Zima je tu

Starovekí čínski mudrci na základe dlhodobého pozorovania prírody rozdelili rok inak, ako ho poznáme na západe. Ak od dátumov rovnodenností a slnovratov najskôr odčítame 36 dní, potom 36 dní pripočítame získame 4 ročné obdobia a 4 medziobdobia. Podľa špecifických vlastností každého obdobia ich pridelili ku štyrom elementom. Jar – drevu, leto – ohňu, jeseň – kovu a zimu – vode. Piaty element zem sa prelína celým rokom. Prináleží mu babie leto a 18 dní medzi jednotlivými obdobiami. Tento čas nazývame dojo – stred. Počas dní dojo odznieva energia predchádzajúceho obdobia a Zem a všetko živé na nej sa pripravuje na nadchádzajúce obdobie. Každá zmena prichádza postupne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Zima sa začína 15.11. a končí 27.1. Je to čas vrcholného Jinu, tmy, chladu a pokoja. Tento čas je určený na oddych a regeneráciu našich síl, ktoré sme vyčerpali v aktívnej fáze roka, na jar, v lete a období zberu úrody. Energiu, ktorá bola v predchádzajúcej fáze orientovaná smerom von, obrátime teraz dovnútra. Obmedzíme fyzickú aktivitu, zamyslíme sa nad svojim životom, plánujeme. Doprajeme si viacej spánku a výdatnejšie jedlo. 

Život v súlade s ročnými obdobiami nám dáva možnosť rozumne zaobchádzať zo svojimi silami. Ak v čase kľudu načerpáme dostatok síl, vyhneme sa v čase aktivity neželanej únavy. Žiaľ, súčasný západný životný štýl kladie na človeka rovnaké nároky počas celého roka, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na fyzickom i duševnom zdraví a starobe bez radosti zo života.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak, ako prispôsobujeme svoju činnosť kolobehu ročných, meníme aj náš jedálníček. V zime zvýšime podiel potravín prináležiacich elementu vody. Sú to hlavne strukoviny. Podporíme tak obličky a močový mechúr, orgány patriace elementu vody. Dlho varené zeleninové a mäsové polievky a eintopfy nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a dodajú potrebnú energiu. Zima je obdobím tvorenia kostí. Na stavbu kostí sú dobré dlho varené vývary z mäsa a kostí. Taoistický kuchár varí vývar aj 18 hodín. Z takto pripraveného vývaru sa látky ukladajú vo vnútri kostí, čo zabezpečuje ich pevnosť. Vápnik z mliečnych výrobkov sa ukladá na povrchu kostí a má drobivú štruktúru. Spôsobuje ich krehkú štruktúru a lámavosť.

Peter Krško

Peter Krško

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Jedlo s telom a dušou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INESS

INESS

107 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu