reklama

Láska má mnoho podôb

Určite sme sa všetci stretli s láskou v rôznej podobe, či sa jednalo o lásku materinskú, rodičovskú, súrodeneckú, prípadne inú. Určiť, či sa jedná o lásku takú alebo inakú je dosť jednoduché. Horšie je ale rozlíšiť a pochopiť lásku, resp. vzťah medzi pre nás neznámymi luďmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Táto myšlienka mi prišla na um, keď som si raz v potravinách kupoval raňajky. Pri pečive sa zastavil taký starší dôchodcovský pár. Pani si vyberala rôzne celozrnné a iné "zdravé" pečivo, čo dotyčný pán ustavične komentoval slovami "Čo si berieš take pováľané pečivo, pozri, však to je špinavé, ..." a podobne. Pani mu na oplátku kontrovala vetami typu "Buď už ticho, nefrfli toľko, ...". Na prvý pohľad večne sa hádajúci pár.
Keď som sa nad tým zamyslel, napadlo ma, že to môže byť ich zažitý rituál, každodenne sa opakujúci a nie na nervy idúce hádanie sa dvoch starších ludí. Keby jeden z nich "odišiel", tomu druhému by medzi inými vecami chýbalo to "večné frfľanie" toho druhého a v spomienkach by veľmi často spomínal práve na tieto veci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Láska má mnoho podôb a aj keď to vyzerá na prvý pohľad, že sa jedná o hocičo iné, len nie o lásku, nemusí to tak vždy byť. Súrodenci, čo sa stále hádajú o samé maličkosti, tak v prípade niečoho vážneho budú pri sebe stáť a nedopustia nič jeden na druhého, keď je rodič prísny na dieťa a niečo mu "ustavične" zakazuje, prikazuje, tak to je tiež prejav lásky a nerobí to preto, že má z toho pasiu.

Človek má tendenciu hodnotiť druhých a situáciu druhých tak, že sa premietne do danej situácie a hodnotí, ako by to vplývalo na neho, resp. ako by sa cítil v danej situácii on. Ale nie je pravda to, že keď človek nevie, čo predchádza danej "simulovanej" situácii, ako sa život a prostredie v danej situácii mení a vplýva na jej účastníkov, tak nemôže nikdy povedať "Toto je dobré a toto je zlé"? Samozrejme nemyslím tým situácie evidentne sa vymykajúce z mantinelov určených spoločenským a právnym poriadkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niekto to pochopiť vie, a niekto nie. Tak isto, ako nemôžeme povedať, že ten pár je k sebe zlý, v prípade "hádky" medzi súrodencami nemôžeme povedať, že jeden alebo druhý je zlý, lebo sa háda so súrodencom, nemôžeme povedať, že rodič je zlý, lebo v potravinách nekúpil dieťaťu to, čo chcelo aj napriek značnému hlasovému prejavu tam prítomného potomka. Môžeme sa len snažiť pochopiť a vcítiť aj napriek tomu, že tomu nemusíme porozumieť.

Podľa mňa, ten hádajúci pár prežil spolu veľmi veľa a jeden bez druhého si veľmi ťažko vedia predstaviť svoju ďalšiu existenciu.

Keď som došiel k tomuto názoru, spokojne som si zobral biele "nepováľané" pečivo a ďaľšie "nezdravé" potraviny a s myšlienkou, že láska má veľa podôb som sa spokojne odobral k pokladni a zaplatil som svoj nákup.

Igor Krutek

Igor Krutek

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Úplne obyčajný človek Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu