reklama

Ďalšia zo stoviek povolebných analýz

Po prvom kole prezidentských volieb sa roztrhlo vrece s politologickými analýzami (od mediálnych až po krčmové - alebo naopak) a ani ja som sa neudržal na uzde. Takže tu je môj pohľad na šance oboch kandidátov v druhom kole.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)
apage, Satana?
apage, Satana? 

Pri analýze šancí oboch kandidátov v druhom kole prezidentských volieb môžeme vychádzať z čísel z predchádzajúcich prezidentských volieb, ktoré sa konali v roku 2004 (všetky údaje sú z web stránky http://portal.statistics.sk).

Pozrime sa na volebné výsledky Ivana Gašparoviča:
v r. 2004 v prvom kole 442 564 hlasov
v r. 2004 v druhom kole 1 079 592 hlasov
v r. 2009 v prvom kole 876 061 hlasov

Ivan Gašparovič síce v prvom kole prezidentských volieb v roku 2009 dosiahol takmer dvojnásobný zisk v porovnaní s prvým kolom prezidentských volieb v roku 2004, jeho šanca získať ďalších voličov v druhom kole je však minimálna. V roku 2004 bol jeho protikandidátom Vladimír Mečiar, čo spôsobilo, že mu v druhom kole s veľkým sebazaprením odovzdali svoj hlas aj ľudia, ktorých by také niečo pred prvým kolom nenapadlo ani v tom najhoršom sne. Z 637 028 voličov, ktorí nedali hlas Ivanovi Gašparovičovi v prvom kole, ale urobili tak v druhom kole, bola väčšina práve týchto voličov. To sa tentokrát nebude opakovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V prípade Ivety Radičovej nemôžeme vychádzať z volebných výsledkov z predchádzajúcich volieb, môžeme si však pomôcť výsledkami typovo podobných kandidátov (typovo z hľadiska toho, aký typ voličov dokážu osloviť). Tí boli v predchádzajúcich voľbách dvaja. Eduard Kukan z SDKÚ-DS (ktorej členkou je aj Iveta Radičová) a Martin Bútora, ktorý kandidoval ako nezávislý (pričom Radičová sa tiež snažila prezentovať svoju kandidátku ako občiansku a nadstrannícku, aj keď podporovanú štvoricou politických strán - SDKÚ-DS, SMK, KDH a OKS).

V prvom kole prezidentských volieb v roku 2004 boli volebné zisky spomínaných kandidátov nasledovné:
Eduard Kukan 438 920 hlasov
Martin Bútora 129 387 hlasov
Spolu 568 307 hlasov

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Väčšina z týchto voličov dala v druhom kole svoj hlas Ivanovi Gašparovičovi. Z ich pohľadu to však bol hlas PROTI Mečiarovi, nie hlas PRE Gašparoviča.

Iveta Radičová získala v prvom kole prezidentských volieb 713 735 hlasov, čo je o 145 528 hlasov viac ako pred piatimi rokmi získali Eduard Kukan a Martin Bútora dohromady. Toto možno považovať jednoznačne za úspech.

Ostáva teda otázka s akými hlasmi môžu obaja prezidentskí kandidáti počítať v druhom kole. Opäť si porovnajme údaje z volieb v rokoch 2004 a 2009, konkrétne volebnú účasť:
v roku 2004
prvé kolo 47,94%
druhé kolo 43,50%
v roku 2009
prvé kolo 43,63%

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z týchto čísel je zrejmé, že účasť voličov na voľbách prezidenta bola tento rok v prvom kole na úrovni druhého kolo predchádzajúcich volieb. Vzhľadom na to, že v posledných parlamentných voľbách, ktoré sú z hľadiska smerovania krajiny oveľa dôležitejšie ako prezidentské voľby, sa zúčastnilo iba niečo vyše polovice oprávnených voličov (presne 54,67%) v optimistickom variante môžeme počítať so zvýšením volebnej účasti iba zhruba na úroveň prvého kola prezidentských volieb v roku 2004.

Oveľa pravdepodobnejšie však bude, že účasť v druhom kole bude ešte o niečo nižšia, než bola v prvom kole. Iba málo z tých, ktorí nepovažovali za dôležité prísť hlasovať v prvom kole bude považovať za dôležité hlasovať v druhom kole. Naopak, nie všetci voliči, ktorých favorit číslo jeden nepostúpil do druhého kola, prídu k volebným urnám voliť „menšie zlo" resp. „druhé najväčšie dobro".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ani jeden z kandidátov sa teda nebude môcť veľmi spoliehať na mobilizáciu voličov, ktorí sa nezúčastnili prvého kola volieb. Rozhodnú predovšetkým voliči, ktorých favoriti v prvom kole neuspeli. A opäť musí ísť o typovo podobných kandidátov. V prípade Ivety Radičovej sú to voliči Zuzany Martinákovej a Františka Mikloška. V prípade Ivana Gašparoviča sú to voliči zvyšných troch neúspešných kandidátov z prvého kola.

Ako vyzerali zisky v tejto miniskupine prezidentských kandidátov?
Zuzana Martináková 96 035 hlasov
František Mikloško 101 573 hlasov
Spolu 197 608 hlasov

Medzi Gašparovičom a Radičovou bol v prvom kole rozdiel 162 326 hlasov. Iveta Radičová teda potrebuje získať približne 80-85% hlasov voličov Zuzany Martinákovej a Františka Mikloška (za predpokladu, že Gašparovičovi sa nepodarí získať ďalšie hlasy). Čo nebude jednoduché, keďže ani jeden z týchto neúspešných kandidátov zrejme nevyzve svojich voličov, aby podporili v druhom kole Ivetu Radičovú (Mikloško to už v podstate potvrdil a Martináková si na to pripravuje pôdu). Ale zároveň to nie je ani vylúčené, pretože motivácia voličov Zuzany Martinákovej a Františka Mikloška môže byť odlišná od motivácie samotných dvoch neúspešných kandidátov.

Predovšetkým pri získavaní voličov Františka Mikloška by Ivete Radičovej pomohlo, keby prestala hrať hru na človeka, ktorý je otvorený spolupráci s kýmkoľvek, aj s premiérom Ficom (hoci ten jasne deklaroval, že o spoluprácu s Ivetou Radičovou nemá vôbec záujem). Miesto toho by sa mala jasnejšie prihlásiť k hodnotám Novembra, k občianskym slobodám a právnemu štátu, ktoré sú za súčasnej vlády (a súčasného prezidenta) v permanentnom ohrození. Aj za cenu toho, že v prípade zvolenia ju miesto spolupráce s premiérom čaká „studená vojna" s človekom, ktorý si nejaký November vôbec nevšimol.

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu