Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Nezaradené

Výživa podľa piatich elementov - tepelné pôsobenie potravín na organizmus

Peter Krško

Výživa podľa piatich elementov - tepelné pôsobenie potravín na organizmus

Model Jin a Jang vyjadruje dualitu nášho sveta, v ktorom má všetko svoju polaritu. Hmota - energia, dobro - zlo, teplo - zima, deň - noc... Pomocou jednej polarity dokážeme definovať druhú. Nie je možné, aby existovali oddelene, navzájom sa dopĺňajú a tvoria spolu celok. Pohybujú sa v nekonečnom cykle premien. Jedna polarita obsahuje zárodok tej druhej. Podľa modelu Jin a Jang rozdeľujeme potraviny podľa ich tepelného účinku na organizmus na : studené (max Jin) – osviežujúce – neutrálne – zahrievajúce – horúce (max Jang)

  • 1. dec 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 513x
  • 5
Výživa podľa piatich elementov

Peter Krško

Výživa podľa piatich elementov

Výživa podľa piatich elementov poskytuje alternatívu súčasným západným spôsobom stravovania, založených na nutričných hodnotách potravín. Prvý vitamín bol objavený v roku 1913. Výživa podľa piatich elementov je niečo cez 2000 tisíc rokov. Je postavená na energetických účinkoch potravín na ľudský organizmus. Pomáha v tele nastoliť rovnováhu, čím ovplyvňuje fyzické aj duševné činnosti.  Tvorí piliere tradičnej čínskej medicíny, či už ako prevencia proti ochorenou, alebo v rámci liečebnej terapie. Používa dva modely, pomocou ktorých objasňujeme prírodné zákony a duševné procesy. Objasňujú, akým spôsobom je prepojená fyzická a psychická stránka človeka. Prvým je náuka Jin a Jang, Druhým systém piatich elementov.

  • 22. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 447x
  • 5
Slepačia polievka

Peter Krško

Slepačia polievka

Pripravená metódou varenia v kruhu. Vidíte aj vy tú podobnosť s receptom našich babičiek?

  • 22. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 853x
  • 12
Eintopf

Peter Krško

Eintopf

Eintopf (z nemeckého jeden hrniec) je rustikálny pokrm pripravovaný v jednom hrnci pomalým varením, alebo dusením. Existuje mnoho variant tohto jedla. Jeho základnými zložkami sú rôzne druhy mäsa, zeleniny, strukovín a obilnín. Ochutený je bylinkami a rozmanitým korením. Je  to chutné a výživné jedlo, vhodné na chladné jesenné a zimné obdobie.

  • 20. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 683x
  • 7
Polievky zo strukovín

Peter Krško

Polievky zo strukovín

Polievka zo sušených strukovín

  • 15. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 0x
  • 4
Zima je tu

Peter Krško

Zima je tu

Starovekí čínski mudrci na základe dlhodobého pozorovania prírody rozdelili rok inak, ako ho poznáme na západe. Ak od dátumov rovnodenností a slnovratov najskôr odčítame 36 dní, potom 36 dní pripočítame získame 4 ročné obdobia a 4 medziobdobia. Podľa špecifických vlastností každého obdobia ich pridelili ku štyrom elementom. Jar – drevu, leto – ohňu, jeseň – kovu a zimu – vode. Piaty element zem sa prelína celým rokom. Prináleží mu babie leto a 18 dní medzi jednotlivými obdobiami. Tento čas nazývame dojo – stred. Počas dní dojo odznieva energia predchádzajúceho obdobia a Zem a všetko živé na nej sa pripravuje na nadchádzajúce obdobie. Každá zmena prichádza postupne.

  • 15. nov 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 0x
  • 2
Tekvica

Peter Krško

Tekvica

Jeseň je nepopierateľne tu, a s ňou i jej kráľovná tekvica. Pečenú tekvicu a tekvicovú polievku pozná skoro každý. Ja sa dnes s vami podelím o iné moje obľúbené recepty. Tekvicový koláč a tekvicový pilaf, jednoduchšia verzia sofistikovaného talianskeho rizota. Čudné značky v receptoch si zatiaľ nevšímajte. Postupne vám prezradím, čo sa za nimi skrýva. Dnes je pekný deň, využime ho na prechádzku do prírody. Na vzdelávanie budeme mať dosť času v zime. Prajem vám Pekný víkend a veľa úspechov pri varení a pečení.

  • 11. okt 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 201x
  • 0
Raňajky

Peter Krško

Raňajky

Raňajky sú pre mňa najdôležitejším jedlom dňa. Preto si dávam na nich záležať. Nájdem si čas na ich prípravu i čas, aby som ich v pokoji zjedol. Preferujem sladké raňajky. Rôzne obilninové kaše s čerstvým sezónnym, alebo sušeným ovocím, orieškami, semienkami a medom. Prečo som sa rozhodol pre takéto jedlo?

  • 7. okt 2014
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 323x
  • 7
Skryť Zatvoriť reklamu