť veriť, presne ju odkopíroval. Povedal, čo povedal, to jasné slovo odkazu, že všetci jeho voliči majú prosbu dať v druhom kole svoj hlas Andrejovi Kiskovi, lebo to je jeho sľub a on svoje slovo dodržiava v tom naozaj absentovalo, ale atmosféra toho odkazu bola predsa len pre Kisku nádejou, že sa to dá pochopiť naozaj v pozitívnej podobe!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zazlieval som mu to, rovnako tak aj neúčasť Milana Kňažku na tej predvolebnej kortešačke, hoci v predstihu sľuboval ešte aj onakvejšie preferencie svojmu úspešnejšiemu konkurentovi a prisahám, keď sa rozhodne kandidovať do bratislavskej samosprávy, dám si dobrý pozor na každé jeho slovo a každý skutok ktorým sa bude prezentovať, lebo aj herecká profesia má brať v prvom rade ohľad na česť!

A tentoraz sa to Procházkovi vrátilo presne tak, ako ten škodoradostný bumerang, čo sa vráti a rozbije poličku s vlastnými hrnčekmi dobrých skutkov a očakávaní. Neviem, či ste si povšimli, kto z politikov z bývalej koalície tvoriacej Radičovej vládu mu v prezidentských voľbách najviac fandil, ale naozaj to bol predseda SaS Richard Sulík! Trávil s ním aj noc čakania na volebné výsledky, dal sa vidieť i počuť, bol oporou a pasoval sa nielen za priaznivca, ale priamo kamaráta a teraz, keďže Sieť nekandiduje do volieb o europoslanecké mandáty, Sulík požiadal Procházku o podporu! Mal pre to dôvody v tejto podobe – oslovili sme ho, ako prezidentský kandidát bol síce neúspešný, ale získal veľa hlasov a dočkal sa! Na utorkovom kabarete SaS v Nitre Procházka nakrútil svoj videošot k eurovoľbám a ex post sa dal počuť v dvoch podobách komentárom, či SaS podporí. Svojským, veď čítajte, obe jeho podoby!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sieť v eurovoľbách svojho kandidáta nemá. Ja ako občan som svoj názor povedal na mieste a spôsobom, kde som to považoval za vhodné a tam sa to aj končí. Uznajte, to je zasa slovo ako vzdušný vír a nie voľačo uznania schopné a tak sa o deň neskôr poopravil. Podpora SaS je prejavom základnej ľudskej slušnosti voči tým, ktorí mi pomohli v čase, keď sa ku mne nikto iný nepriznával  a na naliehanie novinárov prišlo vyjadrenie oboch pánov, že o ničom a nikdy nehovorili tak, aby to malo aj podobu zmluvy na papieri, čím je povedané všetko aj oficiálne!

Tí kolegovia zo strany Sieť, ktorých už poznáme, sa od rozhodnutia svojho predsedu dištancovali, potvrdili, že na túto tému s nimi nikdy nestratil ani len slovíčko, veď sa ani niet nad čím diviť! Podporiť v politickom súperení stranu a jednotlivca, čo rozhodnutím o vyslovení nedôvery cez hlasovanie o eurovale a pomoci Grécku podpísali ortieľ smrti nad vládou Ivety Radičovej je šokujúce rozhodnutie a čo ako sa budete usilovať to pochopiť, nebudete mať šancu! A vidíte, Procházka vie aj takéto veci, dokáže naozaj všeličo, možno to hodnotí ako kreativitu par exelence, ale mne narobil naozajstné problémy!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sú ukryté v tom titulku – je mladý a namiesto tých bodiek, čo predstavujú výnimky si treba dosadiť výhrady! Tie, ktoré som si vymenoval v svojej domácej ponuke, individuálne, radšej nepoviem, nebudem pokračovať ich verejnou prezentáciou, lebo nič sa nedá robiť, celkom márny ten začínajúci politik a ani jeho zatiaľ žiadnym škandálom nepoznačená strana vôbec nemusia byť a na vlastných chybách sa dá veru najlepšie učiť!

A teraz realita z posledných hodín, keď v prvom spoločnom televíznom vystúpení, už ako predstavitelia strany Sieť, čo spája Slovensko, vystúpil Radoslav Procházka s Miroslavom Beblavým, ako keby práve o tom podávali dôkaz! Žiadajú od vlády prijať v skrátenom legislatívnom konaní nový zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite s cieľom zvýšiť nezávislosť a profesionalitu auditorov, predovšetkým tých na všetkých ministerstvách a na Úrade vlády a je to ich reakcia na správu Európskej komisie, ktorá poukázala na nedostatky vznikajúce predovšetkým pri kontrole čerpania eurofondov na Slovensku.

Lebo ak neviete, tak presne v tejto sfére je toho v ponuke tak mnoho a tak závažného, že Slovensku hrozí pozastavenie a aj krátenie eurofondov a nič sa nedá robiť – to vedia naozaj všetci, u nás vlastne niet iných investičných zdrojov, čo by znamenalo katastrofu. A tak sa Procházka s Beblavým a kolegami zo Siete rozhodli položiť vláde verejne svoju otázku – čo chce s pochybnosťami, výčitkami a hrozbami z EÚ urobiť, lebo problémy ktoré spôsobuje znamenajú predovšetkým pre obce a mestá a ich obyvateľov existenčnú hrozbu!!!

Dokonalú podobu ten návrh zákona ešte naozaj nemá, ale obom pánom a politike interpretovanej Sieťou sa dá veriť, je to vážna a dôležitá aktivita v každom ohľade, lebo prvá reakcia, samozrejme plná výhovoriek prišla z ministerstva financií, lebo vraj je to problematika veľmi dôverná a k auditu v jeho vnútornej réžii nie je možné poskytovať voľajaké bližšie informácie. Alebo aj ináč, Procházka a Beblavý trafili svoj klinček presne po hlavičke a teraz už bude záležať nielen na nich, ale vlastne na celej spoločnosti, aby sa audit eurofondov stal konečne čestne a transparentne spravovanou sférou, kde si žiadna kontrola nenájde priestor pre pochybnosti či priamo účelovosť rozhodovania.

Poviem to takto – sú naozaj mladí, neskúsení, ich prax naozaj nie je dostatočná, ale začali naozaj dobre, treba im držať palce a ... Tie bodky sú tentoraz prejavom dobrých očakávaní! Alebo aj ináč, ako pre koho? Je to ešte iba chvíľka, čo presne to čo opisujem predstavuje realitu života mladého politika Procházku, naozaj iba niekoľko hodín, čo sa spolu s Beblavým rozhodli poštuchať do osieho hniezda auditu eurofondov a už aj je tu chvíľka, keď sa chystá chvíľa prvých prekvapení, možno naozaj poplach, panika, aj prvé žihadlá, lebo čo sa dá robiť, desiatky vážnych chýb sa našli v projektoch, ktoré vláda, teda ministerstvo financií akceptovalo ako bezchybné a kontrola EU a veru aj domáci audit preukázali v opačnej podobe! Galiba, poriadna, všetko vyzerá presne tak, ako to Sieť avizuje a po zasadnutí kabinetu zatiaľ kategória nižších úradníkov tvrdí, že podozrenia sa odmietajú, no naozaj zodpovední čušia! A posledné slovo, ako vo voľajakej rozprávke, mal tentoraz Miroslav Beblavý keď novinárom oznámil – no čo, uvidíme, minister Kažimír vie celkom presne, kedy musí dať Bruselu odpoveď a tomu sa vyhnúť jednoducho nedokáže, zodpovednosť i pravda si ho počkajú. Nič nebudem zahmlievať, ani si vymýšľať, ale hoci je Sieť strana mladých politikov, v tejto problematike im verím na 100% a už sa neviem dočkať, s akou legendou na Brusel naša „zodpovedná vláda“ vyrukuje!

Stanislav Krištofík

Stanislav Krištofík

Bloger 
  • Počet článkov:  2 342
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyskusal som si v zivote tolko dobreho i zleho, ze mi moze zavidiet aj Hrabal. Vzdy som zostal optimistom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu