reklama

Najväčšie verejné zhromaždenie Číňanov na Slovensku

Bratislavu vo štvrtok a piatok tento týždeň čaká výnimočná udalosť. Uskutoční sa tu najväčšie verejné zhromaždenie Číňanov na Slovensku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)
Obrázok blogu

Ale pekne po poriadku. Dňa 18. a 19. júna 2009 na Slovensko zavíta prezident Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Hu Jintao. Návšteva sa koná symbolicky pri príležitosti 20. výročia krvavého potlačenia demonštrácií na Námestí nebeského pokoja (najvyšší slovenskí predstavitelia majú pre takúto symboliku mimoriadny „cit", napríklad predseda Národnej rady SR Pavol Paška uskutočnil oficiálnu návštevu komunistickej ČĽR v čase výročia Nežnej revolúcie).

Keďže ide o oficiálnu štátnu návštevu, ktorá sa podľa protokolu koná na základe pozvania Prezidenta SR, rozhodli sme sa obom komunistom vo funkciách prezidentov (z toho jednému demokraticky zvolenému) pripomenúť porušovanie ľudských práv v Číne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A tak sme na Miestnom úrade Staré mesto oznámili, že chceme vo štvrtok a piatok usporiadať zhromaždenie za účelom podpory ľudských práv v Číne pred Prezidentským palácom. Ale smola, niekto nás predbehol a obsadil si nielen Hodžovo námestie, ale aj všetky priľahlé ulice nielen okolo Grassalkovičovho paláca, ale aj okolo Úradu vlády SR, historickej budovy NR SR a ciest vedúcich k a okolo Veľvyslanectva ČĽR. A tak nám naše zhromaždenie zakázali (stiahni dokument vo formáte pdf).

Samozrejme nás zaujímalo, kto si na dva dni obsadil nielen Hodžovo námestie, ale aj polovicu Starého mesta. Takže podľa oficiálnych informácií (viď dokument zakazujúci naše zhromaždenie) si Hodžovo námestie obsadila Kancelária prezidenta SR. Oficiálne preto, že ho budú využívať zamestnanci Kancelárie prezidenta (že by ich bolo až toľko?) a zahraničná návšteva (no tých bude možno toľko, že im ani to Hodžovo nebude stačiť). Neoficiálne si myslím, že sa Kancelária prezidenta jednoducho chcela vyhnúť tomu, že bude zase musieť z námestia „odpratávať" nejakú protestujúcu osobu, ako to bolo v prípade kazašskej novinárky Balli Marzec počas návštevy kazašského diktátora Nursultana Nazarbajeva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mimochodom, Nursultanovi Nazarbajevovi udelil prezident Gašparovič najvyššie slovenské vyznamenanie, aké môže dostať cudzí štátny príslušník. Ktovie čo má slovenský prezident nachystané pre svojho čínskeho hosťa....

Ale teraz k zlatému klincu programu. Okrem toho, že na Hodžovom námestí sa zrejme zhromaždí celá prezidentská kancelária aj s rodinnými príslušníkmi, ostatné ulice v okolí si rezervovali Únia Číňanov na Slovensku, Zväz čínskych podnikateľov na Slovensku a Čínsko-slovenská spoločnosť pre rozvoj vzájomnej spolupráce.

Z čoho vyplýva to, čo som písal na začiatku. Bratislava vo štvrtok a piatok zažije najväčšie zhromaždenie Číňanov na Slovensku. Aj keď v tejto chvíli nie je jasné, či sa bude konať najväčšie protestné alebo oslavné zhromaždenie, alebo iba najväčší čínsky jarmok v okolí prezidentského paláca, keďže podľa nepotvrdených informácií je na Starej Vajnorskej na takmer každej prevádzke informácia, že vo štvrtok a piatok majú zatvorené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V každom prípade to bude výnimočná udalosť na ktorú by sa všetci Bratislavčania mali prísť pozrieť :-).

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu