Slepačia polievka
D (t) 1 ks cca 2 kg sliepky
D (t) 1 ks stredne veľkého petržlenu
O (t) počas sezóny čerstvá vetvička rozmarínu a tymianu, v zime 4 ks guľôčok borievky
Z (n) 2 ks stredne veľkej mrkvy
Z (o) ¼ stredne veľkého zeleru
K (t) 1 ks zázvoru vo veľkosti palca (môžete vynechať)
K (t) 1 ks stredne veľkej cibule
K (t) 1 ks stredne veľkého póru
K (t) 5 ks guľôčok nového korenia
K (h) 5 ks guľôčok čierneho korenia
K (t) ½ ČL sušeného rozmarínu a tymianu (použijeme v zime, namiesto čerstvých byliniek)
V (s) 4 l studenej vody
V (s) 2 ČL soli
Zeleninu očistíme. Sliepku opláchneme. Všetky ingrediencie podľa poradia uvedeného v rozpise pridáme do hrnca. Privedieme k varu. Na miernom plameni varíme 3-4 hodiny.
ČL=čajová lyžička, PL=polievková lyžica, ml=mililiter, dcl=deciliter, l=liter, 1 šálka=250 ml
Z=zem, K=kov, V=voda, D=drevo, O=oheň
h=horúce, t=teplé, n=neutrálne, o=osviežujúce, s=studené