reklama

Výživa podľa piatich elementov - tepelné pôsobenie potravín na organizmus

Model Jin a Jang vyjadruje dualitu nášho sveta, v ktorom má všetko svoju polaritu. Hmota - energia, dobro - zlo, teplo - zima, deň - noc... Pomocou jednej polarity dokážeme definovať druhú. Nie je možné, aby existovali oddelene, navzájom sa dopĺňajú a tvoria spolu celok. Pohybujú sa v nekonečnom cykle premien. Jedna polarita obsahuje zárodok tej druhej. Podľa modelu Jin a Jang rozdeľujeme potraviny podľa ich tepelného účinku na organizmus na : studené (max Jin) – osviežujúce – neutrálne – zahrievajúce – horúce (max Jang)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Horúce potraviny

Pôsobia na ľudské telo tak, že ho zohrievajú. Ich úlohou je chrániť organizmus pred vnútorným chladom. Používame ich hlavne v zimnom období. Pohár vareného, koreneného vína nám pomôže pri prvých príznakoch nachladnutia. Nadmerná konzumácia horúcich potravín spôsobuje prehriatie organizmu a vysušovanie telesných štiav. Preto ich používame s mierou. Patrí sem jahňacie mäso, čierne korenie, čili, sušený zázvor, cesnak, plesňový syr, varené víno, vysokopercentný alkohol...

Zahrievajúce potraviny

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne, ako pri horúcich potravinách, ich úlohou je zohrievať organizmus, ale len v menšej miere. Konzumujeme ich po celý rok. V zime a počas chladných dní ich množstvo nepatrne zvýšime. To platí aj pre ľudí so sedavým zamestnaním a ľudí trpiacim pocitom chladu (studené ruky a nohy). Sú to hlavne bylinky a rôzne druhy korenia. Vďaka svojim éterickým olejom pokrmy mierne zohrievajú, robia ich chutnejšími a ľahšie stráviteľnými. No aj tu musíme byť obozretní, lebo ich nadmerné používanie spôsobuje prehriatie organizmu. Medzi zohrievajúce potraviny patria okrem byliniek a korení taktiež káva, kakao, červené víno, cibuľa, pór, hydina, údené mäso...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neutrálne potraviny

Vytvárajú v tele životnú energiu. V Číne ju nazývanú „čchi“, v Indii „prána“. Neutrálne potraviny harmonizujú činnosť orgánov, čím pomáhajú predchádzať energetickej nerovnováhe, ktorá je podľa tradičnej čínskej medicíny príčinou chorôb. Energiu rozvádzajú rovnomerne do celého organizmu. Neutrálne potraviny by mali tvoriť základ našej výživy. Patria sem obilniny, strukoviny, mnohé druhy zeleniny, ako napr. mrkva, hrášok, cvikla, červená a biela kapusta, ľadový šalát, hovädzie mäso, maslo, vajíčka... Obilniny a zelenina majú schopnosť viazať na seba toxíny a zabezpečiť ich odvádzanie z tela.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osviežujúce potraviny

Vyrovnávajú účinok zahrievajúcich potravín. Pomáhajú pri tvorbe telesných tekutín a krvi. Patrí sem väčšina našej zeleniny, ovocia a šalátov, kyslé mliečne výrobky, biele víno, pivo... Varená osviežujúca zelenina je ľahšie stráviteľná, takisto aj ovocie. Nadmerná konzumácia surovej zeleniny a mliečnych výrobkov spôsobuje oslabenie trávenia, zníženie imunity ako aj pocit vnútorného chladu. Spolu so zohrievajúcimi a neutrálnymi potravinami tvoria základ vyváženej stravy. Môžeme ich konzumovať po celý rok.

Studené potraviny

Pomáhajú nám vyrovnať sa s vysokými teplotami v lete. Patrí sem tropické ovocie, paradajky, uhorky, jogurt, minerálna voda, bylinné čaje... Aj v letnom období ich nadmerná konzumácia oslabuje trávenie, preto ich konzumujeme v obmedzenej miere. Zeleninu krátko povaríme, doplníme zohrievajúcimi bylinkami, čím jej ochladzujúci účinok zmiernime. V zime by sme ich mali z jedálnička vylúčiť úplne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Konzumácia citrusových plodov v zimnom období je príkladom toho, ako hazardujeme so svojim zdravím. Citrusy dozrievajú na južnej pologuli v období, keď je u nás zima. Majú silný ochladzujúci účinok na ľudský organizmus. V krajinách, kde sa pestujú, pomáhajú obyvateľom vyrovnať sa s bioklimatickým teplom. U nás počas zimy spôsobujú vnútorný chlad a oslabenie imunity. Časté nachladnutia a chrípkové epidémie na sklonku zimy sú dôsledkom nadmernej konzumácie citrusov a aktívneho životného štýlu v období pokoja a regenerácie. Významným zdrojom vitamínov a prevenciou pred nachladnutím je kvasená kapusta a iná nakladaná zelenina, ako aj jablká či hrušky.

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu