Jemný náčrt z Toulouse

V deň nášho príchodu sa mesto hanblivo zahalilo hmlou a jeho ulice kropil dážď. Pred počasím sme sa ukrývali v úzkych uličkách, v priestoroch zašitých drobných putík a reštaurácií vyzdobených stovkami predmetov budiacich pozornosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Predmetov ulice a nepotrebných predmetov domácnosti. Veď čo už môže poslúžiť lepšie na účel dekorácie ako predmet zbytočný, ktorý svojou zbytočnosťou nadobudol nové a neopakovateľné čaro? Francúzi majú skutočne vycibrený cit na odhaľovanie a vystavovanie tohto nekonvenčného pôvabu vecí.

Večer sme strávili s Michaelom a Matthewom, najprv len opatrným koštovaním francúzskych špecialít. Aperitív Kir Violette voňal po fialkách a chutil ríbezľami, klamal naše zmysly, a ja som zatúžila po ich prečistení. Ovplyvňujú sa navzájom a klamú na tisíc spôsobov. Zrak dokáže presvedčiť chuť a čuch o úplne novej realite. V iných situáciách a na iných miestach si čuch a chuť nahovára zrak. Zrak dnešnej doby, zrak pochádzajúci zo sveta stoviek klamných vizuálnych vnemov. Zrak úplne strativší niekdajšiu prezieravosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Popíjali sme Kir Cassis & Violette a ešte Pastis chutiaci po anýze, po dlhých letných večeroch strávených pri sviečkach a rozhovoroch trvajúcich až do ranného svitania. Víno bez etikety chutilo výborne, po vytiahnutí korku z fľaše sa nahlas nadýchlo a zalialo miestnosť svojou arómou. Prihovorilo sa nám známym jazykom pijanov, vraj pochádza z okolia mesta Toulouse, z regiónu Languedoc rovnako ako tradícia jedla Cassoulet. Ochutnala som jeho bezmäsitú verziu Cassoulet du Fromage, syrový nákyp so zemiakmi a španielsku studenú polievku Gazpacho.

Obhrýzali sme konce veľkej artičoky a nezamestnaný Matthew zanietene rozprával o svojich rodičoch, o zrobených päťdesiatnikoch unavených životom. Po zatvorení parížskej lahôdkarne našli doživotné útočisko na gréckom ostrove Tinos. Tam už len chytajú ryby, olivy zapíjajú vínom a prijímajú energiu zo slnka. Ich pleť konečne nadobúda zdravú farbu a po desaťročiach driny opäť vyzerajú na svoj vek.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver ešte prípitok, aby lepšie vytrávilo...do kruhu si podávame štamprlíky hruškovice, koňaku, calvadosu armagnacu. Nech každý ochutná a zažije.

V Toulouse trávime chtiac-nechtiac niekoľko dní. Dočasne zakotvíme v byte na ulici Rue de Bayard, ku ktorému vedie dlhý chodník plný psovských výkalov. Pred vchodmi domov a na krajoch chodníkov posedávajú za pekného počasia ľudia bez domova. Ich psi dočasne uspala letná horúčava. Ale netreba predbiehať, v ten deň, v deň nášho príchodu ešte stále pršalo a dážď zmýval špinu mesta do hlučných kanálov podzemia.

Obrázok blogu

Toulouse očami impresionistického maliara Henriho Martina

Simona Hasler-Krovinová

Simona Hasler-Krovinová

Bloger 
  • Počet článkov:  84
  •  | 
  • Páči sa:  0x

We are just like the wine flies- created and destroyed from nothing. Zoznam autorových rubrík:  KultúraSan Francisko 2009Montenegro 2011Pyreneje a Toulouse 2012O ľuďochŠpanielsko 2014Na cesteSociálneNa vypísanieS AlicouSurrealZenSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

230 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu