reklama

Výživa podľa piatich elementov

Výživa podľa piatich elementov poskytuje alternatívu súčasným západným spôsobom stravovania, založených na nutričných hodnotách potravín. Prvý vitamín bol objavený v roku 1913. Výživa podľa piatich elementov je niečo cez 2000 tisíc rokov. Je postavená na energetických účinkoch potravín na ľudský organizmus. Pomáha v tele nastoliť rovnováhu, čím ovplyvňuje fyzické aj duševné činnosti.  Tvorí piliere tradičnej čínskej medicíny, či už ako prevencia proti ochorenou, alebo v rámci liečebnej terapie. Používa dva modely, pomocou ktorých objasňujeme prírodné zákony a duševné procesy. Objasňujú, akým spôsobom je prepojená fyzická a psychická stránka človeka. Prvým je náuka Jin a Jang, Druhým systém piatich elementov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Je postavená na energetických účinkoch potravín na ľudský organizmus. Pomáha v tele nastoliť rovnováhu, čím ovplyvňuje fyzické aj duševné činnosti. Tvorí piliere tradičnej čínskej medicíny, či už ako prevencia proti ochorenou, alebo v rámci liečebnej terapie. Používa dva modely, pomocou ktorých objasňujeme prírodné zákony a duševné procesy. Objasňujú, akým spôsobom je prepojená fyzická a psychická stránka človeka. Prvým je náuka Jin a Jang, Druhým systém piatich elementov.

Jin a Jang

Model Jin a Jang vyjadruje dualitu nášho sveta. Všetko má svoju polaritu. Hmota-energia, dobro-zlo, teplo-zima, deň-noc... Pomocou jednej polarity dokážeme chápať druhú. Nie je možné, aby existovali oddelene, navzájom sa dopĺňajú a tvoria celok. Pohybujú sa v nekonečnom cykle premien. Jedna polarita obsahuje zárodok tej druhej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Podľa modelu Jin a Jang rozdeľujeme potraviny podľa ich tepelného účinku na organizmus na :

studené (max Jin) – osviežujúce – neutrálne – zohrievajúce – horúce (max Jang)

Osviežujúce, neutrálne a zohrievajúce potraviny tvoria základ našej výživy. Studené a horúce používame v malých množstvách ako doplnok. Na jar a v lete zvýšime podiel osviežujúcich potravín, na jeseň a v zime zahrievajúcich. Takto zabezpečíme rovnováhu medzi vnútornou teplotou ľudského organizmu a vonkajšou teplotou prostredia.

Päť elementov

Pomocou systému piatich elementov dokážeme objasniť všetky materiálne a energetické, duševné aj emocionálne javy. Podlieha mu všetko materiálne i nemateriálne. Umožňuje nám pochopiť príčiny a následky. Všetko sa deje v cykloch. Pochopením týchto cyklov dokážeme predpovedať zmeny a porozumieť im.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Päť elementov nasleduje za sebou v cykle tvorenia, alebo vyživovacom cykle:

Drevo vyživuje Oheň, z ktorého popola vzniká Zem, v útrobách ktorej vzniká Kov, na jeho povrchu vzniká Voda.

 Potraviny priraďujeme k jednotlivým elementom na základe ich chuti:

Drevo = kyslá, Oheň = horká, Zem = sladká, Kov = pikantná, Voda = slaná

Plnohodnotná výživa obsahuje všetkých päť chutí v jednom pokrme. Zabezpečíme tak zásobovanie energiou pre všetky orgány. Výnimku tvoria potraviny elementu Zeme, ktoré môžeme používať v jednom pokrme bez pridania ostaných elementov. Obsahujú vysoko harmonickú energiu, ktorá zásobuje všetky orgány rovnomerne. Neplatí to ostatných. Nadmernou konzumáciu potravín jedného elementu vytvárame nerovnováhu, čiže ochorenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Metóda varenia v kruhu

Varením sa potraviny mierne zahrievajú, stavajú sa chutnejšími a ľahšie stráviteľnejšími. Pre dobrú výživu nie je dôležité to čo bolo zjedené, ale to čo bolo strávené. 

Metóda varenia v kruhu rešpektuje kozmické zákony. Vyjadruje nekonečný cyklus obnovy, rastu a rozpadu.

Výsledkom sú lahodné, harmonické a ľahko stráviteľné pokrmy. Dáva neobmedzené možnosti kreativity pri varení a kombinácií chutí a ingrediencií.

Jednotlivé ingrediencie vkladáme do hrnca v poradí podľa kruhu tvorenia elementov. V rámci jedného elementu môžeme pridať niekoľko ingrediencií naraz. Po každom elemente vždy pokrm zamiešame. Ak na nejaký element zabudneme, môžeme sa vrátiť o krok späť. Ak chceme ešte niečo doplniť, urobíme celý cyklus, stačí dať malé množstvo, kým sa dostaneme k elementu, ktorého ingredienciu chceme doplniť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Varenie v kruhu nie je čínsky vynález. Aj naši predkovia žili v súlade s prírodou a jej zákonmi. Dôkazom sú recepty našich prastarých mám.

Nie je dôležité, aby ste pripravovali svoje pokrmy touto metódou. Omnoho dôležitejšie je, aby ste varili v súlade s ročnou dobou a používali lokálne suroviny. Každý človek má vo svojej záhrade v danom momente presne to, čo potrebuje na svoju výživu a zabezpečil tak rovnováhu vo svojom tele aj duši. 

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu