reklama

Podporiť treba aj najlepších.

" Keď si polepšíš známky dostaneš bicykel, psa, počítač či mobil..." Takto sa motivujú deti k učeniu. Paradoxne jednotkárovi to nikto nepovie. Za prvé už sa zlepšiť nemôže a za druhé, dobre sa učí ,tak akosi nikoho nenapadne povedať, že za dobré vysvečko dostane odmenu. Ale keď sa dovalí domov s nejakou tou trojkou z písomky...ajajaaaj.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
obrázok z: medialne.etrend.sk
obrázok z: medialne.etrend.sk 

Jednoducho málokto ocení to dobré keď si na to zvykne. Nehorázne som závidela všetkým deckám čo sa horšie učili, že za každé aj malé polepšenie dostali dmenu. a ja som bola stále na tom so známkami dobre, takže sa nijaká sláva nekonala. Stalo sa to rutinou, že domov na začiatku leta donesiem čisté jednotky od hora až dole. Ako odmena bolo "pekne" alebo "dobre".Pritom to má logiku obrátenú hore nohami, lebo taký nemotivovaný jedinec si povie:" Veď načo byť najlepším? z toho nič nemám, ale keď budem priemerný a potom sa troška zlepším, každý to ocení a všimne si."A bez toho súťaživého ja v každom z nás, ktoré nás núti byť stále najlepším, by ľudstvo nedokázalo toľko vecí, nekonali by sa objavy a rôzne zlepšenia nášho života.Keď donesie malé deco čmáraninu a ukáže ju rodičom, tí najprv začnú hovoriť aká je pekná tá kresbička a potom sa samozrejme opýtajú s nevinným výrazom na tvári: "čo to vlastne je?" pretože tam naozaj nie je nič identifikovateľné. A keď vysvitne čo je na ňom znázornené, a potom sa znova pochváli, aké má ta kravička pekné rohy a nožičky, či domček pekné okienka.:) je to podarené klamanie, ktoré ale motivuje kresliť ďalej a ďalej a tým sa aj zlepšovať.Zoberme si rodičov, ktorí za najväčšie umenie považujú domček nakreslený štýlom štvorček a na ňom trojuholník. Tí budú stále hovoriť na každý pokus svojich detí o umenie, ako na krásny. Všetky pokusy malého potomka su tie najlepšie básničky, slohy, obrázky či iné výtvory.Je síce pekné podporovať svoje ratolesti, ale treba si uvedomiť, že občas to vážne nikam nevedie a z toho človiečika nevyrastie žiaden Mozart ani DaVinci.Preto by bolo fajn si uvedomiť dokedy je zdravé hovoriť deťom milé, malé klamstvá o tom ako pekne spievajú či kreslia. Lebo malé deti rýchlo nájdu niečo nové, čo ich baví a ak sa budú podporovať zbytočne v tom čo nakoniec nechajú a nemajú na to aby v tej oblasti boli asoň priemerné, je to celé zbytočné. Omnoho viac sa oplatí aj trocha kritiky, lebo raz, skôr či neskôr, sa s ňou každý z nás stretne a čím skôr sa naučí ju prijímať, tým skôr sa mu podarí zlepšiť.Ja osobne ľutujem tých, čo si povedia "som proste super a kašlem na kritiky", keď sú vážne príšerní v tom čo robia. Kritiku netreba brať ani príliš vážne a ani veľmi na ľahkú váhu. A samozrejme najlepšie pre každého talentovaného a inteligentného tvora je, keď mu niekto pochváli výsledok jeho snaženia bez toho aby na to musel upozorniť sám. Stručne zhrnuté, chváliť treba všetkých,aj tých najlepších, ale občas treba trochu usmerniť správnou kritikou (tým nemyslím slová typu "panebože to je teda otrasné" )aby im nestúpla tá sláva do hlavy:).

Miroslava Kubáňová

Miroslava Kubáňová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som mladé žieňa snažiace sa prežiť v tejto džungli menom SVET. Zatiaľ sa mi však nedarí vyzerať vždy normálne, ale na to si časom zvyknete (Dúfam). Zoznam autorových rubrík:  OkamihyŽivotné trampotyMoje výplodyNaša trieda

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu