reklama

Euroval – záchrana ekonomiky, alebo projektu zjednotenej Európy?

Hlavnou témou médií na Slovensku a v celej Európe je v súčasnosti schvaľovanie navýšenia Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), známejšieho pod názvom euroval. V tejto súvislosti sa na podporu schválenia navýšenia dočasného eurovalu (po ktorom má nasledovať aj schválenie trvalého eurovalu) objavujú rôzne argumenty. A veľmi často pseudoargumenty. Ale niekedy predstavitelia členských krajín EÚ a inštitúcií EU nechtiac prezradia pravdu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)
Obrázok blogu

Najčastejšie sa v prospech schválenia eurovalu argumentuje katastrofickými scenármi, ekonomického krachu v takmer v celej Európe. Podobne začal pred pár dňami svoju argumentáciu aj Klaus Regling, šéf EFSF: „Žiadna krajina sa nevzdá eura dobrovoľne; pre slabšie krajiny by to bola ekonomická samovražda, podobne pre silnejšie krajiny. A politicky by Európa bez eura mala iba polovicu svojej hodnoty."

Druhá veta jeho vyjadrenia presne vystihuje to, o čo pri eurovale v skutočnosti ide. Nejde o záchranu Grécka. Dnes už takmer neexistuje ekonóm, ktorý by tvrdil, že euroval zachráni Grécko pred štátnym bankrotom. Nejde ani o záchranu ďalších krajín EÚ (na záchranu tých menších by stačila aj súčasná výška eurovalu, v prípade ak sa do problémov dostane Taliansko, tak nepomôže ani navýšený euroval). Nejde o záchranu európskych ekonomík.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Európski politici dnes zachraňujú politický projekt zjednotenej Európy. Pretože rozpad eurozóny (hoc aj nie totálny, ale iba vo forme odchodu niektorých problematických a problémových krajín) by bol prehrou politikov, ktorí už dlhé roky hovoria o potrebe neustáleho prehlbovania európskej integrácie ako jediného možného spôsobu existencie mierovej a prosperujúcej Európy.

Všetci títo politici by museli pripustiť, že sa mýlili. Že zavedenie jednotnej európskej meny v tej podobe ako bolo uskutočnené, bol politický projekt, ktorý nerešpektoval ekonomické zákonitosti a ako taký bol omylom.

Zrejme prvýkrát v dejinách európskej integrácie by sa Európska únia musela vrátiť o jeden krok späť. Pričom by to nemusel byť jediný krok späť. Podobných omylov, s menej dramatickými následkami, sa eurointegrační politici dopustili viac. A po rozpade eurozóny (či už úplnom alebo iba čiastočnom), by sa občania EÚ začali možno kritickejšie pozerať aj na ďalšie politiky Európskej únie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tomu chcú eurointegrační politici zabrániť stoj, čo stoj. Nech to stojí, čo to stojí. Ale platiť to nebudú politici. Platiť to budú občania.

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu