reklama

Abuse: The Great Outdoors

V poslednej dobe ma zo slovenskej hudobnej scény nič neoslovilo. Možno som dostatočne nehľadal, no pravdou je, že od dávnych čias O.B.D. sa mi v prehrávači netočil žiaden oficiálny slovenský nosič.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Absenciu domácej tvorby u mňa narušil Abuse už minulý rok. Našiel som ho na webe a skladby ma natoľko zaujali, že som si ihneď objednal jeho EP Sleepfields - uhrančivú, náladovú, (nie úplne) elektronickú koláž štyroch výborných skladieb.

Debut Abuse: The Great Outdoors zaujme už svojim vyhotovením – ešte lepší digipack ako predchádzajúce EP, zamrzí len absencia bookletu. Na druhej strane však poteší obsah samotného cédéčka, to má totiž okrem ôsmich hudobných stôp aj stopu dátovú, ktorú tvorí kvalitná live nahrávka z vystúpenia v Prahe a artworky na vytlačenie bookletu k tomuto lajvku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Abuse si našiel svoj výraz a na tomto albume to jasne dokazuje. Všetkých osem skladieb tvorí jeden celok - a aj keď ide o (prevažne) elektronickú hudbu, nevnímam ju tak, pretože z nej cítiť autorovu osobnosť. Nečakajte tanečné rytmy a „hurá“ melódie, tento album je stvorený na počúvanie. Stredné až pomalšie tempo, živé bicie, basa, či iné nástroje, vokály vo forme hovoreného slova aj spevu. Najviac ma zaujali melódie a ich stavba, nie sú príliš zložité - ale ani také jednoduché, aby ste si ich zapamätali na prvé počutie. Prelínajú sa, niekedy sú plochami a inde sólami. Abuse sa pohral aj s rytmickou zložkou, ktorú v niektorých skladbách tvorí živý základ a je veľmi variabilná. Práve ona zabezpečuje, že album je harmonický a dobre počúvateľný. Skladby majú široké aranže, až po niekoľkých vypočutiach človek zachytí všetko čo v nich je. Podstatnú časť tvoria samplované podklady a rôzne efekty, ktoré dotvárajú atmosféru - a tá je príčinou, prečo si cédé budete púšťať znova a znova. Po épéčku Sleepfields som síce čakal väčšie „psycho“, toto album je umiernenejšie, ale aj oveľa vyspelejšie. Možno mi predsa chýba aspoň jedna výraznejšia skladba, ktorá by bola jednoduchšia, viac by vystrkovala rožky a dokázala by zaujať široké masy. Jednotlivé skladby mi jednoducho nepripadajú tak silné ako keď tvoria celok, samotné nezostanú v hlave a asi si z nich nevyberiem nejaké do môjho osobného playlistu. Tým, ktorí majú radi tajuplné, melancholické, či iné nálady, môžem však The Great Outdoors len doporučiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Album je relatívne krátky, 40 minút čistého času nie je veľa. Keď to však porovnám s jedno/dvojhitovým brakom, ktorého sú plné pulty a pripočítam lajvko, tak je to oveľa viac počúvateľnej hudby ako je obvyklé. Tento nosič by som slovenským producentom ukázal ako vzor toho, čo od nich očakávam. Na kvalitný album netreba ani klip v telke, ani producenta zvučného mena. Moje slovenské top už na začiatku roka.

Radovan Kríž

Radovan Kríž

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som mladý zamestnaný človek z Bratislavy, zaujímam sa o všetko a hlavne o hudbu.ANNOCRON - moja osobná stránka Zoznam autorových rubrík:  HudbaKultúraSpoločnosťSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu