reklama

Manažérstvo kvality v praxi (predstava Slovenska)

Učiac sa na skúšku som dostal nápad na celkom zaujímavý blog. Ako už názov predpovedá bude o kvalite, o jeho riadení (manažérstve) a bude sa týkať Slovenska. Manažérstvo kvality súvisí s rôznymi normami, auditmi a celkovo veci s tým súvisiace. Mňa popritom ako som čítal tých 42 otázok na skúšku napadli najprv nejaké riešenia ako by som tieto vedomosti preniesol do praxe (do nemenovaného obchodného reťazca) až ma z toho nakoniec v hlave vzniklo niečo také, ako by sme mohli kvalitu zvýšiť nie len v obchode, ale celkovo na Slovensku. Niektoré myšlienky nie sú len moje, sú aj z videa uvedeného pod blogom. Vrelo Vám odporúčam si ho pozrieť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A teraz k veci. Čo by ste povedali na to keby ste ako mladý Slovák nemuseli nikam cestovať do zahraničia, ale radšej ostali doma a zarobili možno menej ako vonku, ale Váš život by stál zato? Nebol by to život „z ruky do huby“, drieť ako otrok za minimálne peniaze, ale fakt život čo za niečo stojí. Môže byť? Ďalšia otázka? Čo všetko ste ochotní preto spraviť? Boli by ste ochotní otvoriť ústa a spraviť niečo fakt preto, aby to tak bolo? Napríklad sa spojiť ako na Ukrajine a ísť protestovať proti vláde? Nie pred internetom (aj keď aj Internet je možnosť ako sa spojiť, prípadne poukázať na niektoré fakty, ako to bolo teraz naposledy s naším premiérom) alebo v krčme, ale fakticky sa spojiť a ísť do Bratislavy pred parlament? Čo by ste povedali na vládu, ktorá by nebola plná Goríl, ale miesto toho odborníkov na slovo vzatých? Ľudí, ktorí to o čom rokujú videli aj v praxi? Čo vy nato?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalšou možnosťou ako zlepšiť kvalitu na Slovensku je to, aby sme k sebe boli ľudskejší. To, že žijeme dennodenne v strese, prípadne v nevhodnom pracovnom prostredí ma tiež veľký následok na naše ako psychické, tak aj fyzické zdravie. V zdravom tele zdravý duch. Pochopili by sme to, že ten druhý nemusí mať svoj deň, niečo mu nevyšlo alebo má nejaké osobné problémy, prípadne mu aj podali pomocnú ruku? Bolo by Slovensko podľa Vás krajšie? Skúsme to.

Nadávame na tých hore, že kradnú, ale keď máme možnosť, tiež radšej spravíme „kšeft“, ktorý je výhodný najmä pre nás. Áno, majme zisk na práci, ktorú vykonávame, lebo ju robíme preto, ale nie 10 krát predražený. Ako sa budeme správať my ľudia „tu dole“, tak sa budú správať ľudia „tam hore“. Niekto mi raz povedal (tuším to bol môj otec), že ako sa budeme správať my obyčajní ľudia, tak sa budú správať ministri a poslanci vo vláde. Keď Slovák Slovákovi bude robiť napriek a robiť všetko preto, lebo mu nedopraje, tak to bude vyzerať tak isto aj tam a nikam sa tým pádom ani nedostaneme. Treba si ale v prvom rade uvedomiť, že "tí hore" pochádzajú od nás "z dola". Zamyslíme sa prosím nad tým.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ste ochotní sa učiť? Celý život je o vzdelávaní. Nové technológie a informácie nás obklopujú deň čo deň. Nemyslím informácie typu televízne noviny, ani farma a podobné veci. Nemusíme vedieť všetko o svete, čo a ako funguje. Stačí ak sa budeme vzdelávať v našom obore, prípadne občas nakukneme aj niekde inde. Snažme sa robiť veci tak ako majú byť a nie len ich odfláknuť . Ak bude niečo fakt kvalitné, tak to môžeme odniesť do zahraničia a predávať to a týmto spôsobom aj zlepšiť meno Slovenska. Nie len hokejom, ale aj našimi výrobkami. K tomu by sme však potrebovali dobre fungujúce školstvo. Žiaľ málo čo v slovenskom školstve funguje tak ako má. Od financií až po žiakov. Ale to by bolo na dlho. Avšak ak toto bude náhodou čítať nejaký učiteľ tak poprosím, aby miesto nabiflenej teórie sa nabudúce radšej spýtal svojho žiaka ako to funguje v praxi, čo si o tom myslí a či si vie predstaviť, že či by to nejakým spôsobom vylepšil a ak áno ako. Pričom nie je dôležitá len teória. Dôležité sú aj iné veci okolo toho a najmä to, že ako fungujú veci v praxi. Potom sa nečudujme žiakom, že jediné čo vedia je sa veci nabifliť a vôbec to prakticky nepochopiť alebo len opísať z ťaháku. Tiež platí princíp ako učiteľ učí a vysvetľuje, či vie zaujať a čo od žiakov očakáva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viem, že to dnes nie je ľahké, najmä vďaka naším „geniálnym“ zákonom, ale čo by ste povedali napr. aj nato, že by ste si niečo ušetrili a začali s niečím podnikať. Nie zas s hocičím, čo Vás nebaví. Ale niečo čo Vás fakt baví. Tak, že by ste ráno vstávali s tým, že hurá aj dnes nejaká nová výzva. A večer zaspávali s tým, že čo by som mohol ešte vylepšiť, ako by to mohlo fungovať ešte viac. Niečo do čoho by ste mohli možno zapojiť celú rodinu. Niečo z čoho budete mať radosť nie len vy, ale aj Vaši najbližší? Skúste zobrať zodpovednosť za svoj život, je to ťažšie, ale ak si na tom dáte fakt záležať, výsledok bude fakt stáť zato. Mimochodom dnes už nájdete príručky prakticky na čokoľvek. A ak nie skúste sa stretávať s ľuďmi, ktorý to v danej oblasti už skúsili a sú v tom úspešní. Ak sú v pohode, veľmi radi Vám poradia. Taktiež ja osobne uprednostňujem domácich výrobcov a podnikateľov, pred cudzími, aj keď sú možno o pár centov čo sa týka napr. potravinových výrobkov, prípadne ak sa jedná o služby tak aj pár € drahší ako zahraniční. Nie som xenofób, ale tým, že vy ho podporíte teraz, možno on Vás nejakým spôsobom podporí neskôr. Aký je Váš názor?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Také malé zhrnutie na koniec:

1. Ak sa Vám niečo nepáči, snažte sa spraviť niečo preto, aby to tak nebolo.

2. Nebojte sa na Vášho kolegu/kolegyňu usmiať, pustiť si sadnúť staršieho pána/staršiu dámu, prípadne im pomôcť s tým, že po tom ako vystúpite z električky/autobusu sa nebudete ponáhľať domov pred facebook alebo telku a radšej im pomôžete odniesť ťažkú tašku o 2 bloky ďalej.

3. Buďme sebareflexívni. Ak sa nám niečo nepáči na druhom, najprv si všimnime či túto vlastnosť „náhodou“ nespozorujeme aj na sebe.

4. Každý deň sa naučme niečo nové, za niečo poďakujme, za niečo poprosme, vyčarme niekomu úsmev na tvári (aby sme mali pocit, že ten deň stál fakt zato).

5. Ak sme v niečom fakt dobrí a máme peniaze bokom, skúsme s tým začať podnikať.

Áno viem, mám 22 rokov a nemám právo nikomu kázať (a už vôbec nie prikazovať) ako má žiť. Ale aspoň sa pokúsme si spraviť v tomto našom priestore, zvané Slovensko, aspoň trošku kvalitnejší život. Budem rád ak sa nám to spoločnými silami podarí.

Zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=tUKycNPSJrU

https://www.youtube.com/watch?v=DYh17B2-weI&list=PLfaNg7HZrn33ul_eVrbKT4HHHp7mulV-w

bývalý spolužiak z TUKE FEI Michal Grajcar

http://www.kvalitaprodukcie.info/wp-content/uploads/2010/01/kvalita_spolo%C4%8Dnosti.jpg

http://www.webnoviny.sk/fotografia/467426/velka/druhy-protest-proti-gorile.jpg

http://www.enhanced-learning.net/images/photographs/group.jpg

http://f.edgesuite.net/data/www.thewaytohappiness.org/files/09-pg038-do-not-steal.jpg

http://crowhillconversations.com/wp-content/uploads/2011/03/meeting-icon-clean1.jpg

http://podnikanie-blog.sk/wp-content/uploads/2011/11/v-com-podnikat.jpg

Frederik Krucovčin

Frederik Krucovčin

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Volám sa Fredi, pracujem vo Volkswagene a občas Vám prinesiem môj uhol pohľadu k nejakej tej problematike. Váš konštruktivný názor si rád prečítam v diskusii, veľakrát mi to už pomohlo otvoriť oči a pochopiť veciam. Tak že, budem rád ak sa k daným veciam vyjadríte aj vy. Škoda, že na počítadlo návštev som zabudol na začiatku môjho blogovania. Nevadí :) Mimochodom ma nájdete blogovať aj na Tumblri Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu